Tgrt Haber
01 Aralık 2021 09:18

Dolar fiyatı düşecek mi? Merkez Bankası döviz müdahalesi sonrası İslam Memiş'ten dolar tahmini!

Dolar rekorunu faiz indirimi kararının devam edeceğinin duyurulmasının ardından 13,96 seviyesine taşıdı. Yatırımcılar ve vatandaşlar Merkez Bankası faiz kararı toplantısı öncesi dolar fiyatına odaklanırken Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda görev değişikliği yaşandı. Peki bugün dolar kaç TL? 2 Aralık euro ne kadar?

Dolar fiyatı düşecek mi? Merkez Bankası döviz müdahalesi sonrası İslam Memiş'ten dolar tahmini!
dolar,islam memiş,euro

Haftaya yükselişle başlayan dolar/TL Merkez Bankası faiz indirimini devam edeceğini ihtimallerinin artmasıyla 14 TL sınırına ulaştı.  Dolar cuma günü açıklanacak olan kasım ayı enflasyonu öncesinde hareketliliğini sürdürüyor. Yatırımcılar ve vatandaşlar dolar fiyatı üzerinde etkili olması beklenen verileri takip ederken diğer yandan Merkez Bankası aralık ayı faiz kararı ve PPK toplantısı hakkında araştırma yapıyor. İşte dolar fiyatı hakkında bilmeniz gerekenler. 

2 ARALIK DOLAR KAÇ TL?

Haftaya yükselişle başlayan dolar faiz indirimi açıklamalarının ardından sert yükselişe geçti. Dolar/TL salı akşamı hızlı bir yükselişle 13,95’e kadar tırmandı. rekor tazeledikten sonra çarşamba günü gerileyerek 13,56 seviyesinde işlem görmeye başladı. 

2 Aralık Perşembe sabah saatlerinde 13,41 seviyelerinden işlem görüyor. 

EURO NE KADAR?

Euro dün akşam saatlerinde 15,57 TL rekorunu kırarken 2 Aralık Perşembe günü 15,21 TL üzerinden el değiştiriyor. Türk lirası hafta başından bu yana ise yüzde 9 değer kaybıyla en fazla değer kaybeden gelişen ülke para birimi oldu. 

Dolar fiyatı düşecek mi? Merkez Bankası döviz müdahalesi sonrası İslam Memiş'ten dolar tahmini!

İSLAM MEMİŞ DOLAR TAHMİNİ 

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın görevden affını istemesinin ardından yerine Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati atandı.

Kabine'de yapıaln görev değişikliğinin para piyasaları etkilemeyeceğini söyleyen İslam Memiş, ''Bunlar önceden tedbir alınmış süreçlerdir. Hemen alınabilecek kararlar değildir. Bir kaos havası ve agresif durum beklemiyorum piyasalarda. Aslında piyasalar oldukça puslu bir havada yoluna devam ediyor. Kurda da bir köpük oluşmuştu. Bu köpüğün alınması için de yönetim noktasında görev değişikliğinin olağan bir şekilde olması gerekiyordu. Görev değişikliği piyasalarda normalleşmeyi beraberinde getirecektir. O yüzden yatırımcılara şunları söyleyebilirim. Bu belirsiz havalarda özellikle sosyal medyada yapılan operasyonlara karşı vatandaşlarımızın duyarlı olması gerekiyor. Türkiye Cumhuriyeti devleri her türlü önlemi almıştır, almaya da devam edecektir. Dolayısıyla burada önemli olan süreç hükümetin görev değişikliklerinde biraz daha yumuşak bir geçiş yaparak, halkı bilgilendirmesi gerekiyor. Eğer yeni bir oluşum olacaksa da bunun bir an önce gerçekleşmesi gerekir. Çünkü piyasalar böyle biraz daha rahat nefes alabilir'' dedi. 

İslam Memiş, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz indirimi noktasında piyasalara daha yumuşak bir mesaj vermesinin dolar'TL kuruna olumlu etki edeceğini duyurdu. 

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI TOPLANTISI NE ZAMAN?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TBMB) eylül ayından bu yana faiz indirimi kararı uyguluyor. Dolar fiyatı yükselişini sürdürürken vatandaşlar ve yatırımcılar ''Merkez Bankası aralık ayı faiz kararı ne zaman açıklanacak? PPK toplantısı ne zaman?'' sorularına odaklandı. Yılın son Para Politikası Kurulu toplantısı da 16 Aralık Perşembe gerçekleştirilecek. Toplantının ardından Merkez Bankası faiz kararını duyuracak.

GOLDMAN SACHS TÜRKİYE BÜYÜME RAKAMLARINI GÖRDÜ 

Goldman Sachs, Türkiye için 2021 yılı büyüme tahmininin yukarı yönlü revize etti.  Türk ekonomisinin bu yıl yüzde 7,4 büyüdüğüne işaret eden verilerin ardından yayınladığı değerlendirmede 2021 yılı için GSYH büyüme tahminini yüzde 9,5'ten yüzde 10,5'e yükseltti. Goldman Sachs, "Türkiye'nin bugün açıklanan GSYH rakamları bize, Türk Lirası'nda yaşanan değer kaybının ekonomik aktiviteyi ciddi şekilde etkilemesinin büyük olasılık olarak değerlendirildiği ortamada, önümüzdeki dönemdeki ekonomik aktivitenin hızı konusunda çok az şey söylüyor" açıklamalarında bulundu. 

Goldman Sachs ekonomistleri Omicron varyantı nedeniyle piyasalarda oluşabilecek ihtimalleri açıkladı. Omicronun deltaya göre daha hızlı yayılması senaryosunda Goldman ekonomistleri 2022 ilk çeyrek küresel büyümesinin yaklaşık 2,5 yüzde puan gerilemeyle yüzde 2’ye düşüreceği tahmin ediliyor.

Dolar fiyatı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim öncesine kadar faizin düşeceğini, kuru tetikleyen yüksek faizin düşüşü sebebiyle kurda da enflasyonda da iyileşmenin gerçekleşeceğini ifade etmesinin ardından 14 TL sınırından döndü. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...