Tgrt Haber
29 Kasım 2021 09:45

30 Kasım dolar kaç TL? Fed Başkanı Powell'den Omicron uyarısı!

Dolar rekorunu geçtiğimiz hafta 13,50 TL sınırını gördükten sonra düşüşe geçti. Merkez Bankası faiz indirimi kararı ardından sert yükselişe geçen dolar haftaya yükselişle başladı. Peki dolar kaç TL? 30 Kasım euro ne kadar? Omicron varyantı dolar/TL üzerinde etkili olur mu? İslam Memiş ve ekonomistlerden dolar tahmini

30 Kasım dolar kaç TL? Fed Başkanı Powell'den Omicron uyarısı!
dolar,omicron varyantı,döviz,piyasalar,euro,merkez bankası

Haftaya sakin başlayan dolar/TL Merkez Bankası faiz indirimi kararı ardından 13,50 sınırından geriye düştü. Dolar fiyatı Türkiye ekonomisinin üçüncü çeyrek büyüme performansını takip edecek. Yatırımcılar ve vatandaşlar Omicron varyantının küresel çapta dolar fiyatı üzerinde etkili olması beklerken ekonomistler dolar yatırımcısını uyardı. İşte Merkez Bankası aralık ayı faiz kararı ve PPK toplantısı hakkında bilmeniz gerekenler. 

30 KASIM DOLAR KAÇ TL?

Haftaya yatay başlayan dolar hafta içinde gelecek verilerin ışığında hareketlenmesi bekleniyor. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz indirimi kararı ardından piyasalarda karmaşa olduğunu dile getirirdi. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun bankacılarlar görüşmesini olumlu değerlendiren İslam Memiş dolar kurunun rahatlayacağın işaret etmişti. 

30 Kasım Salı dolar 12,91 TL'den alıcı buluyor. 

30 Kasım dolar kaç TL? Fed Başkanı Powell'den Omicron uyarısı!

EURO NE KADAR?

Geçtiğimiz hafta 15,27 TL rekorunu kıran euro haftanın ilk işlem gününde yükselişini sürdürerek 14,65 TL üzerinden işlem görüyor. 

GOLDMAN SACHS’DEN PİYASALARA OMICRON VARYANTI UYARISI 

Goldman Sachs ekonomistleri Omicron varyantı nedeniyle piyasalarda oluşabilecek ihtimalleri açıkladı. Omicronun deltaya göre daha hızlı yayılması senaryosunda Goldman ekonomistleri 2022 ilk çeyrek küresel büyümesinin yaklaşık 2,5 yüzde puan gerilemeyle yüzde 2’ye düşüreceği tahmin ediliyor.

Analistler aynı zamanda Omicronun deltaya göre daha ağır geçmesi ve hastaneye yatışları artırması durumunda küresel büyümenin daha ağır zarar göreceğini, enflasyon etkisinin ise bilinmezliğe kayacağının altını çizdi. Yeni varyantın etkileri piyasalarda endişe oluştururken Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Omicron varyantının, daha hızlı yayıldığına ve daha şiddetli hastalığa neden olduğuna dair net bir kanıt bulunmadığını vurguladı. Dolar/TL kuru da varyanta bağlı olarak hareketliliğini sürdürüyor. 

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI TOPLANTISI NE ZAMAN? 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TBMB) eylül ayından bu yana faiz indirimi kararı uyguluyor. Dolar fiyatı yükselişini sürdürürken vatandaşlar ve yatırımcılar ''Merkez Bankası aralık ayı faiz kararı ne zaman açıklanacak? PPK toplantısı ne zaman?'' sorularına odaklandı. Yılın son Para Politikası Kurulu toplantısı da 16 Aralık Perşembe gerçekleştirilecek. Toplantının ardından Merkez Bankası faiz kararını duyuracak. 

FED BAŞKANI POWELL: OMİCRON ENFLASYON BELİRSİZLİĞİNİ ARTIRACAK 

Fed Başkanı Jerome Powell, Omicron varyantının ekonomiye etkisi hakkında açıklama yaptı. Powell'in Senato Bankacılık Komisyonu’nda yapacağı konuşma metni yayınlandı. Metninde Omicron varyantının istihdam ve ekonomik faaliyet için aşağı yönlü riskler oluşturduğunun altını çizdi. Açıklamada Omicron varyantı ile virüse yönelik artan endişelerin, insanların çalışma istekliliğini azaltacağını ve bunun da işgücü piyasalarını kötü etkileyeceğini sözleri yer aldı. Fed Başkanı varyantın ekonomide iyileşmeyi yavaşlatacağını ve tedarik zinciri aksaklıklarını artıracağını vurguladı. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...