Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
20 Aralık 2016 17:33

Facebook Avrupa’yı kandırmakla suçlanıyor

Avrupa Komisyonu, Facebook’a para cezası verebilir.

Facebook Avrupa’yı kandırmakla suçlanıyor
AB,Avrupa,Avrupa Birliği,Facebook,Whatsapp,

Avrupa Komisyonu, Facebook’a cirosunun %1’i kadar para cezası verebilir

Şirketler ortaklık araştırmalarında, Avrupa Birliği Komisyonu’na doğru bilgi vermekle yükümlüdür.

Komisyon, Facebook’u 2014 yılında WhatsApp uygulaması ile birleşirken araştırma komitesine yanlış bilgi vermekle suçluyor.

Suçlamalara göre, Facebook bu komiteye mesajlaşma uygulamasındaki farklı hesaplar ile sosyal ağın otomatik eşlemesinin güvenli olmayacağını söyledi.

Avrupa Birliği bu davada WhatsApp’ın rakiplerini bile araştırdı. AB rekabet politikası başkanı Margrethe Vestager: “Şirketler ortaklık araştırmalarında Komisyona doğru bilgiler vermekle yükümlüdür” dedi.

Davada, kurulun ilk savı, Facebook WhatsApp uygulamasını satın alırken araştırma komitesine yanlış bilgi verdiği oldu. Böylece Facebook’a cevap hakkı doğdu.

Geçtiğimiz aylarda WhatsApp, kendi kullanıcılarının telefon numaraları ile Facebook kişi bilgilerini senkronize etmeyi önerdiğinde, bunun Facebook’daki arkadaş önerilerini ve kişi ile daha alakalı reklamlar gösterilmesini iyileştireceğini söyledi.

Kurul ise, Facebook kişi bilgileri ve telefon numaralarını otomatik eşleştirme imkanının 2014 yılında zaten olduğu, bu sebepten Facebook’un AB Komisyonu’nu araştırma esnasında yanılttığını düşünüyor.

Teknoloji firmalarına karşı agresif kararların sonuncusu bu Facebook davasıydı. Komisyon şu anda İrlanda’da Apple’dan vergi bildirgelerini istiyor.

Bu dava gün geçtikçe Twitter ve Microsoft gibi firmaları da rahatsız etmeye başladı. Geçtiğimiz ayda bazı şikayetler, Facebook’u, WhatsApp ve Avrupa ağları ile veri paylaşımını durdurmaya zorladı.

Facebook’un savlara cevap vermek için 31 Ocak 2017’ye kadar vakti var. Eğer suçlamalar doğrulanırsa, Avrupa Komisyonu Facebook’a cirosunun %1’i kadarını para cezası olarak yansıtabilir.

Şirketin sözcüsü, “Bu sürece saygılı olacağız ve eminiz ki gerçeklerin ortaya çıkmasıyla Facebook aklanacaktır. WhatsApp uygulmasını satın alırken ve yapılan gizlilik politikası brifinglerinde teknik kapasitemiz ve gelecek planlarımız ile alakalı sürekli doğru bilgi verdik. Yetkililerle memnuniyetle işbirliği içinde olacağız ve bilgi paylaşımına devam edeceğiz” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...