Tgrt Haber
08 Haziran 2016 16:40

Ramazan’da sıvı tüketimini attırın

Diyetisyen Emrah Elmas, Ramazan ayının ilk haftasında sıvı tüketiminin artırılması ve iftar sonrası öğün sayısının çoğaltılmasının çok büyük önem taşıdığını söyledi.

Ramazan’da sıvı tüketimini attırın
Diyetisyen, SAĞLIK, SIVI TÜKETİMİ

Diyetisyen Emrah Elmas, Ramazan ayının ilk haftasında sıvı tüketiminin artırılması ve iftar sonrası öğün sayısının çoğaltılmasının çok büyük önem taşıdığını söyledi.

Bingöl İl Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde görev yapan Diyetisyen Emrah Elmas, yeterli ve dengeli beslenmeye yönelik açıklamalarda bulundu. Yeterli ve dengeli beslenmenin Ramazan ayında da sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az üç öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerektiğini kaydeden Elmas, “Ramazan ayının ilk haftasında sıvı tüketiminin artırılması ve ramazan süresince iftar sonrası öğün sayısının çoğaltılarak, enerji alımının dengelenmesi çok büyük önem taşır” dedi.

“SİNDİRİMİ RAHAT BESİNLER TÜKETİN”

Sahurda yavaş sindirilen ve gün boyu besleyici özelliğini sürdüren besinlerin tüketilmesi gerektiğini kaydeden Elman, şunları söyledi:

“Tam buğday ürünleri, kuru baklagiller ve sert kabuklu yemişler seçilmelidir. Posadan zengin besinler kepek, tahıllar, tam buğday, tohumlar, patates, sebzeler, meyvelerde bulunur ve yavaş sindirilmektedir. Bu besinler posa sağlar ve oruç süresince kabızlığı, midenin bulantı ve bozulmalarını önlemeye yardımcıdır. Çok hızlı sindirilen besinlerden sakınılmalıdır. Örneğin, şeker, beyaz un ve diğer saflaştırılmış şekerleri içeren besinler gibi. Sahur yemeği sırasında tatlıların tüketilmesinden sakınılmalıdır. Kızartılmış besinlerden sakınılmalıdır. Bu tür besinler gün boyunca midenin bulantı ve bozulmasına neden olabilir. Yüksek tuz/sodyum içeren besinlerden sakınılmalıdır. Bu tür besinler oruç süresince susamayı arttırmaktadır. Sahur süresince 1 bardak taze meyve suyu veya 2-3 bardak su tüketilmelidir.”

“BAHARATLI BESİNLERİN UZAK DURUN”

İftar yemeğine hurma, yağsız süt veya su ile başlanılması gerektiğini kaydeden Elmas, “Hurmalar karbonhidratlar, posa, potasyum ve magnezyum için mükemmel bir kaynaktır. Süt ise protein ve kalsiyumun önemli bir kaynağıdır” diye konuştu.

Yoğun besinler yenmeye başlamadan önce 1 kase çorba 1 ince dilim tam buğday ekmeği tüketilebilmesi gerektiğini ifade eden Elmas, baharatlı besinlerin tüketilmesinden sakınılması gerektiğini söyledi. Elmas, “Baharatlı besinler mide salgılarını uyarır ve oruç sırasında rahatsızlık hissedilmesine neden olabilir. Eğer baharatlı besinler tüketilecekse pişirmede veya yemekler tüketilirken sınırlı miktarda baharatlar kullanılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Sağlıklı oruç için ipuçları veren Elmas, yeterli miktarda sıvı alınması için günde en az 8 bardak su içilmesi gerektiğini söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...