Tgrt Haber
24 Kasım 2014 10:04

Dünyayı kurtaracak çevreci buluşlar

Böyle giderse milyar yaşındaki gezegeni, birkaç yüz yılda yiyip bitireceğimizin geç de olsa farkına vardık. İşte dünyamızın kaderini değiştirmesi umulan çevreci buluşlar ya da fikirler..

Dünyayı kurtaracak çevreci buluşlar
buluş, çevreci, afrika,

Özellikle afrika taşıma suyu ile hayatta kalmaya çalışanlar için kolaylık sağlayan bir buluş: Tekerlek bidon. Özellikle Afrika'da su şebekesinin olmadığı bu bölgelerde 5 kişinin getirebileceği suyu daha sağlıklı bir şekilde taşımaya yönelik. Filipinler'de içine sadece su ve çamaşır suyu konulan plastik şişelerle evlerin aydınlatılması sağlanıyor. Önce plastik şişeler tavanlara yerleştiriliyor, ardından içlerine su ve çamaşır suyu karışımı dolduruluyor.Bir girişimci tarafından insanlığın yararına sunulan buluşta güneş ışığı açılan delikten dikey olarak içeriye giriyor ve 360 derece yansıyarak bulunduğu ortamı aydınlatıyor. SU ÜRETEN BİLLBOARD-Peru Mühendislik ve Teknoloji Üniversitesi öğrencileri havadaki nemi çekerek temiz içme suyu oluşturan billboardlar üretti.Sistem havadaki nemi emen bir hazne ile başlıyor. Daha sonra içeriye giren hava klimalar sayesinde suya dönüştürülüyor. Dönüştürülen su da karbon filtrelerden geçerek depoya aktarılıyor. Projenin, ülkenin özellikle çöl olan kısmında su bulmakta zorlanan insanlara yönelik yapıldığını belirten yetkililer billboarddaki haznenin yaklaşık olarak 20 litre su alabildiğini ifade ettiler. 
YERÇEKİMİ LAMBASI
Bu lambanın yanması için gaz, pil ya da elektrik gerekmiyor. Işık vermek için yerçekimi gücünü kullanıyor. İpinin ucuna asılan ağırlık torbası yerçekimiyle aşağı doğru inerken ürettiği enerjiyle çalışıyor. Ağırlığın 3 saniyelik bir inişiyle 30 dakika ışık veriyor. 
DERECESİ AYARLANABİLİR GÖZLÜK
Gözlük içinde kristal sıvı bulunan camı sayesinde, göze gelen ışığın nasıl kırılmasını ayarlayan ve otomatik odak ayarlama kabiliyetine sahip 
KOMPOST TUVALET
Sifonlu tuvaletten on kat ucuza mal olan kompost tuvalette su kullanılmıyor. Bir çukur dolunca diğerine geçiliyor ve dışkı zararsız gübreye ayrışıyor.
KÜP BUZDOLABI 
Özellikle Afrika'da yaygın olarak kullanılan bu yöntemle yalıtım sağlanan soğuk hava küpünde yiyeceklerin uzun süre saklanmasını sağlıyor.
-Lifestraw taşınabilen su arıtma cihazı
-İklim değişikliği konusunda araştırmacılar yeni, alışılmadık çözümler üretmeye devam ediyor. İşte o çözümler... 
-Su ayırma güneş panelleri: Bilim adamları, şehirlerin siyah bir görünüme sahip olduğunu belirtiyor. Buna, “kentsel ısı adası” etkisi deniyor. Bu etki, şehirlerdeki hava sıcaklığını 5 dereceye kadar yükseltebiliyor. Ancak, eğer kaldırımlar yansıtıcı maddelerle kaplı olsaydı, çatılar farklı renklerle boyansaydı ve şehirlerde daha fazla gölgelik alan bulunsaydı, ısı fazlasıyla yansıtılır ve enerji tasarrufu sağlanırdı. New York'ta bir okulun çatısını boyayan gönüllüler, bu fikri herkesten önce benimsemiş görünüyor. Su ayırma güneş panelleri, doğal olarak güneş battıktan sonra elektrik üretemiyor. Ancak bu ay yayımlanacak “Cool It” adlı belgeselde MIT'den (Massachusetts Institute of Technology) akademisyen Daniel Nocera, ekibiyle iki yıl önce yaptıkları bir buluşu anlatacak.Nocera, suyu bileşenlerine ayırarak oksijen ve hidrojen elde edilmesini sağlayan ucuz bir yöntem geliştirdi. Bir yakıt hücresinde enerji üretebilmek için oksijen ve hidrojenin kullanılabildiğini belirten Nocera, buluşunun çığır açıcı olduğunu düşünüyor. Eğer başarılı olursa, gelecekte güneş battıktan sonra bodrum katındaki su ayrıştırıcı sistemler hidrojen ve oksijen ayrıştırmasıyla enerji üretecek.
-Yosun yakıtı: Tüm bitkiler gibi, yosunlar da güneş ışınlarını ve karbondioksiti emer. Aynı zamanda, dizel ve jet yakıtı olarak rafine edilebilen petrol üretir. Bilim insanları, genetiği değiştirilen yosunlar üreterek gelecekte petrol sıkıntısını aşabilecekleri görüşünde.
-Nükleer atıktan enerji: Nükleer reaktörler 1950'lerde geliştirilen standart teknolojiyi kullanıyor. Bir enerji şirketi, yeni bir nükleer enerji teknolojisini piyasaya sunmayı amaçlıyor. Eski nükleer reaktörler, düzenli olarak zenginleştirilmiş uranyum ikmaline ihtiyaç duyuyor, ardından uranyumu nükleer atık olarak atıyor. Şirketin ürettiği teknoloji burada devreye giriyor. Geliştirdikleri “dalga reaktörü” zenginleştirilmiş uranyumu atık halinde bile kullanarak yıllarca değerlendirebiliyor. 
-Dalga enerjisi: Dalga enerjisinden yararlanmak yeni bir fikir değil. Bu teknolojinin savunucuları, bundan 30 yıl önce pervanelerden elektrik üretilmesi yöntemini geliştiren Edinburgh Üniversitesi akademisyeni Stephen Salter'ın yönteminin halen fayda sağlayacağını belirtiyor. 
Dünyayı kurtaracak çevreci buluşlar 
Dünyayı kurtaracak çevreci buluşlar 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...