Tgrt Haber
26 Şubat 2021 15:57

İris İltihabı (İritis) Göz Romatizması Nedir Neden Olur?

En çok gençlerde görülen hastalığın nedeni frengi hastalığı olarak bilinir. Gözde şiddetli ağrıların ve aşırı sulanıp kızarmasına neden olan hastalık insanın yaşam kalitesini etkiler. Bu haberimizde "İris iltihabı (iritis) nedir? Göz romatizması nedir neden olur?" gibi soruların cevaplarını vermeye çalışacağız.

İris İltihabı (İritis) Göz Romatizması Nedir Neden Olur?
İris İltihabı (İritis),,Göz Romatizması Nedir Neden Olur?,,Göziçi iltihabı,,Göz İçi İltihapları (Üveit) ve Tedavisi,

İris, insanların net görebilmesini sağlayan ve gözbebeğinden giren ışığı ayarlayan kaslı bir yapıdan meydana gelir. Merceklerin önünde ve korneanın arkasında yer alan iris (renkli halkanın) iltihaplanmasına ise "iritis" adı verilir. Çoğunlukla genç erişkinlerde görülen iris iltihabının genelde nedeni frengi hastalığı olarak bilinir.

Diğer taraftan, şeker hastalığı, kornea yaraları, romatizma, travma, diş iltihabı ve burun iltihapları iritise neden olabilmektedir. 

İris İltihabı (İritis) Göz Romatizması Nedir Neden Olur? 
Belirtileri Nelerdir? 

Gözde duyulan şiddetli ağrı, aşırı sulanma ve kızarma, parlak ışığa bakamama, kornea renginde bulanıklık, gözbebeğinin ışığa karşı reflekslerinin düzensizleşmesi, baş ağrısı gibi belirtiler verir.

İritis Hastalığının Seyri Nasıl Gerçekleşir? 

Gözbebeğinin refleksleri zaman içinde kaybolarak, görmenin bulanıklaşmasına neden olur. Böyle bir durum bir kaç hafta devam edebilir.

İris İltihabı (İritis) Göz Romatizması Nedir Neden Olur?

İris İltihabı Teşhis ve Testler Nasıl Yapılır?

İritis teşhisi,  göz muayenesi için tasarlanmış bir mikroskop olan yarık lamba mikroskobuyla,  gözün muayene edilmesi sonucunda konulur. Göz uzmanı böylece, gözde üretilen, göz sıvısındaki beyaz kan hücreleri ve flare yapısını (protein parçacıkları) inceler.

İris İltihabı (İritis) Göz Romatizması Nedir Neden Olur?

İritis tanısında  yardımcı olacak iki fiziksel muayene şekli daha bulunur.

Bunlar:

  • İritisle bağıntılı ağrıyı lokal anestezi hafifletmez.
  • Normal ve etkilenmemiş göze verilen parlak ışık, eğer iritis varsa etkilenmiş gözde ağrıya neden olur.

İris İltihabı Tedavi Yöntemleri

Hastalığın tedavisi nedene göre değişiklik gösterebilir. Gözleri dinlendirme, koyu renkte camda gözlük, çok okumaktan kaçınmak önerilir. Gözlere ılık pansuman yapılır ve ağrı kesici ilaçlar verilir. Diğer taraftan atropinli damlalar ve merhemlerin kullanılması için göz doktorunuz reçete edebilir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...