Tgrt Haber
23 Nisan 2015 19:45

Tırnağına bak, hastalığını öğren

Tırnakların mat ya da çizgi çizgi başka renk olması, gizli bir sağlık probleminin habercisi olabilir.

Tırnağına bak, hastalığını öğren
tırnak, sağlık,

Tırnaklardaki eğrilik, çukurluk, girinti ve çıkıntılar, bunun yanında kalınlık, altındaki ve etrafındaki derinin kontrol edilmesi önem taşıyor. Uzmanlar değişikliklerin bir hastalıkla bağlantılı olabileceğine işaret ediyor. Tırnaklara iyi bakılması gerektiğini söyleyen uzmanlar, yukarı doğru burun seviyesine kadar kaldırıp, yüzden bir karış uzakta tutarak her birini dikkatlice incele önerisinde bulunuyor.

 Sağlıklı bir tırnağın renginin dokunulduğunda pembe ya da pembemsi beyaz olması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, tırnakların mat ya da çizgi çizgi başka renk ise gizli bir sağlık probleminin olabileceğini belirtiyor. Yeşil tırnakların, bakteriyel enfeksiyonun göstergesi olduğu belirtilirken, kırmızı çizgilerin, kalp kapağı enfeksiyonunun işareti olabileceği söyleniyor. Mavimsi tırnaklar, kandaki oksijen seviyesinin düşük olduğunu gösterirken, mat tırnaklar, vitamin eksikliğini işaret ediyor. Beyaz tırnakların, hepatit gibi karaciğer hastalıklarının belirtisi olduğuna işaret edilirken, koyu renk şeritlerin, yaşlanma ve konjestif kalp yetmezliği ile bağlantılı olduğu üzerinde duruluyor.

Pençe görünümündeki kalın tırnağa dikkat

Kalın tırnakların doğal olmadığını, pençe görünümündeki kalın tırnağın akciğer hastalığının bir belirtisi olmasına işaret eden uzmanlar, bunun yanı sıra sertliğin mantar enfeksiyonuna, ayrılmış olanın tiroid ya da sedefe ve dolaşım problemlerine işaret ettiğini aktarıyor.

Ayrıca, kalınlaşan tırnakların gözden kaçırılan bazı problemlerin belirtisi olduğu, yeni bir ilaca başlandığında alerjik reaksiyonların hemen tırnaklarda kalınlaşmaya neden olacağı söyleniyor. Tırnakların sadece kapılara veya etrafa takılmakla kırılmayacağını belirten uzmanlar, folik asit, C vitamini ve protein eksikliğinin bir sonucu olarak da tırnakların kırılabileceğini belirtiyor.

Eğer kırılmış tırnaklar, tırnak diplerinde oyuklarla beraber görülüyorsa bu sedef hastalığının bir belirtisi olarak nitelendiriliyor. Sedef hastalığı yüzde 10 oranında tırnaklardan başlıyor.

Çukur tırnak karaciğer, kalp gibi hastalıkların belirtisi

Çukur tırnakların içteki problemlerin bir belirtisi olduğunu ifade eden uzmanlar, bütün halindeki çukurlaşmanın genellikle fazla su tutulumu, demir eksikliği, karaciğerin vücutta fazla demir tutmasıyla gerçekleşen hemakromatozis, kalp ve hipotiroidiz gibi hastalıklarla alakalı olabileceğini kaydediyor. Oyuk tırnaklar ise sedef hastalığı, konnektif doku bozuklukları, alopecia areata (saç kaybına neden olan bağışıklık sistemi hastalığı), çinko eksikliği gibi sebeplerden kaynaklanabiliyor.

Ellerin besin eksikliği belirtileri için sık sık kontrol edilmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, tırnakların yüzeyi düz ve çok fazla hissedilmeyen ince çizgilerden oluştuğunu, belirgin çıkıntıların vücutta bir şeylerin yanlış gittiğinin göstergesi olduğunu belirtiyor.

Çıkıntılı tırnaklara sahip olanlarda görülen en sık problemler, demir eksikliği, artrit, lupus. Buna bağlı olarak eğer tırnakların kuru ve ince olduğunu düşünen vatandaşların hormon seviyesini ölçtürmeleri öneriliyor. Tiroid hastalıkları tırnakların incelmesine neden oluyor. Kuru tırnaklar kolayca kırılıyor ve ayrılıyor. Mantar problemleri ise tırnakları ya kuru ya da nemli yapıyor. Hem tiroid hem de mantar problemleri tedavisi uzun sürüyor. Eğer tırnaklarda böyle bir değişiklik görülürse hemen dikkate alınması ve uzman bir doktora başvurulması öneriliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...