Tgrt Haber
22 Aralık 2017 05:42

Romatizma ağrıları nasıl geçer? | İşte romatizma ağrıları çözümü

Romatizma ağrıları nasıl geçer sorusu havanın soğuduğu şu günlerde oldukça merak ediliyor. Romatizma ağrılarına iyi gelecek yöntemler sizin için haberimizde. Eklem ağrıları oldukça can sıkıcı olabiliyor. İşte eklem ağrıları ve romatizma ağrılarına iyi gelecek yöntemler

Romatizma ağrıları nasıl geçer? | İşte romatizma ağrıları çözümü
romatizma,eklem ağrıları,romatizma ağrıları nasıl geçer,iltihaplı romatizma

Vücudumuzun hareketini sağlayan kas ve iskelet sistemimizde şişlik, ağrı, hareket sınırlamasına yol açan, iç organlarımızda çeşitli rahatsızlıklara neden olan hastalıklara romatizma denir. Romatizma tek bir hastalık değildir. 200'den fazla çeşidi vardır. Eklemin doğal yaşlanma süreci olan osteoatritin gidişini durduran bir tedavi yöntemi yoktur. Antiromatizmal ve ağrı kesici ilaçlar ağrının giderilmesine yardımcı olur. Fizik tedavi ve kaplıca tedavileri yine ilaçlar gibi ağrının giderilmesi ve eklemin hasta tarafından daha rahat ve uzun süreli kullanılmasına olanak sağlar. Eklem çevresi kasların, egzersizlerle güçlendirilmesi ise hasta ekleme binen yükün azalmasında yararlıdır. Eklem yüzeyinin büyük oranda bozulduğu durumlarda ise değişik ortopedik cerrahi girişimler yapılmaktadır. Bu girişimlerin büyük çoğunluğunu hasarlı eklem yüzeyinin metal bir yüzeyle değiştirildiği eklem protezleri ve artroskopik ameliyatlar oluşturur.

Türkiye'de de başarıyla yapılan protez ameliyatları en fazla kalça eklemi protezi olmak üzere diz ve daha az oranlarda omuz, dirsek ve el eklemlerine uygulanmaktadır. İlaç, egzersiz ve fizik tedaviye cevap vermeyen ağrılarla seyreden ileri omurga kireçlenmelerinde ise bu bölgeleri ağlamlaştırıcı ortopedik omurga ameliyatlarının yapılması gerekmektedir. Romatoid artrit gibi iltihaplı eklem romatizmalarında antiromatizmal ilaçlar iltihabın yol açtığı şikayetleri bir miktar gidermekle birlikte hastalığın gidişine etkili olmazlar, Bu amaçla kullanılan bağışıklık sistemine etki eden bazı sıtma ilaçlan, iltihaplı barsak hastalıklarında kullanılan bazı ilaçlar ile düşük dozlarda bazı kanser ilaçları hastaların önemli bir bölümünde hastalığı durdurabilir veya gidişini yavaşlatabilir. İltihabın şiddetli olduğu durumlarda bir süre kortizon kullanılması da yararlı olabilir.Eklemin büyük oranda hasara uğradığı ileri dönemlerin de başta eklem protezleri almak üzere ortopedik cerrahi girişimlere gereksinim duyulur.

ROMATİZMAYA HANGİ YİYECEKLER İYİ GELİR?

Eklem, kas ve sinirleri etkileyen, ağrılara sebep olan ve özellikle soğuk ve nemin büyük rol oynadığı bir hastalık olan romatizmaya iyi gelen yiyecek ve bitkileri şöyle sıralayabiliriz.

* Enginar: Vücuttaki zehri atma etkisi sayesinde başta romatizma olmak üzere gut hastalığı ve eklem yanmasına karşı birebirdir. Folik asit ve potasyum kemikleri güçlendirir.
* Domates: C vitamini deposudur. Kemiklere kuvvet verir.

* Fasulye : Romatizma, siyasit ve böbrek hastalıklarına iyi gelir

* Kereviz : Romatizma hastalığı tedavisinde kullanılır.

* Pancar: Böbrekleri çalıştırır. Önemli bir potasyum kaynağıdır. Kemiklere büyük faydası vardır. Vücuttaki tuz oranını dengeler. Bu sayede böbrekler ve idrar yollarının çalışmasını da destekler.

* Turp: Siyatik, lumbago, romatizma ve nevraljide bu hastalıklara yararlıdır.

* Hurma: Türüne göre değişse de hurmaların birçoğu yüksek oranda demir içerir. Kemikler için faydalıdır. Besin değeri yüksek ve önemli bir enerji kaynağıdır. Doğal müshil etkisine sahiptir. Kurutulmuş olanlarına göre daha yüksek oranda su ve daha düşük kalori içerir.

* Armut: Romatizma ve eklem kireçlenmesi olanlar için yararlı bir meyvedir.

* Kavun: Orta boy bir kavunun yarısı, günlük C vitamini ihtiyacını tamamen karşılar. A vitamini ve betakaroten içerir. Bunlar antioksidan, yani vücudu temizleyici etkiye sahiptir. Dolayısıyla romatizmaya iyi gelir. Ayrıca böbrekleri rahatlatır. Yüksek miktarda su ve düşük miktarda kalori içerir

* Frenk üzümü: Yapraklarının uzun müddet kaynar su içinde demlemeye bırakılması ile elde edilen sıvı romatizmal hastalıklara iyi gelir.

* Biber: Eklem yerlerine, ovuşturularak sürülürse kan dolaşımını hızlandırır. Romatizma ve eklem yerleri ağrılarını dindirir. Kırmızı biberdeki Capsaicin maddesinin ağrı kesici etkisi olduğundan ağrı kesici krem yapımında da kullanılır.

* Tahıl: İçerdiği doğal kimyasallar, romatizmanın yol açtığı eklem yanmaları ve romatizmal ağrıları hafifletir.

* Kekik: Timol adı verilen bir tür doğal yağ, vücuttaki diğer yağların parçalanmalarına yardımcı olur. Kekik yağı banyoda sürüldüğü zaman, romatizma ağrılarını büyük bir oranda azaltır.

* Zencefil: Kan damarlarını genişletip dolaşımı artırarak romatizma ağrılarını ve yanmaları yok eder.

* Kuşkonmaz: Folik asit, C ve E vitaminleri içerir. Yenilen besinlerin vücuttaki zehirli kalıntılarını atmayı sağlar. Bu özelliği ile romatizmal hastalıklara faydalıdır. Karaciğer ve böbreklerin çalışmasını kolaylaştırır, destekler. Bu sebeple doktorlar, sistit hastalarının mutlaka kuşkonmaz yemeleri gerektiğini söylüyor.

* Papatya, melisa, lavanta ve anoson bitkilerinin ağrıları kesme özelliği vardır. Bu bitkilerin çaylarını kullanabilirsiniz.

* Omega 3 yağının iltihap ve ağrılara karşı olumlu etkisi vardır.

* Zencefil, biberiye, kekik, karanfil ve mercan köşk baharatlarını yemeklerinizde bol miktarda kullanabilirsiniz.

Ayrıca ülkemizde pek çok yerinde bulunan kaplıcalar da bu hastalığın giderilmesinde size yardımcı olacaktır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...