Tgrt Haber
04 Şubat 2014 16:31

Türkiye'de her 50 bin çocuktan birisi lösemi

Prof. Dr. Davut Albayrak, '4 Şubat Dünya Kanser Günü' dolayısıyla yaptığı açıklamada, 'Türkiye'de 16 yaşın altındaki her 50 bin çocuktan birisi lösemi oluyor' dedi.

Türkiye'de her 50 bin çocuktan birisi lösemi
lösemi, sağlık, türkiye, davut albayrak, şubat, dünya kanser günü, 50 bin çocuk, lösemi,

Kanser haftası münasebetiyle açıklama yapan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi Hematoloji ve Onkoloji Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Davut Albayrak, kanser hastalığının normal vücuttaki dokuların anormal gelişimi sonucu ortaya çıkan bir hastalık grubu olduğunu söyledi. Kanser tedavisinde çok önemli gelişmelerin olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Davut Albayrak, “Artık hastalarımızın çok önemli bir kısmı düzeliyor. Bir kan kanserleri var birde ‘solid kanser' dediğimiz kan kanseri dışındaki kanserler var. Kan kanseri dışındaki kanserlerde erken tanı ve erkenden tümörün çıkarılması elbette ki çok önemli. Lösemili hastalarımız için de ilaçlı tedavilerle son dönemde oldukça iyi başarılara ulaşıyoruz. Bu hastaların tedavi oranlarının yükselmesi, ilaçlı tedavinin yanında bakımla ve tedavinin düzgün takibi ile son derece önemlidir. Dolayısıyla bu hastaların takibinde hastaların düzenli tedavi almalarını sağlayacak, onların ihtiyaçlarını karşılayacak sosyal faaliyetlerde çok önem taşıyor. Bugün bu hastaların ihtiyaçlarını gündeme getirilmesi açısından son derece önemli, bu hastaların tedavilerini düzgün alabilmeleri açısından yol paralarını karşılamaları, buraya geldiklerinde beslenmelerini sağlanması, kontrollerine düzgün gelmelerini sağlanması, giyinmeleri, eğlenme ihtiyaçları gibi daha pek çok konu var ve bunların hepsi bu hastalarda tedavi başarısını tedavini devamlılığı üzerinden etkiliyor. Bu amaçla Samsun'da kurulmuş olan Samsun Lösemili ve Kan Hastalıkları Çocuklar Derneği bu yardım etmek isteyen insanlarla hasta çocukları arasında güvenli bir köprü görevi üzerine alıyor. 10 seneye aşkın süredir derneğimiz faaliyette ve bundan sonra da bu faaliyetlere devam edecek. Samsun halkı şimdiye kadar bize oldukça destekte bulundu ve bundan sonrada bu desteğin devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. Bize yardım ulaştırmak isteyen insanlar üniversitede ve dernek merkezimizde bizimle temas kurarak bu yardımlarını ulaştırabilirler” diye konuştu.
"SİGARA BİRİNCİ SEBEP"
Kanseri tetikleyen sebepleri dile getiren Prof. Dr. Albayrak, “Kanser haftasının bir diğer özelliği de kanseri artırabilecek sebeplerin ve bulguların tekrar gündeme getirilmesi bunların arasında radyasyon, bazı ilaçlar, tarım ilaçları gibi birçok kimyasal madde risk faktörleri arasında yer alıyor. Bir de sigara içme özellikle gırtlak kanseri ve akciğer kanseri olmak üzere birçok kanserin birincil sebebidir. Gırtlak kanseri görünme oranı sigara içmeyenlerde son derece nadir ama sigara içenlerde bu oran daha fazladır. Bunla ilgili tedbirlerin alınması son derece önemli” şeklinde konuştu. Türkiye'de 16 yaşın altındaki her 50 bin çocuktan birisinin lösemi hastası olduğunu ifade eden Albayrak, “Dolayısıyla şehrin nüfusu ile orantılı olarak yeni hasta bekliyoruz kendi hastanemizde yılda 25 ile 30 civarında yeni lösemi vakası görüyoruz. Bunlar takiptekiler ile yani tedavisi devam eden ile birlikte aşağı yukarı 150-160 civarında hasta takipte oluyor. Bu lösemiler diğer bütün kanser topluluklarının 3 birini meydana getiriyor” ifadelerini kullandı. Kanser hastalarının için Kan ve trombositin önemli olduğunu vurgulayan Albayrak açıklamasını şöyle tamamladı: “Kanser tedavisi esnasında gerek kemik iliği çalışmasında gerekse kemoterapinin baskılamasından dolayı bu hastaların kan ve trombosit ihtiyaçları oluyor. Tabi ki kan endüstride ve tarlada tarla üretilen bir şey değil, insandan alınıyor. Dolayısıyla sağlıklı nüfusun önemli bir bölümü düzenli bağışlaması lazım ve bunu toplumsal bir görev olarak yapması gerekiyor.”

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...