Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
05 Ağustos 2015 05:54

Mobil internet 5. viteste

Mobil internet kullanımı artınca operatörler 4.5G ve 5G hazırlıklarına hız verdi. İki yıldır 3 üniversiteyle birlikte çalışan Vodafone Grubu Çinli Huawei ile işbirliğine gitti

Mobil internet 5. viteste
internet, mobil internet

Mobil internetteki çılgın yükseliş, şirketleri bir sonraki hamle için hazırlığa zorluyor. 2015/2016 finansal yılının nisan-haziran dönemini değerlendiren Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt, bu dönemde abonelerinin data kullanımlarının yüzde 171 arttığını belirterek bu hızlı trende dikkat çekti. Artan talebi en iyi şekilde karşılamak için 26 Ağustos'ta yapılacak frekans ihalesine hazırlık yaptıklarını söyleyen Öğüt, "Bu ihaleyle birlikte Türkiye'nin dijital dönüşümü için en son genişbant teknolojilerini Türkiye'ye getirecek olmanın heyecanını duyuyoruz" dedi. 

5G İÇİN DEV ANLAŞMA 
Vodafone Grubu'nun teknoloji şirketi Huawei ile anlaşma yaparak 5G için önemli bir adım attığını vurgulayan Öğüt, "Bu alanda atılan tüm adımları yakından takip ederek ülkemizi dijital dönüşüm yolunda ileri taşımaya devam edeceğiz" diye konuştu. Vodafone ve Huawei'nin 5'inci nesil mobil iletişim teknolojilerinin geliştirilmesi amacıyla bir anlaşma imzaladığını söyleyen Öğüt, bu kapsamda iki şirketin ortak bir çalışma grubu oluşturacağını ifade etti. 

TÜRKİYE'YE TAŞINABİLİR 
Ortak çalışma grubunun 5G testleri gerçekleştirmesi ve birikimlerini bir araya getirmesi öngörülüyor. Vodafone Grubu'nun daha önce 5G teknolojisinin araştırılması için Surrey ve Carnegie Mellon üniversiteleriyle çalıştığını, ayrıca Dresden Teknoloji Üniversitesi'nde de dünyanın ilk 5G laboratuvarını kurduğunu hatırlatan Gökhan Öğüt, bu adımların Türkiye'ye de taşınacağını vurguladı. Öğüt, "İhale olduktan sonra tüm laboratuvarlara iş düşecek" dedi. 

OLİMPİYATLARDA DENENECEK
Araştırmacılar , henüz geliştirme aşamasının ilk evresinde olan 5G teknolojisiyle mobil şebekelerin hız, esneklik ve sistem zekâsı gibi özelliklerinde köklü gelişmeler yaşanacağını tahmin ediyor. Vodafone ve Huawei'nin imzaladığı işbirliği anlaşmasının da 5G için oluşturulacak standardın belirlenmesinde kritik rol oynayacağı görüşü hâkim. İlk test Güney Kore'deki 2018 Kış Olimpiyatları'nda yapılacak. 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda da 5G uygulamalarının kullanılması öngörülüyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...