Tgrt Haber
10 Mart 2022 10:20 - Güncelleme : 14 Mart 2022 13:41

14 Mart Tıp Bayramı nedir, nasıl ortaya çıkmıştır? 14 Mart Tıp Bayramı neden kutlanıyor?

Her yıl 14 Mart'ta kutlanan Tıp Bayramı'nın anlam ve önemi vatandaşlar tarafından merak edilirken; bu yıl Pazartesi gününe denk gelen 14 Mart da sağlık çalışanları için özel bir gün olarak takvimde yerini aldı. Peki, 14 Mart Tıp Bayramı neden Mart ayının 14'ünde kutlanıyor, nasıl ortaya çıktı, kimlerin Tıp Bayramı kutlanır? İşte, Tıp Bayramı'nın tarihçesi ve detayları...

14 Mart Tıp Bayramı her yıl aynı tarihte kutlanmaktadır ve bu yıl Pazartesi gününe denk gelmektedir.
14 Mart Tıp Bayramı her yıl aynı tarihte kutlanmaktadır ve bu yıl Pazartesi gününe denk gelmektedir.

14 Mart Tıp Bayramı, meslek hayatı boyunca milyonlarca insanın hayatına dokunmayı başaran sağlık çalışanlarına özel bir gün olarak, her yıl aynı tarihte kutlanıyor. "Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire" okulunun açıldığı gün olan 14 Mart, Türkiye'de modern Tıp Bayramı'nın başlangıcı kabul ediliyor. Hastanedeki emekleri, acil durumlardaki gayretleri, pandemideki özverileri ile gönüllere taht kuran sağlık çalışanlarının gününe özel merak edilenler haberimizde...

14 MART TIP BAYRAMI NEDİR, NASIL ORTAYA ÇIKTI?

14 Mart 1827 yılında II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet'in önermesi üzerine ilk cerrahhanenin, Şehzadebaşı'daki Tulumbacıbaşı Konağı'nda, Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulması, Türkiye'de modern tıp eğitiminin başlangıcı olarak kabul edilmektedir. Okulun kuruluş günü 14 Mart da, bu nedenle "Tıp Bayramı" olarak kutlanmaya başlamıştır.

14 Mart Tıp Bayramı'nın ilk kutlaması ise 1919 yılında işgal altındaki İstanbul'da gerçekleşmiştir. İşgal devam edeerken, tıbbiye 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boran'ın liderliğinde, tıp okulu öğrencileri işgali protesto için toplanmış ve onlara devrin ünlü doktorları da destek vermiştir. Böylece Tıp Bayramı, tıp mesleği mensuplarının yurt savunma hareketi olarak da tarihe geçmiştir. 

Sağlık çalışanlarına özel, dünyada benzer kutlamalar, farklı tarihlerde yapılmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri, ameliyatlarda genel anestezinin ilk defa kullanıldığı 30 Mart 1842 tarihinin yıldönümü; Hindistan’da ünlü doktor Bidhan Chandra Roy’un doğum ve ölüm yıldönümü olan 1 Temmuz gününü “Doktorlar Günü” olarak kutlamaktadır. 

14 Mart Tıp Bayramı nedir, nasıl ortaya çıkmıştır? 14 Mart Tıp Bayramı neden kutlanıyor?

14 MART TIP BAYRAMI'NIN ÖNEMİ NEDİR?

Gece gündüz özveri ile çalışan, insan hayatına dokunan doktor, hemşire, ebe ve sağlık çalışanlarına özel kutlanan 14 Mart Tıp Bayramı'nın önemi; her gün birçok kişinin hayatını güzelleştiren ve değiştiren sağlık çalışanlarına bir gün de olsa özel hissettirmektir.

Zorlu çalışma koşullarında, pandemide evine dahi gitmeden insan sağlığını düşünerek çalışan sağlık personellerinin emeğinin fark edilmesi yalnızca bir gün değil, her gün önemlidir. Tarihte yaşanan ilkleri de hatırlatan 14 Mart Tıp Bayramı'nda sağlık personellerine özel bir gün olarak tarihte yerini almıştır. 

14 Mart Tıp Bayramı nedir, nasıl ortaya çıkmıştır? 14 Mart Tıp Bayramı neden kutlanıyor?

KİMLERİN TIP BAYRAMI KUTLANIR?

İlk olarak 1919 yılından itibaren kutlanmaya başlayan Tıp Bayramı, doktor, hemşire, ebe gibi tüm sağlık çalışanlarını kapsar. Sağlık personeli olarak insan hayatına dokunan tüm personellerin 14 Mart Tıp Bayramı kutlanabilir. 

 

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...