Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
20 Temmuz 2017 23:33

Uçak ve uçuşla ilgili bilmek isteyeceğiniz 10 ilginç bilgi

Uçuş hakkında bilmedikleriniz

Uçak ve uçuşla ilgili bilmek isteyeceğiniz 10 ilginç bilgi
uçakla ilgili bilgi,,uçuş korkusu,,uçak nasıl birşeydir

Ticari havacılık dünyası hala karmaşık ve gizemli bir alan. Birçok yolcunun uçuş ile ilgili bilmediği pek çok tuhaf şey var. Uçuş hakkında bilmedikleriniz:

1. Uçaklar ışık geçirmezdir. Koşullarından dolayı herhangi bir zamanda başka bir uçakla çarpışabilecekleri, gökyüzünde bulundukları ortamdan yardım alamadıkları olur. Bu durum genellikle pilotlar tarafından anlaşılabilir. Uçaklara düzenli olarak yıldırım bile çarpsa, 1963’ten beri uçaklar yıldırım geçirmez olarak tasarlanmışlardır. Bu tarihten beri hiçbir uçak yıldırım düşmesi nedeniyle düşmemiştir. Yani ışık geçirmezlik uçaklar için bulunmaz bir nimet.

Uçak ve uçuşla ilgili bilmek isteyeceğiniz 10 ilginç bilgi

2. En ölümcül uçak kazaları biri 1977 yılında toplamda 600’ün üzerinde yolcu taşıyan iki tam yüklü uçağın çarpışmasıyla gerçekleşti. Şimdi kazanın meydana geldiği yer Tenerife Island adını taşıyor. Tenerife Kazası olarakta bilinen çarpışma, pistin ortasında kafa kafaya çarpışan iki uçağın kazasıdır. Yolcuların tümü hayatını kaybetmiştir.

Kilitlenmeyen kapı

3. Toplu taşıma araçlarının içinde ve tuvaletteyken sizinde içinize bu kapı kilitlenmiyor endişesi düşüyor mu? Lavabo kapıları çok sayıda nedenle dışarıdan kilitlenebilir veya kilidi açılabilir. Uçuş görevlileri acil durumlarda kilitli lavabolara daha hızlı erişim sağlayabilsin diye dışarıdan kilit açılabilir olarak tasarlanmıştır. Diğer durumlarda ise kabin ekibinin kalkış ve iniş sırasında banyolara erişimi kısıtlamasına izin verir.

4. Bazı uçaklarda yalnızca mürettebatın erişebileceği bir yatak odası vardır. Yaklaşık 15-16 saat süren uçuşlar gerçekleştirilir. Ve bu esnada mürettebat aşırı yorulmasın diye bu gizli yatak odasında biraz dinlenebilecekleri ortamı bulurlar. Yatak odası, gizli bir merdivenle erişebilecekleri 5-10 yatak içerir. Bu sayede birden fazla uçuş personeli dinlenebilir.

5. Prensip olarak havayollarındaki pilotların ve yardımcı pilotların, uçuş ekibinin tamamını hasta eden gıda zehirlenmesi ihtimalini ortadan kaldırmak için aynı yemeği yemelerine izin verilmez. Bu, havacılığın önemli bir kuralıdır.

6. Uçakların yolcuların oturduğun kısımlarında iç ayrı katmandan oluşan camlar bulunur. Dış cam basıncı dengeler. Orta can içeride herhangi bir hasar oluşumunu engeller. Üzerinde bir adet küçük delik bulunan cam ise hava akışını kontrol etmektedir.

7. Yaklaşık 5 kişiden 1’inde ya uçma korkusu ya da “aviophobia” vardır.

Uçak ve uçuşla ilgili bilmek isteyeceğiniz 10 ilginç bilgi

8. Ortalama biri için uçak kazasında hayatını kaybetme riski 11 milyonda yalnızca 1’dir. Bir trafik kazasında ölme riski 5,000’de 1’dir. Uçak kazasında ölme riski yüzde olarak daha az olsa da, istatistiklere göre kurtulma ihtimali neredeyse 0.

9.Araştırmalar, uçak kazalarının %80’inin inişten önceki ve sonraki son 3-5 dakika içerisinde gerçekleştiğini ifade ediyor.

10.Acil çıkış kapılarında bulunan kolların sebebi, uçak gövdesinde oluşabilecek bir kargaşa esnasında uçaktan kimsenin düşmemesi için kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

TEKNOFORMAT

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...