Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
01 Aralık 2014 11:37 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:10

2014 KPSS tercih işlemleri ÖSYM tarafından açıklandı mı?

ÖSYM öğrencilerinin KPSS tercih işlemleri 26 Kasım'da sona ermişti Tercihlerini yapan adaylar merakla KPSS 2014/2 tercih ve yerleştirme sonuçlarını bekliyor.

2014 KPSS tercih işlemleri ÖSYM tarafından açıklandı mı?
kpss,kpss tercih işlemleri,ösym,kpss tercih kılavuzu,kpss tercih robotu,kpss tercih ne zaman

ÖSYM öğrencilerinin KPSS tercih işlemleri 26 Kasım'da sona ermişti Tercihlerini yapan adaylar merakla KPSS 2014/2 tercih ve yerleştirme sonuçlarını bekliyor.  KPSS yerleştirme sisteminde en yüksek puanlı adaydan başlayarak yerleştirmeye başlar ve sırayla diğer adayların tercihlerini inceleyerek yerleştirir. Yüksek puanlı aday tercihleri arasında yer alan boş bir kontenjana yerleşmeden sistem bir sonraki adayın tercihlerini incelemeye almaz. Ayrıca adayın tercih listesindeki kontenjanlar dolu ise onu rastgele başka boş bir kadroya yerleştirmez. Daha önce duyurulan tercih takvimine göre KPSS tercihleri başladı ve KPSS boş kontenjanlar ile tercih kılavuzu yayınlandı. KPSS sonuçlarının ise tercihlerin alınmasının ardından 15 gün içerisinde açıklanması bekleniyor. Adaylar KPSS yerleştirmelerinde, yaptıkları 30 tercihlerden birine yerleştirilirler ve yerleştikleri şehirde göreve başlarlar. İlgili kurum, yerleştirme sonuçlarından sonra adayın ilgili bilgi ve belgelerini alarak ataması yapar ve aday göreve başlar. Bu mümkün değildir. ilk defa göreve başlarken sadece yerleştiğiniz yerde göreve başlarsınız. Yerleştiğiniz şehirde göreve başlamak zorundasınız. Daha sonrasında kurumun takdir hakkı ve uygun görmesi neticesinde üniversitenizin olduğu şehre atamanız yapılabilir. Ancak unutulmamalı ki mevzuatta eğitim nedeniyle yer değiştirme veya izin gibi düzenlemeler bulunmamaktadır. Bu kurumun takdir hakkına bağlı bir durumdur. Yerleştiğiniz şehirde göreve başlayacaksınız. Ancak daha sonra kurumun yer değiştirme mevzuatı ve imkanlar doğrultusunda eş durumundan yeriniz değiştirilebilir. Önemli olan yerleştiğiniz yerde göreve başlamaktır. Kurum mevzuatında istisnai engeller yoksa kişiler göreve başlar başlamaz bile görev yerini değiştirebilir. Ancak belirttiğimiz gibi kurumların görev yeri değişikliğini belli süre kısıtlayan düzenlemeler bulunmaktadır. Bunlar genel olarak ilk defa göreve başlama sonrası için belirlenen süre kotaları biçiminde olmaktadır ve kurumdan kuruma değişiklik göstermektedir. KPSS tercih işlemleri hakkında ÖSYM'den bir açıklama henüz gelmedi.
KPSS ücreti alınacak mı?
ÖSYM, 2014 yılı KPSS başvuru kılavuzlarının her ikisinde de, KPSS tercihlerinin ücretli olacağını belirtmişti.
"Sınavdan sonra yapılan ilk yerleştirmede adaydan yerleştirme ücreti alınmaz. Ancak, bu sınav sonucuna bağlı daha sonra yapılacak tüm yerleştirme işlemlerinde adaydan yerleştirme ücreti (10,00 TL) alınır." "Sınavdan sonra yapılan ilk yerleştirmede adaydan yerleştirme ücreti alınmaz. Ancak, bu sınav sonucuna bağlı daha sonra Merkezimiz tarafından yapılacak tüm yerleştirme işlemlerinde adaydan yerleştirme ücreti alınır."
Kasım ayında ücret yok
Yukarıdaki her iki kılavuz maddesinde de yazdığı üzere ilk yerleştirmede ücret alınmayacaktır. 17-26 Kasım tarihleri arasında yapılacak olan merkezi alım 2014 KPSS puanıyla yapılan ilk yerleştirmedir ve ücretsizdir. Sonraki yerleştirmelerde ise aday başına 10 TL tercih ücreti alınacaktır.
Bu kadro ve pozisyonların kamu kurum ve kuruluşlarına göre dağılımı şu şekilde;
-190 sayılı KHK’ya tabi kurumlar (Üniversiteler hariç) 4.184 adet,
-Üniversiteler 138 adet,
-Kamu İktisadi Teşebbüsleri 745 adet,
Öğrenim bazında kadro pozisyonları ise şu şekilde;
Ortaöğretim 582 adet
Önlisans  770 adet
Lisans 3715 adet
Bu merkezi alımda hangi kurumlar yer alacak?
Bu belli ve sabit bir bilgi değildir. her merkezi alımda farklı kurumlar, farklı sayılar ve farklı unvanlara yerleştirme yapılmaktadır. Bir yerleştirmede kontenjan isteyen kurum bir sonrakinde istemeyebilir. Ama genel olarak bakanlıkların merkez ve taşra teşkilatlarına, belediyelere, il özel idarelerine, üniversitelere, KİT'lere ve diğer kamu kurumlarına yerleştirme yapılmaktadır.
