Tgrt Haber
09 Şubat 2017 12:12

Futbol topu 30 yıl sonra görevini tamamladı

NASA astronotu Shane Kimbrough, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda çalışmalarını sürdürürken cama çarpan bir futbol topu fark etti. Söz konusu topun, yaklaşık 30 yıl önce yaşanan Challenger Uzay Mekiği faciasında uzaya fırladığı tespit edildi.

Futbol topu 30 yıl sonra görevini tamamladı
uzay,futbol topu,

Tüm dünyayı yasa boğan Challenger Uzay Mekiği kazasını duymayan yoktur. 28 Ocak 1986 tarihinde havalanan ve içinde 7 astronot bulunan uzay mekiği yakıt sızması nedeniyle patladı. Havalandıktan 73 saniye sonra patladığı tespit edilen Challenger'ın içindeki 7 astronot da hayatını kaybetmişti.

Uzay Mekiği Challenger'ın kalkışının gerçekleşeceğı günden önceki gece, hava sıcaklığı oldukça düşüktü ve bazı mühendisler kalkışın iptal edilmesi yönünde görüş bildirmişlerdi. Buna rağmen kalkış NASA tarafından onaylanmıştı. Uzay mekiğinin katı yakıt roketlerinin parçası olan güvenlik contaları, soğuk sebebiyle zarar gördü ve işlevlerini yerine getiremedi. Uçuşun 73. Saniyesinde Challenger yeryüzünden 15 kilometre yükseklikte infilak etti.

Futbol topu 30 yıl sonra görevini tamamladı
Hayatını kaybeden 7 astronottan biri de Ellison Onizuka'ydı. Hawaii'li astronot, uzayda olduğu sürede futbol takımında oynayan kızı Janelle Onizuka-Gillian'ı hatırlamak için ondan hatıra olarak imzalı futbol topunu da yanına almıştı.

Challenger ekibi faciadan birkaç gün önce bu hatıra fotoğrafını çektirmişti. Futbol topunun sahibi Ellison Onizuka, ayakta duranların en solunda yer alıyor.

Challenger faciasında astronotlar hayatını kaybetmişti fakat yanlarına aldıkları eşyalar uzaya saçılmıştı. İşte o eşyalardan belki de en kıymetlisi, Onizuka'nın kızına ait futbol topu tam 31 yıldır uzayda süzülüyordu. Ta ki bugünlerde Uluslararası Uzay İstasyonu'nda görevli olan NASA astronotu Shane Kimbrough tarafından görülene kadar…

UUİ'den Dünya'yı izleyen Kimbrough cama doğru bir futbol topunun yaklaştığını fark etti. Gözlerine inanamayan astronot hiç vakit kaybetmeden bu fotoğrafı çekti:

Futbol topu 30 yıl sonra görevini tamamladı

Astronot Shane Kimbrough, fotoğrafın yanında şu açıklamada bulundu: “Bu top o acı günde Challenger'daydı. Ellison Onizuka topu kızı için uçuruyordu." Kimbrough'un bu topu sahibine, yani Onizuka'nın kızı Janelle Onizuka-Gillian'a vermeye hazırlandığı ifade ediliyor.

Haberi duyan Janelle Onizuka-Gillian ise şu açıklamada bulundu:

    Bu futbol topu, babamın yıllar önce başladığı misyonu farklı yönlerden devam ettirdi. İlham verici tarihini, uzayda gezi ve buluş yaparak sürdürdü.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...