Tgrt Haber
22 Ağustos 2015 03:25

30 milyar dolar’lık mobil oyunda savaş başladı

Küresel dijital oyun sektörü bu yıl 110 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşacak. Sektörün 30 milyar dolarlık bölümü ise cep telefonları ve tabletler gibi doğrudan mobil cihazlardan geliyor.

30 milyar dolar’lık mobil oyunda savaş başladı
oyun, teknoloji,

Teknoloji dünyası, hem yazılım hem de donanım alanında getirdiği sayısız yenilikle kullanıcı ve bağımlı sayısını her geçen gün biraz daha artırıyor. Teknolojinin eğlenceyle kesiştiği noktada ise bilgisayar oyunları karşımıza çıkıyor. Yıllar öncesinde genellikle erkeklerin ilgi duyduğu ve genellikle oyun salonlarında var olan sektör dijital teknolojinin geçirdiği çok sayıda devrimle birlikte çok farklı bir boyuta ulaştı. Günümüzde kadın erkek, genç yaşlı demeden hemen herkesi etkisi altına alan dijital oyunlar hem yazılım hem de donanım olarak milyar dolarlık sanayi kollarına dönüştü. Yapılan araştırmalara göre dijital oyun sektörü dünya çapında bu yıl 100 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşacak. Bunun 30 milyar dolarlık bölümü doğrudan mobil cihazlar üzerinde oynanan oyunlardan gelecek. Bu rakamın 2020’ye kadar 70 milyar doları aşması bekleniyor.

DÜNDEN BUGÜNE OYUN KONSOLLARI! DÜNDEN BUGÜNE OYUN KONSOLLARI!

Pastanın büyüklüğü sektörde faaliyet gösteren şirketlerin hem yazılım hem de donanım alanında birbirinden ilgi çekici ürünlerle ortaya çıkmalarına neden oluyor. PC ve oyun konsollarına yönelik oyun geliştiren şirketler hızla gelişen işlemci ve donanım teknolojilerinin de desteğiyle artık görüntü ve ses kalitesi bakımından mükemmele yakın ürünler geliştiriyor. Artık başta futbol ve aksiyon oyunları olmak üzere piyasaya artık hemen her oyun göz alıcı tasarımlarla dikkat çekiyor. Ancak küresel oyun sektörünün asıl geliştiği alan mobil cihazlar üzerinden oynanan oyunlarla gerçekleşiyor. 2008 yılında ABD’li teknoloji şirketi Apple’ın kullanıma açtığı uygulama sitesi Appstore ile sektörün başarı hikâyesi de başlamış oldu. Artık hemen her mobil cihaz üreticisi bu siteler üzerinden uygulama bazlı irili ufaklı milyonlarca oyunu kullanıcılarla buluşturuyor. 7’den 70’e, kadın erkek demeden herkes tarafından çok çeşitli oyun milyonlarca hatta milyarlarca defa indiriliyor.

FUTBOLUN CAZIBESI GIDEREK ARTIYOR

Cep telefonu ve tabletlerin gelişen teknolojik yetenekleri oyun zevkini mekâna bağımlı olmaktan çıkarıyor. Çok çeşitli futbol yazılımları ise hâlâ en çok oynanan oyunların başında geliyor.

TEKNOLOJİ ÇEŞİTLENİYOR

Ama şu da var ki oyunlar ne kadar güzel tasarlanmış olursa olsun PC, konsol veya mobil cihazlar üzerinden düzgün biçimde kontrol edilemezse hiçbir anlamı olmaz. İşte bu konu da oyun sektörünün donanım alanını ateşliyor.

OYUN, OYUN OLMAKTAN ÇIKTI

Başta oyun konsolları olmak üzere masa üstü bilgisayarlarında da hızla gelişen işlemci ve grafik kartı performanslarıyla dijital oyunlar artık oyun olmaktan çıkıp adeta bir aksiyon filmine dönüştü. Bu gelişimin beraberinde getirdiği en büyük sorun ise oyunların giderek daha zor oynanır hale gelmesi.

MÜZİSYENE ENSTRÜMAN KUMANDA YAKIŞIR

Oyun dendiğinde akla genellikle futbol ve aksiyon oyunları geldiği için kumanda araçları da genellikle bu oyunlara göre tasarlanıyor. Ancak müzik gibi yaratıcılığı destekleyen oyunlar da yok değil. İşte bu tür oyunlara yönelik hazırlanan kumanda araçları da konuya uygun şekilde tasarlanmış.

EKRANA YAPIŞAN JOYSTICK DE VAR

Mobil cihazlarda oyun oynamayı kolaylaştırmak için en kolay ve etkin çözümlerden biri de ekrana vantuzla yapışan joystickler. Ekranların dokunmatik özelliğini kullanan joystickler alüminyumdan yapılma oldukları için ağırlık yapmadığı gibi ekrana zarar da vermiyor.

CONTROLER İLE CEPTEN OYUN

Cep telefonlarına yönelik oyun seçeneklerinin artması dünya çapında oyuncu sayısını da artırıyor. Cep telefonlarının doğrudan üzerine yerleştirilen controler aracılığıyla artık küçük ekranlarda da oyun oynamak kolaylaştı. Ürünler tüm işletim sistemlerini destekliyor.

Yeni ürünler

SINIRLARI ZORLUYOR

Hızla gelişen mobil cihazlara yönelik çeşitli oyun kumanda çözümleri giderek yaygın hale geliyor. Ortaya çıkan ürünler ise hem tasarım hem de teknoloji konusunda sınırların zorlanmasına neden oluyor.

OYUN ŞİRKETLERİ KENDİ KUMANDALARINI VERİYOR

Oyun şirketleri ürünlerinin başarılı olması için mevcut kumanda cihazlarının yeteneklerini göz önünde bulundurur. Tarıma yönelik simülasyon oyunları tasarlayan şirketler ise kendi kumanda cihazlarını da beraberinde veriyor

ÇEŞİTLİ MODÜLLERLE TABLETLER KANATLANDI

Mobil oyun sektörünün bir diğer gözdesi ise tabletler. Ceplere kıyasla çok daha büyük ekrana sahip olan tabletlere eklenen kumanda üniteleriyle oyun oynamak çok daha kolay hale geliyor.

TARIMA YÖNELİK OYUNLAR GİDEREK POPÜLER OLUYOR

Hem PC hem de mobil alanda giderek daha fazla ilgi çeken oyunların başında tarım ve hayvancılık gibi çok farklı bir alan geliyor. Şehir insanlarının konuya uzak olması oyunları daha da çekici hale getiriyor.

YENI NESIL FARELER ÇOK HAVALI

Fare oyun konusunda en popüler kumanda olmaya devam ediyor. Bu cihazlar klavyenin en çok gerekli tuşlarıyla gelişmiş fare özelliklerini birleştiriyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...