Merkezi yerleştirme nedir?
Devlet Personel Başkanlığı'nın ülke genelindeki tüm kamu kurumlarından personel talebi toplayarak oluşturduğu listedeki kontenjanlara ÖSYM tarafından yerleştirme yapılmasıdır. Yılda iki kez (Kasım-Haziran) yapılır. Merkezi yerleştirme ile kadrolu memur ile 399 KİT sözleşmeli personel alınır.
Kaç merkezi yerleştirme var?
KPSS puanları 2 yıl geçerlidir. bu süre içinde 4 tane merkezi yerleştirme olmaktadır. Bu alımlar Kasım ve Haziran aylarında yapılmaktadır. 2014 KPSS puanları ile 2014 Kasım, 2015 Haziran, 2015 Kasım ve 2016 Haziran aylarında olmak üzere toplam dört adet merkezi yerleştirme yapılacaktır.Kaymakam olabilmek için artık KPSS'ye girmek gerekmeyecek. Hükümetin yaptığı yönetmelik değişikliği ile kaymakam adaylarının KPSS'ye girme şartı kaldırıldı. Böylece KPSS'den 80 ve üzeri alma şartı aranmaksızın Kaymakamlık Sınavı'na başvurmak mümkün olacak.  Hükümet'in, Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelikte değişiklik yapılmasına ilişkin kararı bugünkü Resmi gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Böylece kaymakam adayları da  MİT, İçişleri, Adalet Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlıkları Teftiş Kurulları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Askeri Adalet Teftiş Kurulları gibi Kamu Personel Seçme Sınavından (KPSS) istisna tutulmuş oldu. İçişleri Bakanlığı Ağustos ayında yaptığı ve 60 adayın alınacağını ilan ettiği son duyurusunda, Kaymakamlık sınavına girilebilmesi için KPSS'den en az 80 puan alma şartı aramıştı. Eylül ayında yapılan son sınava da bu şartı taşıyan adaylar başvurmuştu. Devlet Personel Başkanlığı 2014/2 KPSS sonuçlarına göre kadro ve pozisyonlara ilişkin açıklama yaptı. Yapılan açıklamada; "Kamu kurum ve kuruluşlarınca merkezi yerleştirme yapılmak üzere Devlet Personel Başkanlığına gönderilen toplam 5 bin 67 kadro ve pozisyona 17 - 26 Kasım 2014 tarihleri arasında ÖSYM Başkanlığınca www.osym.gov.tr adresi üzerinden tercih işlemi yapılacaktır" denildi.
TERCİH KILAVUZUNDA DEĞİŞİKLİK
17 Kasım 2014 tarihinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden yayımlanan KPSS-2014/2 Tercih Kılavuzunda Devlet Personel Başkanlığı tarafından aşağıdaki düzeltmeler yapılmıştır: 1) Kılavuz metni içerisinde yer alan BAŞVURMA ÖZEL ŞARTLARI’na; “2.10. MALİYE BAKANLIĞI Maliye Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Atama Yönetmeliği’nin “Çalışma şartı” başlıklı 39’uncu maddesinde; “18/3/2002 tarihli ve 2002/3975 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik gereği yapılan sınavlar veya benzeri sınavlar sonucunda söz konusu Yönetmeliğin 2 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan (B) grubu kadrolara atananlar ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarından naklen atananlar, görevden çekilen personelden yeniden göreve atananlar ve Hazine Avukatı unvanına atananlar; atandıkları birimin bulunduğu il sınırları içerisinde fiilen iki yıl görev yapmak zorundadırlar. Bu sürenin hesabında izinli sürelerden yalnızca yıllık izinde geçirilen süreler fiilen çalışılmış sayılır. Bu süreyi doldurmayanların kurum içi nakilleri yapılmaz.” hükmü yer almakta olup, Maliye Bakanlığının B grubu kadrolarını tercih edecek adayların, atandıkları birimin bulunduğu il sınırları içerisinde fiilen 2 yıl görev yapma zorunluluğunu göz önünde bulundurmaları gerekmektedir.” maddesi eklenmiştir. 2) DEVLET HAVA MEYDANLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’nün Tablo-2’de yer alan ARFF MEMURU kadrolarına “1101” nitelik kodu eklenmiştir. KPSS-2014/2 Tercih Kılavuzu, yeni haliyle ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden yayımlanmıştır. Bu değişiklik nedeniyle tercihlerini değiştirmek isteyen adaylar, tercih süresi içinde tercihlerini değiştirebileceklerdir. Adayların tercihlerini yaparken, Tercih Kılavuzunda yapılan düzenlemelere ve değişikliklere dikkat etmeleri gerekmektedir. KPSS-2014/2’de tercih yapan/tercih yapacak adaylara önemle duyurulur.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...