Tgrt Haber
16 Eylül 2018 19:28

Babasının rahatsızlığına çözüm arayışı dünya ikinciliği getirdi

Eskişehir'de 16 yaşındaki öğrenci Demiralp Uğurlu, böbrek taşı rahatsızlığı yaşayan babasına önerilen geleneksel yöntemlerin doğruluğunu araştırırken geliştirdiği projeyle, geçen ay Paraguay'da düzenlenen "Fecitec Girasoles Science Fair 2018"in (Bilim Fuarı) "tıp ve sağlık" kategorisinde dünya ikinciliği elde etmenin sevincini yaşıyor.y

Babasının rahatsızlığına çözüm arayışı dünya ikinciliği getirdi
eskişehir

Kentteki özel bir okulun lise 3. sınıf öğrencisi Demiralp Uğurlu,  babasının ve çevresindeki yakınlarının böbrek taşı nedeniyle yaşadıkları  sıkıntılara tanık oldu. Bu sağlık sorunu için babasına sunulan geleneksel  yöntemlerin doğruluğunu araştırmaya yönelik çalışmaya başlayan Uğurlu, kimya  öğretmeni Sibel Pakdil'in danışmanlığında "Tıbbı bitki ekstrelerinin farklı  türdeki böbrek taşlarına etkisi" adlı proje hazırladı.

Böbrek taşları üzerinde çeşitli deneyler yapan Uğurlu, yaygın görülen  taş üzerinde geleneksel yöntemlerin olumlu etki yaptığını ancak böbreğin içini  saran taş üzerinde herhangi bir etkisinin olmadığını tespit etti. Böbrek taşının  cerrahi yöntem dışında farklı bir yolla çözülmesini sağlamak için çalışmalarını  yoğunlaştıran Uğurlu, danışman öğretmeni Pakdil ve bazı eczacılık  fakültelerindeki öğretim üyelerinden yardım alarak özel bir kimyasal formül  geliştirdi.

Projesiyle İzmir'deki "OKSEF 2018" yarışmasında dereceye girerek  Paraguay'ın Encarnacion şehrinde  20-26 Ağustos'ta düzenlenen bilim fuarı  "Fecitec Girasoles Science Fair 2018"e katılan Uğurlu'nun projesi "tıp ve sağlık"  kategorisinde dünya ikinciliğine layık görüldü.

BÖBREK TAŞININ KÜTLESİNDE KÜÇÜLME OLDUĞUNU TESPİT ETTİK

Lise öğrencisi Demiralp Uğurlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  projede öncelikle böbrek taşlarının çeşitleri üzerinde bir çalışma yaptıklarını  belirterek, "Kaç tip böbrek taşı olduğunu ve insanlarda en yaygın görülen ile  ender görülenleri tespit ettik. Proje için iki tip böbrek taşı belirledik. Birisi  en yaygın görülen, diğeri ise böbreğin içini tamamen sarıp operasyon gerektiren  böbrek taşlarıydı. Gerekli izinler karşılığında hastanelerden böbrek taşlarını  temin ettik." dedi.

Uğurlu, taşların üzerinde çeşitli deneyler yaptıklarını anlatarak,  yaygın görülen böbrek taşı üzerinde geleneksel yöntemlerin olumlu etki yaptığını  belirlediklerini bildirdi.

Böbreğin içini saran taş üzerinde "çeşitli bitkilerin kaynatılıp  içilmesi" gibi geleneksel yöntemlerin herhangi bir etkisinin olmadığını tespit  ettiklerini anlatan Uğurlu, şunları söyledi:

"Bunun üzerine söz konusu taşın böbrekte küçülmesini sağlayıcı farklı  yöntemler denedik. Bazı konularda eczacılık fakültelerine danıştık. Laboratuvar  ortamında çeşitli deneyler yaptık. Hazırladığımız kimyasal özütle böbrek taşının  kütlesinde küçülme olduğunu tespit ettik. Söz konusu maddeyi bir tablet  yöntemiyle böbreğe gönderilmesini planladık. Projemizde elde ettiğimiz aktif  maddeler bu yöntemle böbrek taşını çözebilecek."

Uğurlu, iki yıl süren projesiyle, dünyanın dört bir yanından lise  öğrencilerini bilimsel ve teknolojik araştırmalarını sunmak ve kültürel  paylaşımlar yapmalarını sağlamak için bir araya getiren "OKSEF" adlı yarışmaya  katıldığını dile getirdi. Uğurlu, yarışma sonunda katılmaya hak kazandığı  Paraguay'daki bilim fuarı "Fecitec Girasoles Science Fair 2018"in "tıp ve sağlık"  kategorisinde dünya ikincisi olduğunu vurguladı.

Uğurlu, projesiyle gelecek yıl Meksika'da düzenlenecek Fen Bilimleri  Fuarı'nda da Türkiye'yi temsil edeceğini sözleri ekledi.

"BİZİMKİSİ BİR PROJE, BUNUN TIBBİ YANI UZMANLARI İLGİLENDİRİYOR"

Projenin danışman öğretmeni Sibel Pakdil de Türkiye'de geçmişten gelen  ve "bitkilerle tedavi" anlamındaki fitoterapi yöntemlerinin yaygın olduğuna  değindi.

"Tıbbı bitki ekstrelerinin farklı türdeki böbrek taşlarına etkisi"  adlı projeyle bilinen yöntemlerin doğruluğunu ispatlamak için yola çıktıklarını  anlatan Pakdil, "Çalışma ciddi sonuçlar doğurdu. Yaşanan sorunu laboratuvar  ortamında çözdük. Planımız, elde ettiğimiz özütleri böbreğe bir kapsül yardımıyla  gönderip, orada çözünmeyi sağlamak. Bizimkisi bir proje, bunun tıbbi yanı  uzmanları ilgilendiriyor." diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...