Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
13 Mart 2018 19:16

Selfie çekenler hastaneye koşuyor

Selfie çılgınlığı tıpta yeni bir soruna neden oldu. Araştırmacıların yaptığı açıklamaya göre devamlı selfie çeken kullanıcıların başvurduğu ameliyat doktorların da şaşırmasına neden oldu.

Selfie çekenler hastaneye koşuyor
selfie,,teknoloji,

Yeni bir araştırmaya göre çekilen selfie'ler, insanların burunlarını normalden %30 daha büyük gösteriyor. JANA Facial Plastic Surgery dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, pek çok kişinin hayranı olduğu bu çekimler sırasında kameranın durduğu yakınlık ve geniş açılı lensler bir araya geldiğinde bu görüntü ortaya çıkıyor.

Neyse ki araştırma, insanların burunlarının daha büyük göründüklerinden daha önemli çıkarımlar da yapıyor. Bu "daha önemli" çıkarım ise estetik cerrahların söylediklerine göre, "sorunlu" selfie'lerin daha fazla insanın burun ameliyatı istemeleri ile sonuçlanması.

Selfie çekenler hastaneye koşuyor

Araştırmanın ortak yazarların Rutgers profesörü ve baş ve boyun cerrahı Boris Paskhover'ın söylediğine göre "gençler sosyal medya üzerinde yayımlamak için sürekli olarak selfie çekiyorlar ve bu görüntülerin gerçekte nasıl gözüktüklerinin temsilcisi olduğunu düşünüyorlar" ve bu da duygusal durumlarını etkiliyor. Paskhover, aslında selfie'lerin taşınabilir birer eğlence aynası gibi olduklarını söylüyor.

American Academy of Facial Plastic and Reconstructive Surgeons estetik cerrahlarının 2017 yılındaki raporlarına göre hastaların %55'i selfie'lerde daha iyi gözükmek istiyorlardı. Bu da bir önceki yıla göre %13'lük artış anlamına geliyor.

Selfie çekenler hastaneye koşuyor

JAMA araştırması selfie'lerin burun boyutuna etkisini belirlemek amacıyla Stanford Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü'nden yardım aldı ve araştırmacı Ohad Fried, farklı gruplardan katılımcıları temel alarak matematiksel bir model geliştirdi. Bu modele göre 30cm uzaklığındaki bir selfie, 15 metre uzaklığındaki bir fotoğrafa göre burun genişliğini normale göre %30 daha geniş gösteriyor.

Bu sendrom, sosyal medyanın egolarımızı etkilediğini kanıtlayan son örnek. Diğer araştırmalar da fazla sosyal medya kullanımı ile hasetlik ve depresyon arasında bir ilgi olduğunu gösteriyordu. Chip'in haberine göre tabi ki insanların selfie görünümleri hakkında endişeleniyor olmaları pek şaşırtıcı değil. Bu konuda geçtiğimiz yıl yapılan ilk büyük çaplı araştırma, en azından Instagram kullanıcılarının, ne kadar iyi göründükleri ve modaya uygun olduklarını göstermek için selfie'leri kullandıklarını ortaya koymuştu...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...