Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
23 Eylül 2016 06:48

Snowden uyardı, 'Bu uygulamayı silin'

ABD’li bilgisayar uzmanı ve eski Ulusal Güvenlik Dairesi çalışanı Edward Snowden Google’ın bugün yayınladığı Allo uygulamasının tehlikeli olduğunu ve indirildiyse silinmesi gerektiğini açıkladı.

Snowden uyardı, 'Bu uygulamayı silin'
snowden, allo, google

Mobil platformlarda son günlerde yeni uygulamalar bir bir tanıtılırken, Google'ın yeni uygulaması Allo hakkında önemli bir uyarı geldi. Google'ın WhatsApp'a rakip olarak çıkardığı Allo uygulamasını hedef alan Snowden, konu ilgili 4 den fazla tweet atarak uygulanmanın kesinlikle silinmesi gerektiğini açıkladı. Snowden, Allo uygulamasının kullanıcı mesajlarına erişebildiğini ifade etti.
Mobil mesajlaşma uygulaması WhatsApp geçtiğimiz aylarda uçtan uça şifreleme özelliğini devreye sokarak, kullanıcıların mesajlarına sadece iki kişinin ulaşmasına imkân tanımıştı. Uçtan uca şifreleme iki kişinin mesajlaşmalarının sadece bu iki kişinin görmesine izin veren güvenli iletişim biçimi diye özetlenebilir. Bu özelliğin devrede olması ile 2 kişi arasındaki mesajlara devlet kurumları, hackerlar ve Telekom şirketleri kesinlikle ulaşamıyor.

Snowden'ın bugün indirilmeye başlanan Allo hakkında 'tehlikeli, kullanmayın' ifadelerini kullandığı açıklamalarında yeni uygulamanın görüşmeleri önce geçici süreyle kaydedeceğini ve sonrasında değişime gidilerek süresiz olarak kaydetmeye başlayacağını söyledi. Snowden, uygulamanın bu yolla kullanıcıların sorulara nasıl cevap verdiklerini analiz ederek, ileri de kişiye özel reklamlar yayınlayabileceğini söyledi. Bu arada Google Allo ile gelen Google Asistan'ın sorulara cevap veren bir Siri benzeri uygulama ile beraber geldiğini de belirtelim. Google'ın Allo uygulamasında yapılan görüşmeleri veri tabanında biriktireceği ve devletlerin talep etmesi halinde kayıtları teslim edebileceği de ifade ediliyor. WhatsApp ve iMessage gibi uygulamalarda ise görüşmeler sadece yedekleniyor; bunun yanında uçtan uça şifreleme yapılıyor.
Google yöneticilerinden öneri: incognito mode
Snowden, bu yılın başlarında Allo uygulamasının beta çalışmalarına başlandığında da benzer açıklamaları yapmıştı. Google yöneticileri ise mesajların istenildiği zaman silinebileceğini, bu seçeneğin kullanıcılara bırakıldığını ifade etti. Google yöneticileri aynı zamanda Allo ile birlikte Incognito mode seçeneğinin geldiğini, bunun yardımıyla kullanıcıların mesajlaşmaları kayıt altına alınmadan yapabileceğini ifade ettiler. Incognito mode daha önce Google Chrome üzerinde de kullanılabiliyordu. Bu özellik ile kullanıcıların yaptığı hiçbir işlem kayıt altına alınmıyor.
Google Allo üzerinde Incognito mode kullanabilmek için menü tuşuna basıp, 'new chat' (yeni sohbet) yanında yer alan 'Start incognito chat' seçeneğine tıklamak gerekiyor. Böylelikle sohbetinizin kayıt altına alınmamasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca gelişmiş ayarlarda konuşmanızın ne zaman silineceğini de belirleyebilirsiniz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...