Tgrt Haber
14 Ekim 2019 12:28

İstiridye Mantarı Nedir? / İstiridye Mantarı Nasıl Yetiştirilir? / İstiridye Mantarı Faydaları

Gerek lezzeti gerekse sağlığa olan faydaları ile adını sıkça duyduğumuz son dönemlerin en popüler besin maddelerinden biri olan istiridye mantarı (yaprak mantarı, kayın mantarı, karakulak mantarı, kavak mantarı olarak da bilinir) hakkında en kapsamlı bilgiyi sizler için derledik. Bu makalemizde “İstiridye mantarı nedir?, İstiridye mantarı nasıl yetiştirilir?, İstiridye mantarı ile yapılan yemek tarifleri, İstiridye mantarı pazarı, İstiridye mantarı faydaları, İstiridye mantarı tarifleri, İstiridye mantarı sulama, İstiridye mantarı tohumu, İstiridye mantarı yetiştiriciliği zor mu?” gibi aklınıza takılan tüm sorulara cevaplar bulacaksınız. Keyifli okumalar diliyoruz.

İstiridye Mantarı Nedir? / İstiridye Mantarı Nasıl Yetiştirilir? / İstiridye Mantarı Faydaları
İstiridye Mantarı Nedir?,İstiridye Mantarı Nasıl Yetiştirilir?,İstiridye Mantarı Faydaları,İstiridye mantarı pazarı,İstiridye mantarı sulama,İstiridye mantarı tohumu,İstiridye mantarı yetiştiriciliği,Kompost Yöntemiyle İstiridye Mantarı Nasıl Yet

Son dönemlerde adını sıkça duyduğumuz istiridye mantarının kalp hastalıklarına iyi geldiği, tansiyonu dengeleyici özellikte bir gıda maddesi olduğunu biliyoruz. Gerek lezzet, gerek ise sağlık açısından oldukça faydalı olan ve doğada kavak ağaçlarında yetiştirilen bu şifalı mantar fiyat olarak da diğer mantar türleri ile karşılaştırıldığında çok ekonomiktir.

Latince “Pleurotus Ostreatus” ismiyle anılan istiridye mantarı, yaprak, kavak, kayın, selvi, karakulak mantarı gibi çeşitli isimleri ile de bilinir.

Görüntüsü itibariyle tıpkı denizdeki istiridyelere benzediği için bu ismi alan mantar çeşidi, doğal alanlarda özellikle kavak ağaçlarının gövdelerinde yetişir. Mis gibi kokusu, lezzetli tadı, uygun veya ekonomik oluşu ile ülkemizde oldukça tutulan ve mantarın kültür mantarcılığı için de uygun oluşu ve bu alanda çok ciddi ekonomik girdiler elde edilmesi mantar hakkında birçok insan bilgi sahibi olmak için araştırma içine girdi.

Şimdi gelin hep birlikte bu şifa deposu mantarı tanıyalım.

İstiridye Mantarı Nedir? / İstiridye Mantarı Nasıl Yetiştirilir? / İstiridye Mantarı Faydaları

İstiridye Mantarı Nasıl Yetiştirilir?

Özellikle kavak ağaçlarında yetişen istiridye mantarının kaliteli ve zengin içerikle yetişebilmesi için en uygun kütük kayın veya kavak ağaçlarıdır. Bu ağaçların dokusu yumuşak olduğu için, mantar hızlıca büyüyor.

Kayın ve kavak ağaçlarının kütüklerini bir matkapla 5 cm büyüklüğünde delikler açılarak miseller açılan deliklerin içine düzgünce yerleştirilir. Daha sonar kütüklerin içine atılan tohumların üzeri bal mumuyla kapatılır. Sıcak ve soğuk dengesini ayarlaması için kütüklerin siyah poşetlerle örtülüp, Kütükler ise siyah poşetle örtülür. 1 veya 2 ay boyunca bu şekilde bekletilir. Takribi olarak 5 ay içinde ise mantarın hasadı yapılır.

İstiridye Mantarı Nedir? / İstiridye Mantarı Nasıl Yetiştirilir? / İstiridye Mantarı Faydaları

Kompost Yöntemiyle İstiridye Mantarı Nasıl Yetiştirilir?

