Tgrt Haber
02 Kasım 2015 16:22

AK Parti o bölgede rekor kırdı!

Kuzeydoğu Anadolu'daki seçim sonuçlarında, AK Parti seçimin "kazananı", HDP ise kaybedeni olarak öne çıktı.

AK Parti o bölgede rekor kırdı!
ak parti,oy,rekor,

AA muhabirinin resmi olmayan seçim sonuçlarından derlediği bilgiye  göre, Ağrı, Ardahan, Erzincan, Erzurum, Iğdır, Kars ve Tunceli illerinin yer  aldığı Kuzeydoğu Anadolu'da, AK Parti oy oranı ve kazandığı milletvekili sayısını  en fazla artıran parti oldu. 
  Bölgede 7 Haziran seçimlerinde Erzurum'da 4, Ardahan, Erzincan ve  Kars'tan birer milletvekili çıkarabilen AK Parti, 1 Kasım seçiminde bölgedeki 7  ilden, Tunceli hariç diğer 6'sından milletvekili çıkarma başarısı gösterdi.  Bölgedeki milletvekili sayısını 7'den 12'ye çıkartan AK Parti, bir önceki döneme  göre çıkardığı milletvekili sayısını Erzincan, Erzurum ve Kars'ta birer artırdı,  milletvekili çıkaramadığı Ağrı ve Iğdır'da da birer milletvekilliğine sahip oldu. 
 Oy oranında rekor artış 
 AK Parti, oy oranındaki artış rekorunu da bu bölgede elde etti.  Iğdır'da 7 Haziran'daki yüzde 11,73 olan oy oranını yüzde 31,42'ye yükseltti.  Böylece AK Parti, Türkiye genelinde oy oranda en fazla artışı Iğdır'da elde etti. 
 Bölgedeki tüm illerde oylarını artıran AK Parti, oy oranını   Erzurum'da 15,86 puan, Ağrı'da 10,9 puan, Ardahan'da 9,74 puan, Kars'ta 9,18  puan, Erzincan'da 7,51 puan, Tunceli'de de 4,58 puan yükseltti. 
 HDP ciddi oranda oy ve sandalye kaybetti 
 Seçim sonuçları, bölgedeki diğer etkin parti olan HDP için ise ciddi  oranda düşüşe işaret etti. 
 Önceki seçimde Ağrı (4), Iğdır (2) ve Tunceli'den (2) tüm  milletvekilliklerini kazanan ve Erzincan haricinde bölgedeki diğer 6 ilden  milletvekili çıkarma başarısı gösteren HDP'nin bölge illerindeki toplam  milletvekili sayısı da yarı yarıya azalarak 12'den 6'ya geriledi. 
 
 Oy oranı bölge illerinde ortalama yüzde 6 gerileyen HDP, 7 Haziran'da  Ağrı, Kars, Erzurum ve Iğdır'dan çıkardığı birer milletvekilliklerini AK  Parti'ye, Ardahan ve Tunceli'de çıkardığı birer milletvekilliklerini de CHP'ye  kaptırdı. 
 
Bu sonuçlarla önceki seçimde 7 ilden 6'sında temsil gücüne sahip olan  HDP, Erzincan'ın yanı sıra Erzurum ve Ardahan'daki temsil kabiliyetini yitirdi. 
 
CHP sandalye sayısını 2'ye çıkardı 
 
Seçim sonuçlarına göre CHP de AK Parti'nin ardından bölgedeki oy  oranını az da olsa artıran parti oldu. Önceki seçimde bölgede sadece Erzincan'dan  bir milletvekili çıkarabilen CHP, bu ildeki milletvekilliğini AK Parti'ye  kaybetse de Tunceli ve Ardahan'da, HDP'nin oy oranındaki düşüşle kaybettiği  vekillikleri alarak bölgedeki toplam milletvekili sayısını birden ikiyi çıkardı. 
 
 MHP tek sandalyesini korudu 
 
MHP de 1 Kasım seçiminde bölgede oy oranı düşen ikinci parti oldu. 
 
Bölgede aldığı oy oranlarıyla en fazla Iğdır, Erzurum, Erzincan'da ve  Kars etkin olduğu görülen MHP'nin, bir önceki döneme göre 1 Kasım seçiminde  Iğdır'daki oyu yüzde 26,68'den 12,56'ya, Erzurum'daki oyu 23,15'ten 14,19'a,  Erzincan'daki oyu da 16,53'ten 10,7'ye, Kars'taki oyu 13,92'den 12,36'ya  geriledi. 
 
  Tunceli'deki oy oranı ise 5,99'dan 2,68'e gerileyen MHP'nin, oy  oranını artırdığı tek bölge ili ise Ardahan oldu. MHP'nin Ardahan'daki oy oranı  7,84'ten 8,85'e çıktı. 
 
 MHP, milletvekilliği bazında ise seçim sonuçlarında kayıp yaşamadı.  Bir önceki dönemde sadece Erzurum'dan bir milletvekili çıkarabilen MHP, 1 Kasım  seçiminde de bu sandalyesini korudu. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...