Tgrt Haber
24 Kasım 2021 09:26

24 Kasım dolar ve euro kaç TL? İslam Memiş dolar tahmini

Dolar rekor serisine devam ederken yükselişini sürdürüyor. Dün sert yükselişe geçerek 13,50 sınırına dayanan dolar/TL gündemin en çok merak edilen konusu haline geldi. Merkez Bankası dolar kuru hakkında açıklama yaptı. Peki dolar kaç TL? 24 Kasım euro ne kadar? İslam Memiş dolar tahmini

24 Kasım dolar ve euro kaç TL? İslam Memiş dolar tahmini
dolar,euro,döviz,merkez bankası

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) geçtiğimiz hafta kasım ayı faiz kararını açıkladı. Piyasa beklentileri doğrultusunda 100 baz puan indirim yapan Merkez Bankası politika faizini yüzde 16’dan yüzde 15’e çekti. Kararın ardından sert yükselişe geçen dolar 11 TL sınırını aşarak ilk tepkisini verdi. Dün öğle saatlerinden dolar/TL 13,50 sınırına dayanarak tarihi zirvesini yeniledi. İşte dolar ve euro hakkında bilmeniz gerekenler. 

DOLAR KAÇ TL? 

Haftaya yükselişle başlayan dolar ibresini yukarı yönlü tutmaya devam ediyor. Dün tarihi zirvesini gören dolar karşısında Türki Lirası yüzde 18 değer kaybetti. Dolar kurunda yaşanan hareketliliğin ardından Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan görüşme gerçekleştirdi. Merkez Bankası, aşırı değerlenen dolar için açıklama yaptı. Açıklamada şu sözlere yer verildi: 

"Merkez Bankası'nın kur seviyesine ilişkin taahhüdü yoktur. Döviz piyasalarında gerçekçi olmayan ve iktisadi temellerden tamamen uzak, sağlıksız fiyat oluşumları gözlemlenmektedir." 
24 Kasım sabah saatlerinde dolar 13,24 TL seviyelerinden işlem görüyor. 

EURO KAÇ TL? 

Haftaya yükselişle başlayan dolar ardından euro da rekor kırdı. 24 Kasım sabah saatlerinde euro 14,87 TL civarından işlem görüyor. Euro/TL dün 15,27 sınırına dayandı. 

24 Kasım dolar ve euro kaç TL? İslam Memiş dolar tahmini

İSLAM MEMİŞ DOLAR YORUMU 

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, dolar ve altın fiyatlarında piyasalarda yaşanan hareketliliğe ilişkin değerlendirmede bulundu.

İslam Memiş dolar hareketliliğinin nereye kadar süreceği sorusuna bu şartlarda cevap vermenin zor olduğunun altını çizdi. Memiş, “TL’deki değer kaybının yüzde 60’lara yükseldiğini söyleyebiliriz. Hem dolar hem de euro kurunda yüzde 10’a varan bir değer artışı var bugün. Ancak bir köpük oluştuğunu, bundan sonraki süreçte yatırımcının dikkat etmesi gerektiği söyleyebilirim. Çünkü agresif yükselişlerde biraz daha teknik boyutuna bakmak gerekiyor. Yani düzeltme hareketleri gerçekleştirmeden yükseliş trendine devam etmesi mümkün görülmüyor. Ara ara kar satışları ve geri dönüşler olacaktır. Bu seviyeler özellikle alım yapmak için çok uygun değil” ifadelerini kullandı. 

DOLAR 15 TL OLDU MU? 

Dolar yükselişi devam ederken vatandaşlar ''Dolar kaç TL? Dolar 15 TL oldu mu?'' sorularına odaklandı. İslam Memiş dolar tahmini ile ilgili sorulara “Şu anda ekonomistler bir öngörüde bulunamaz. Afaki rakamlar konuşuluyor ama bu tamamen sosyal medyanın bir algısıdır. Türkiye zaten jeopolitik anlamda ve seçimler öncesinde köşeye sıkıştırılmak isteniyor. Bu da çeşitli kişiler tarafından Türkiye para piyasası onların manipülasyon ve algı yönetimi yapması için bulunmaz bir fırsat oldu. O yüzde sosyal medya algısı ile yatırımlarınıza yön vermeyin. Ciddi bir köpük oluştu. Bunun geri dönüşü hızlanırsa daha ciddi sonuçları olacak. Panik alımı yapmamaları konusunda bir kez daha uyarılarımı yapmak isterim” cevabını verdi. 

UNICREDIT DOLAR/TL YORUMU 

Unicredit ekonomistleri yayımladıkları bir araştırma raporunda dolar /TL kurundaki değer kaybının Aralık’ta ya da 2022’nin başlarında TCMB’yi faiz artırmaya zorlayabileceğini ifade etti. 
Societe Generale stratejistleri ise Türk lirasına olan güvenin azalmasıyla insanların bankalardan varlıklarını çekebileceğini, finansal piyasalardaki istikrarın bozulabileceğini ve Türk lirasındaki değer kaybının bir hiperenflasyon ihtimaline yol açacağını duyurdu. Analistler acil bir faiz artırımının daha olası bir senaryo olduğunu fakat mevduat çekme limiti gibi bazı sermaye kontrolü araçlarının kullanılmasının da mümkün olduğunu söyledi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...