Tgrt Haber
18 Ağustos 2022 13:45 - Güncelleme : 18 Ağustos 2022 14:52

1 Galon Kaç Litre Eder? Galon Biriminin Kg, M3 (Metreküp) Ve Libre Karşılığı Kaçtır?

"1 galon kaç litredir?" sıklıkla karşılaşılan soruşların başında geliyor. Özellikle petrol satışlarında "galon fiyatı" terimi duymak oldukça mümkün. Galon kelime anlamı olarak genellikle akaryakıt taşımakta kullanılan, metalden yapılmış, silindir biçiminde kap şeklinde tanımlanıyor. Peki 1 galon kaç litre eder? Galon biriminin kg, m3 (metreküp) ve libre karşılığı kaçtır?

Editör: Hacer Tonay / Kaynak: TGRT Haber
1 Galon Kaç Litre Eder? Galon Biriminin Kg, M3 (Metreküp) Ve Libre Karşılığı Kaçtır?
galon,petrol

ABD'de petrolün satışında kullanılan ölçü birimi galonun hesaplanması için kaç litreye tekamül ettiği önemli unsurlardandır. Alınan ürünlerin hacimlerinin litre cinsinden hesaplanması ve anlaşmanın sağlanması için bir galonun kaç litre olduğu bilinmelidir. Galon, sıvıların hacimlerinin ölçümünde kullanılan bir hacim birimidir. İngiltere kökenli ölçü biriminin litre, kg, m3 (metreküp) ve libre karşılıkları da bulunmaktadır. Bu noktada "1 galon kaç litre eder? Galon biriminin kg, m3 (metreküp) ve libre karşılıkları nelerdir? Galon biriminin dönüşümleri nasıl hesaplanır?" soruları sıklıkla aratılıyor. İşte tüm detaylar…

GALON NEDİR?

Galon kelime anlamı olarak genellikle akaryakıt taşımakta kullanılan, metalden yapılmış, silindir biçiminde kap şeklinde tanımlanıyor. Galon, başta Birleşik Krallık ve Kuzey Amerika olmak üzere bazı ülkelerde kullanılan bir hacim ölçü birimidir. Amerika ve Birleşik Krallıkta yaygın olarak kullanılan galonun bir diğer anlamı silindir biçimindeki bir kaptır. Bu kap, özellikle akaryakıt taşınması esnasında kullanılmaktadır. Yapım malzemesi ise metal ya da alaşımdır.

Dünyanın en önemli yakıtı olan petrol, ABD'de galon ile satılıyor. ABD petrol fiyatları ile kıyaslama yapmak isteyenler ise "galon-litre" dönüşümünü araştırıyor.

1 GALON KAÇ LİTRE EDER?

Özellikle Birleşik Krallık ve Amerika ile yapılan ticari işlemlerde galon ve litreler kullanılmaktadır. Alınan ürünlerin hacimlerinin litre cinsinden hesaplanması ve anlaşmanın sağlanması için bir galonun kaç litre olduğu bilinmelidir.

Bir galon 3,78541178 litre eder. Düz hesap yapmak isteyen ve virgül sonrası ile uğraşmak istemeyen kişiler bu sayıyı 3,79 kabul edebilir. Daha ayrıntı gerektirmeyen işlemler için 3,8 veya 4 şeklinde kabul edilerek işlem yapılabilir.

GALON BİRİMİNİN KG, M3 VE LİBRE KARŞILIKLARI NELERDİR?

Galonlarla belirlenen hacimlere sahip sıvıların taşınması için kaç kg olduklarının hesaplanması gerekebilir. Bu durumlarda 1 galon 3,78541178 kg olarak hesaplanmalıdır. Ayrıca 1 kilogram 0,26417 galona eşit olmaktadır.

Libre hesaplaması yapılırken kilogram hesaplamasından yardım alınmaktadır. 500 gr, 1 libreye eşittir. Bu durumda 1 galon 8,3454 libre etmektedir. 1 librenin galon karşılığı da 0,119826 şeklinde bulunmaktadır.

Galon birimiyle hesaplanmış maddelerin taşınması, yerleştirilmesi, kaldırılması ve indirilmesi gibi durumlarda kaç m3 ettiğine ait soruların cevaplanması gerekir. Yapılacak her türlü işlemde bir galonun sahip olduğu uzunluk metrekare cinsinden belirlenmelidir.

Galon ve metreküp dönüşümlerini uygulamak kolaydır. Yapılan işlemlerin sonucunda 1 galon 0,004 m3'e eşit gelmektedir. 1 metreküp ise 264,17 galon eder. İşlem kolaylığı sağlamak adına dönüşümler galondan m3'e doğru yapılabilir.

  • 1 kilogram ise 0,2641 galona eşittir
  • 1 ABD (Sıvı) Galonu= 3,78 Litre’dir.
  • 1 ABD (Kuru) Galonu= 4,04 Litre’dir.
  • 1 İngiliz Galonu= 4,54 Litre’dir.

 

PETROL DÖNÜŞÜM BİRİMLERİ

  • 1 Varil Ham Petrol = 159 Litre
  • 1 Varil Ham Petrol = 0,136 Ton
  • 1 galon akaryakıt = 3,785 Litre
  • 1 metreküp = 1.000 litre
Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...