Tgrt Haber
21 Aralık 2016 09:47

Bugün kışın ilk günü, Google'dan sürpriz doodle | 21.12.2016

Kışın ilk günü Google'ın anasayfasında yerini aldı. Güne bu Doodle ile başlayan kullanıcılar Kışın ilk günü aramasında bulundu. Peki Kış Gündönümü nedir?

Bugün kışın ilk günü, Google'dan sürpriz doodle | 21.12.2016
doodle, kışın ilk günü, kışın ilk günü doodle, google, google anasayfa,

Google özel Doodle'ları arasına bir yenisini daha ekledi. Bu kez kışın ilk günü Google'ın anasayfasında yerini aldı. Peki Kış Gündönümü nedir? İşte tüm detaylar ve Google'ın önceki Doodle'ları...

KIŞ GÜNDÖNÜMÜ NEDİR?

Kış Gündönümü'nde (yaklaşık 21 Aralık), güneş ışıkları Oğlak Dönencesi`ne dik gelir. Kuzey yarıkürede günler uzamaya, güney yarıkürede kısalmaya başlar. Bu tarih bazı ülkelerde kuzey yarıkürede kışın, güney yarıkürede yazın başlangıcı sayılır. Bununla beraber bazı ülkelerde de yazın veya kışın tam ortası kabul edilir. Güney yarımkürede en uzun gün, Kuzey yarımkürede en uzun gece yaşanır.
 
21 ARALIK KIŞIN İLK GÜNÜ

Kuzey Yarım Küre
 
Güneş ışınları Yengeç Dönencesi’ne 43°06' lık açı ile gelir. Kış mevsiminin başlangıcıdır. En uzun gece, en kısa gündüz yaşanır. Yengeç Dönencesi’nden kuzeye gidildikçe gece süresi uzar, gündüz süresi kısalır.
 
Bu tarihten itibaren geceler kısalmaya, gündüzler uzamaya başlar. Fakat 21 Mart tarihine kadar, geceler gündüzlerden uzundur. Aydınlanma çemberi Kuzey Kutup Dairesi’ne teğet geçer.
 
Yengeç Dönencesi’nin kuzeyi güneş ışınlarını yıl içerisinde alabileceği en dar açı ile alır. Bu tarihten itibaren güneş ışınlarının gelme açıları büyümeye başlar. Yengeç Dönencesi’nin kuzeyinde en uzun gölge yaşanır. Bu tarihten itibaren gölge boyları kısalmaya başlar.
 
Güney Yarım Küre
 
Güneş ışınları Oğlak Dönencesi’ne 90° lik açı ile gelir. Yaz mevsiminin başlangıcıdır. En uzun gündüz, en kısa gece yaşanır. Oğlak Dönencesi’nden güneye gidildikçe gündüz süresi uzar, gece süresi kısalır.
 
Bu tarihten itibaren gündüzler kısalmaya geceler uzamaya başlar. Ancak 21 Mart tarihine kadar, gündüzler gecelerden uzundur. Aydınlanma çemberi Güney Kutup Dairesi’ne teğet geçer. Oğlak Dönencesi’nin güneyi güneş ışınlarını yıl içerisinde alabileceği en dik açı ile alır. Bu tarihten itibaren güneş ışınlarının gelme açıları küçülmeye başlar.
 
Oğlak Dönencesi’nin güneyinde en kısa gölge yaşanır. Bu tarihten itibaren gölge boyları uzamaya başlar.

KIŞ SAATİ UYGULAMASI GERİ DÖNECEK Mİ?

Kış saati uygulamasının geri gelmesini isteyen vatandaşlar, #Saatler1SaatGeriAlınsın etiketiyle tepkilerini dile getiriyor. Peki, Saatler 1 saat geri alınacak mı? Kış saati uygulamasının kaldırılıp yaz saatinin sabitlenmesi projesinin fikir babası İTÜ’lü akademisyenler, kış saati uygulaması tepkilerine yönelik bir alternatif sundu.

Ülkemizde 45 yıldan bu yana yürürlükte olan kış saati uygulamasında bu yıl değişikliğe gidildi, önceki yılların aksine bu yıl ekim ayında saatler 1 saat geri alınmadı. Yaz saati uygulamasının kışın da sürdürülmesi nedeniyle karanlıkta yollara düşmek zorunda kalan bazı vatandaşlar, sosyal medyada hızla yayılan #Saatler1SaatGeriAlınsın hashtagine destek oldu. Ayrıca “Saatler yeniden geri alınsın” başlıklı imza kampanyası gerçekleşti. Kış saati uygulamasına şikayetlerin artmasıyla birlikte yeni öneriler de gelmeye başladı. Bu önerilerden biri de “Saatler yerine okulları ileri alalım.” oldu.

KIŞ SAATİ UYGULAMASI TEPKİLERİNE YANIT

Kış saati uygulamasının kaldırılıp yaz saatinin sabitlenmesi projesinin fikir babası İTÜ’lü akademisyenler, “Saatler 1 saat geri alınsın” şikâyetlerine yeni çözüm önerdiler: “Sorun okulların erken başlaması. Aralık ile ocak ayları arasında batı bölgelerinde okullar yarım saat geç başlatılabilir”.Enerji Bakanlığı’nın yaz saati uygulamasını sabitlerken esas aldığı ‘Yaz Saati Uygulaması Güneş Işınımı, Güneşlenme Süresi ve Elektrik Tüketim Verilerine Bağlı Olarak Analizi ve Modellemesi’ adlı projenin sahibi akademisyenler, uygulamadaki sorunun aşılması için okulların geç başlaması gerektiğini söylüyor. Projeyi yöneten İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Duran Şahin, şikâyetlere ilişkin, “Aralık ile ocak ayları arasında, batı bölgelerinde, ihtiyaç duyulan illerde, çocukların eğitimi sömestr tatiline kadar yarım saat geç başlatılabilir” diyor.

Google özel Doodle'ları arasına bir yenisini daha ekledi. Bu kez kışın ilk günü Google'ın anasayfasında yerini aldı. Peki Kış Gündönümü nedir? İşte tüm detaylar ve Google'ın önceki Doodle'ları...

 

 

 

 

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...