Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
10 Mart 2017 15:48

Ford, 3D baskı yöntemi ile parça üretimi için testlere başladı

Ford, 3 boyutlu teknolojiyi kullanarak, kişiselleştirilmiş, daha hafif ve yakıt verimliliği sağlayacak otomobil parçaları üretmeyi araştırıyor.

Ford, 3D baskı yöntemi ile parça üretimi için testlere başladı
ford, 3D, 3 boyutlu, 3D baskı, 3 boyutlu baskı kesim, 3D print

3D baskı teknolojileri konusunda dünyanın öncü şirketlerinden Stratasys ile işbirliği gerçekleştiren ilk otomotiv şirketi olan Ford, Pilot proje kapsamında büyük ölçekli otomobil parçaları için 3D baskı testleri gerçekleştirmeye başladı.

Üretimde maliyet düşüşü ve estetik sağlanabilir

Gelecekte satın alacağınız bir Ford araba üzerindeki rüzgarlık, 3D yazıcı ile üretilmiş olabilir. Ford Motor firması Pazartesi günü 3D baskı kesim sanayi devi Stratasys’in teknolojisini kullanarak büyük mikyastaki parçaların 3D baskısının test edilmesine başlanacağını duyurdu. Pilot proje Ford’un düşük miktarlardaki büyük parçaları, süslemeleri ve bileşenleri yapmak için 3D baskı kesim yöntemini ne ölçüde kullanabileceğini tespit etmek üzere tasarımlanmış.

Ford, 3D baskı yöntemi ile parça üretimi için testlere başladı

Eğer Stratasys’in ticari kuruluşu Infinite Build 3D Printer ile yapılacak testler iyi giderse yeni araç serileri, araç güçlendirme seçenekleri ve daha bir çok şey için yeni bir fırsatlar dünyası doğabilir. Bu yöntem Ford’un şu an faaliyet gösterdiği yarış arabası üretimini de içeren alanların bazılarında ve prototip ve konsept araç yapımı gibi bazı alanlarda üretimin hızlı ve düşük maliyetli olarak yapılmasını sağlayacak, oldukça işe yarar olabilir.

Bu arada sıradan müşteriler için de gelecekte oldukça eşsiz, siparişe göre yapılmış parçaların ve estetik geliştirmelerin olacağı, üretim zinciri dışında yapılabilecek isteğe göre yapılmış araçların üretimini mümkün kılabilir.  Ticari 3D baskılama cazip bir yöntem çünkü günümüzde spoilerlar gibi plastik gövde paneli parçalarının biçimlendirilmesinde kullanılan kalıp tipi yapılara ihtiyaç bırakmıyor. Bu tip kalıpları oluşturmak oldukça pahalı. Dolayısı ile araç yapıcıları için tekil ya da küçük miktarlarda kullanımı için üretmek anlamsız. Tabii söz konusu müşteri, ortalama bir araç fiyatının çok, ama çok üzerinde bir parayı ödemeye razı değilse.

3D baskılı parçaların sadece mali faydaları bulunmuyor. Aynı zamanda ağırlıktan da kazandırıyorlar. Ford, 3D baskı ile yapılmış bir spoiler’ın, metal kesimden yapılma eşdeğerinin ağırlığının yarısından daha hafif olacağını tahmin ediyor. Dolayısı ile harici kasa parçalarının bir çoğu 3D baskılama ile yapılmış bir arabanın ortalamada oldukça yüksek oranda azaltılmış bir ağırlığının tadını çıkaracağını ve buna bağlı olarak da daha iyi bir yakıt verimi kazanılacağını tahmin edebiliriz.

Ford şimdilik bu teknolojiyi Dearborn Mich. ‘te bulunan Araştırma ve İnnovasyon Merkezi’nde test ediyor fakat eğer işler yolunda giderse firma araba yapımı metodunda büyük bir değişikliğin müjdesini verebilir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...