Tgrt Haber
19 Eylül 2023 16:49 - Güncelleme : 19 Eylül 2023 16:59

Isırgan otu nasıl kullanılır? Isırgan otunun bilinmeyen yönleri...

Isırgan otu, geçmişten b güne kadar hem besin hem de geleneksel tedavi yöntemi olarak kullanılmıştır. Isırgan otunun bilinmeyen pek çok yararı vardır. Isırgan otunun nerelerde kullanıldığını merak edenler,” Isırgan otu nasıl kullanılır? Isırgan otu neye iyi gelir?” sorularına cevap aramaktadır. İşte bu konudaki detaylar!

Editör: Faruk Arvas / Kaynak: Mavi Kadın, Medical Park
Isırgan otu nasıl kullanılır? Isırgan otunun bilinmeyen yönleri...
Isırgan otunun faydaları nelerdir? Isırgan otunun zararları nelerdir?,Isırgan otu

Isırgan otunun yapraklarının iki yüzünde de yakıcı tüyer bulunduğundan dolayı halk arasında ısıran, yakan ot, dalagan gibi farklı isimlerle de bilinir. Yakıcı özelliğinden dolayı da bu ot kullanılırken dikkat edilmelidir. Peki “Isırgan otu neye iyi gelir? Isırgan otu nerelerde kullanılır?” İşte merak edilenler…

ISIRGAN OTU NEDİR?

Isırgan otu, ısırgangiller familyasının bir üyesidir. Latince adı “Urtica” olan ve “yakmak” anlamına gelen bu ot, çiçek açan otsu bitkiler arasında yer alıyor. Yüzyıllardır birçok farklı toplumda çeşitli amaç ile değerlendirilen ısırgan otunun özellikle Eski Roma’da en çok kullanılan otlardan biri olduğu bilinmektedir. Yapılan tarihsel araştırmalar sonucunda, kış aylarında Romalı askerlerin kendilerini sıcak tutmak için vücutlarını ısırgan otu ile sardıklarını ve romatizma ağrılarından bu ot ile kurtulduklarını ortaya koymuştur.

ISIRGAN OTU NASIL KULLANILIR?

Isırgan otu mutfakta pek çok farklı şekilde tüketilebilir. Yüksek bir besin değerine sahip olan bu ot, pişirildiğinde dahi içeriğini yüksek oranda koruyabilir. Bundan dolayı ısırgan otunun yemeği ve çorbası, otun etkilerinden faydalanmak isteyenlerin sofralarında yer alıyor. Kişilerin damak zevkine göre çeşitli tariflerde kullanılan ısırgan otu, hamur işlerine de fazlasıyla yakışmaktadır. Börek ve pide gibi lezzetlerde tercih edilen ısırgan otu, salatalara da farklı bir aroma katmaktadır.

Isırgan otunu haşlayarak ve üzerine yoğurt ilave ederek salata şeklinde servis edebilirsiniz. Aynı zamanda haşlanmış bitkinin içine ince ince kıyılmış pırasa ekleyerek börek de yapabilirsiniz. Isırgan otu ile tohum çayı ve kök çayı da kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Mutfağın yanı sıra kozmetik sektöründe de yer edinen bitkiyi saç bakımı için de kullanabilirsiniz.

Isırgan otu nasıl kullanılır? Isırgan otunun bilinmeyen yönleri...

ISIRGAN OTU NERELERDE KULLANILIR?

Isırgan otunun birden çok kullanım alanı bulunmaktadır. İşte ısırgan otunun kullanıldığı yerler;

  • Isırgan otu farklı kültürlerde, farklı coğrafyalarda değişik tariflerde kendine yer bulur. Yaygın olarak yemeği yapılan bu ot, pirinçli ve etli gibi çeşitlerle sofralara geliyor. Soğuk kış günlerinde de ısırgan otunu çorba olarak veya çay olarak tüketiyor. Bununla birlikte genel olarak taze bir şekilde salatalarda kullanılır. Isırgan otu, aynı zamanda böreklerin iç harcında da fazlasıyla tercih ediliyor.
  • Şampuan ve saç serumlarının içeriğinde kullanılan ısırgan otu, saç dökülmesi sorunu yaşayan kişilerin gözle görülür sonuçlar almasına olanak tanıyor. Şu anda da artık pek çok yerde ısırgan otlu şampuan ve sabunun satışı yapılır.
  • Isırgan otunun içindeki mineral çeşitleri, onu etkili bir organik gübre haline getirilir. Bununla birlikte son yıllarda organik bitki yetiştiriciliğinde de kullanılan ısırgan otu kullanılır.

ISIRGAN OTU NEYE İYİ GELİR?

  • C vitamini bulunan ısırgan otu, C vitaminin olumlu etkilerinden yararlanılabilir.
  • 100 gramında yaklaşık olarak 3 gram protein içeren bu ot, vegan ve vejetaryenler için ideal bir protein kaynağı oluyor.
  • Isırgan otu, demir bakımından da güçlü bir içeriğe sahiptir.
Kaynak: Mavi Kadın, Medical Park
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...