Tgrt Haber
14 Mart 2022 10:32 - Güncelleme : 14 Mart 2022 13:42

14 Mart Tıp Bayramı tatil mi? Bugün doktorlar, sağlık çalışanları izinli mi, çalışıyor mu?

Tıp Bayramı başlangıcının tarihi uzun yıllar öncesine dayanır. Her yıl 14 Mart’ta kutlanılan Tıp Bayramı bu yıl Pazartesi gününe denk gelirken sağlık çalışanları için tatil olup olmadığı merak ediliyor. Bugün hastanede randevusu olan kişiler tarafından 14 Mart Tıp Bayramı doktorlar, sağlık çalışanları izinli mi, çalışıyor mu? 14 Mart Tıp Bayramı tatil mi? İşte detaylar…

1919 yılında işgal altında olan İstanbul'da ilk 14 Mart Tıp Bayramı'nın ilk kutlaması gerçekleşti.
1919 yılında işgal altında olan İstanbul'da ilk 14 Mart Tıp Bayramı'nın ilk kutlaması gerçekleşti.

'14 Mart Tıp Bayramı tatil mi?' sorusu hastaneye gidecek kişiler tarafından merak ediliyor. Tüm özverileri ve gayretleriyle insan yaşamına dokunan ve özel bir yere sahip olan sağlık çalışanları için bu hafta 14 Mart Tıp Bayramı olarak kutlanıyor. Her yıl kutlanan bu özel günde sağlık çalışanları izinli mi? İşte detaylar haberimizde…

14 MART TIP BAYRAMI TATİL Mİ?

Gece gündüz demeden canla başla çalışan sağlık çalışanları için her yıl kutlanan 14 Mart bu yıl Pazartesi yani bugüne denk gelmektedir. Bugün Tıp Bayramı olarak kutlanırken sağlık çalışanlarının izinli olup olmadığı merak ediliyor. Her an olduğu gibi bugün de sağlık emekçileri görevlerinin başlarında özveriyle çalışmaktadırlar. Doktorlar için bugün resmi tatil değildir. Ancak 14 Mart günü sadece bazı tıp fakülteleri tatil kararı alabilir.

14 MART TIP BAYRAMI NEDİR?

14 Mart; ‘Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire’ okulunun açıldığı gün olup, Türkiye'de modern Tıp Bayramı'nın başlangıcı olarak kabul ediliyor. Tıp Bayramı, Türkiye'de tıp alanından çalışanların hizmet sorunlarının tartışıldığı, bilime katkılarının ödüllendirildiği bir anma ve kutlama günüdür. Bu özel günde tüm çabalarıyla kalbimizde değerli bir yere sahip olan sağlık çalışanlarının gününü kutluyoruz!

14 MART TIP BAYRAMI İLK NE ZAMAN KUTLANDI?

1919 yılında işgal altında olan İstanbul'da ilk14 Mart Tıp Bayramı'nın ilk kutlaması gerçekleşti. O gün, tıbbiye 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boran'ın önderliğinde, tıp okulu öğrencileri işgali protesto için toplanmış ve onlara devrin ünlü doktorları da destek vermişti. Böylece tıp bayramı, tıp mesleği mensuplarının yurt savunma hareketi olarak başlamıştır.

14 MART TIP BAYRAMININ TARİHİ

Tıp Bayramı, 14 Mart 1827'de Hekimbaşı Mustafa Behçet'in önerisiyle ilk cerrahhanenin, Şehzadebaşı'daki Tulumbacıbaşı Konağı'nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulmasına dayanır. 14 Mart Türkiye'de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir.

Tıp bayramı 1976 yılından beri sadece 14 Mart günü değil, 14 Mart'ı içine alan hafta boyunca kutlama yapılır. Bu hafta Tıp Haftası olarak kabul kabul edilmiştir.

Dünyada benzer kutlamalar, farklı tarihlerde yapılıyor. Örneğin ABD'de ameliyatlarda genel anestezinin ilk defa kullanıldığı 30 Mart 1842 tarihinin yıldönümü; Hindistan'da ünlü Doktor Bidhan Chandra Roy'un doğum yıldönümü olan 1 Temmuz günü "Doktorlar Günü" olarak kutlanmaktadır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...