Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
06 Aralık 2016 15:44

Çocuklar çevrimiçi nefret söylemine maruz kalıyor

İngiliz araştırmacılara göre her 3 internet kullanıcısından biri 12-15 yaş arasında ve bu kullanıcıların büyük bölümü "nefret söylemlerine" tanık oldu.

Çocuklar çevrimiçi nefret söylemine maruz kalıyor
Çocuklar, çevrimiçi nefret, sağlık,teknoloji,

İngiliz Çocuklar Vakfı (NSPCC) durumun çok endişe verici olduğunu ve kesinlikle tolere edilmemesi gerektiğini belirtiyor. Rapor aynı zamanda çocukların internet ortamında daha fazla zaman harcamaya başladığını ifade etti. Ayrıca rapor çoğu çocuğun Google'a fazla güvendiğini ortaya çıkardı. Google kullanan 8-15 yaş arasındaki çocukların bir şey arattıklarında bu bilgileri direkt olarak Google oraya yazdı varsayıp buna inanıyor. Ofcom'un açıklamalarına göre çoğu çocuk bu bilgilerin bir çeşit filtre ve doğrulamadan geçerek elle seçilmiş bilgiler olduğunu düşünüyor.

Nefret dolu medya

Ofcom'un Nisan ve Haziran ayları arasında 2059'dan fazla ailede çocuklara sorduğu "İnternette nefret dolu şeyler gördünüz mü?" sorusuna cevaben ortaya çıkan bilgi şöyle;

Çocuklar bu soruya içlerinde YouTube'un da bulunduğu sosyal medyadaki nefret dolu yorumları cevap olarak gösterdi. 12-15 yaş arasındaki çocukların %27'sinin söylediğine göre internette ara sıra nefret söylemleri görüyorlar, %7'si ise göre sık sık gördüklerini söylüyor.

Ofcom'un çocuk araştırmalarının başı Emily Keaney: "Bir ebeveyn olarak ben de bu nefret söylemlerinden endişe ediyorum ama aynı zamanda çocuklar bu nefret söylemlerini ebevenyleri ile paylaşacaktır. Öğretmenlerin ve ebevenylerin internette güvende kalma konusunda onlarla konuşması gerek."

Araştırmaya göre ebeveynler çocuklarının internetteki güvenliği hakkında git gide proaktif bir biçim alıyor. Çoğu aile evlerinde ofansif içerikli siteleri engellemek amacıyla ev içi ağ bağlantıları kullandığını söyledi. Ancak bir çocuk güvenlik uzmanına göre teknik düzenlemeler yeterli olmuyor.

Çevrimici Aile Koruma Enstitüsü kurucusu Stephan Balkam: "İnternetteki uygunsuz içerikleri filtrelemede hergün daha iyiye gidiyoruz fakat söylemlerin diğer içeriklere göre ulaşılması kolayken engellenmesi daha zor. Ebeveynler çocuklarına internette neyin doğru neyin yanlış olduğunu öğretmeli."

Vloggerların yükselişi

Araştırmalara göre çocuklar internette vakit geçirdikçe televizyon başında daha az vakit zaman harcamaya başladı. Çoğu için en popüler site YouTube ancak izledikleri içerikler yaş farklarına göre değişiyor. 7 yaşından küçükler genelde televizyon şovları, çizgi filmler izlerken daha büyük yaştakiler vloggerlarla daha çok ilgileniyor. 8-11 yaş arası her 3 çocuktan biri ve 12-15 yaş arasının %44'ü YouTube yıldızlarını izlediğini söyledi. Ebeveynler hangi vloggerın kötü hangi vloggerın iyi olduğunu bulmakta zorlanıyor, en azından çocukların daha fazla anlayışlı olduğu ortaya çıkıyor. 12-15 yaş arasının çoğunluğu vloggerların sunduğu paralı ürünlerden kaçındığını söyledi.

Çocukların internete nasıl bağlandığına baktığımızda ise 5-15 yaş arasındakilerin yarısının tablet kullandığını görüyoruz. Cep telefonları ise laptopları geçerek bu listede ikinci sıraya girdi. Araştırmaya göre 8-11 yaş arasındaki çocukların %32'inin akıllı telefonu var bu rakam 2015 yılında %24'tü. Aynı oran 12-15 yaş arasında 2015 yılında %69 iken 1 senede artarak %79 oldu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...