Kompost yöntemi biraz zor ama etkili bir yetiştirme yöntemidir. Çünkü bu yetiştirme tarzını bitkisel atıklardan hazırlanması gerekir. Bu sebeple atıklardan hazırlanacak kompostların steril olması şarttır. Aksi halde mantar gelişmez. Bitkisel atıkların steril olması için “haşlama yöntemi” ile pastörize edilmesi mantarın yetişmesi için şarttır.

Hazırlanan bitkisel kompostu şeffaf bir naylon poşete doldurup misel ekimi gerçekleştirilir. Daha sonra poşetin ağzı bağlanıp steril bir çivi ile poşetin bazı noktalarında delikler açılır. Karanlık bir ortamda 1 ay boyunca bekledikten sonra misel sarımı zaman kaybetmeden gerçekleştirilir. Daha sonra ise poşete küçük kesikler atılarak mantarların rahat çıkması sağlanır.

İstiridye Mantarı Nedir? / İstiridye Mantarı Nasıl Yetiştirilir? / İstiridye Mantarı Faydaları

Türkiye’de İstiridye Mantarı Pazarı Nasıldır?

İstiridye mantarı ülkemizde çok sevildi. Bunun başlıca sebepleri arasında özellikle sağlığa olan faydası. Elbette ekonomik oluşu, besleyici olması da büyük bir etken.

Diğer taraftan, ülkemizde istiridye mantarı ile ilgili girişimcilerin önünü devlet açmaktadır.  KOSGEB’in büyük destek verdiği ve kültür mantarı yetiştiriciliğine teşvik için hibesi mantar yetiştiriciliğinin önünü büyük bir oranda açtı.

Yaklaşık 100 metre karelik kapalı bir alanda üretim yapabiliyorsunuz. Ürettiğiniz mantarı hem toptan hem de perakende internet üzerinden özellikle kendiniz bulunduğunuz şehirde satış yapabilirsiniz.

İstiridye Mantarı Nedir? / İstiridye Mantarı Nasıl Yetiştirilir? / İstiridye Mantarı Faydaları

İstiridye Mantarı Üreticiliği Yapacaklar Dikkat!

Bu işe girmek isteyen gençlerin bilmesi gereken bazı hususlar var. Bu hususlara dikkat edilmesini tavsiye ediyoruz.

  1. Bu iş için kenarda tuttuğunuz bir sermeye kesinlikle olmalıdır.
  2. Üretim yapmak için en aç 100 ve 200 metrekarelik karanlık ortamı, bol oksijeni olan bir alana ihtiyaç vardır.
  3. Mantarların her gün kontrol edilmesi gerektiği için bu işten anlayan güvenilir birin yanınızda çalışması önemli bir ayrıntıdır.
  4. İstiridye mantarını kapalı bir alanda yapacakların tercih edeceği yetiştiricilik tarzı kompost olduğu için bu karışımı yapacak ve steril hale getirecek kişilerin kesinlikle nasıl yapıldığını çok iyi bilmesi gerekir.

Üretim ve uygulamaya geçmeden önce bilmeniz gerekenleri az da olsa sizlerle paylaşmaya çalıştık.

Şimdi gelin mantarın sağlığa faydalarına ve besin değerlerine bakalım.

İstiridye Mantarı Nedir? / İstiridye Mantarı Nasıl Yetiştirilir? / İstiridye Mantarı Faydaları

İstiridye Mantarının Sağlığa Faydaları Nelerdir?

  • Kansızlık ve anemi hastalığına karşı oldukça faydası vardır.
  • B1 ve B2 vitamini bakımından en yüksek değerlere sahip mantar çeşididir..
  • Kolesterol ve tansiyona çok iyi gelir.
  • Bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur.
  • İçeriğinde bulunan “Lentinian” isimli maddenin vücutta oluşmuş tümörleri yok yok ettiği bilinir.
  • Enfeksiyon ve damar sertliğine karşı vücudu korur.

İstiridye Mantarı Besin Değeri Oranları

Fosfor %18,

Bakır %18

Folat %10

Vitamin B6 %8

Potasyum %18

Demir %11

Manganez %8

Magnezyum %7

Selenyum %5

Çinko %8

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...