Tgrt Haber
31 Aralık 2020 10:47

Adana Gezi Rehberi / Adana’da Gezilecek Yerler

Akdeniz bölgesinin en farklı şehirlerinden biri olan sıfır bir Adana; Çukurova’sı, bicibicisi, şalgamı, sıcağı, dizisi, şivesi ve kebabıyla tüm dünyaya nam saldı desek realist bir tespitte bulunmuş oluruz. Adana gezi rehberi hazırlamak, Adana’yı tanıtmanın zor olacağını tahmin ediyorduk ama bu kadar zor olacağını doğrusu tahmin etmedik. Çünkü Adana hakkında konuşulacak, anlatılacak gerçekten çok şey var… Şimdi gelin Adana’da nerelere gidilir, nereler gezilir, ne yenir, ne içilir hep birlikte bir göz atalım…

Adana Gezi Rehberi / Adana’da Gezilecek Yerler
Adana,Adana Gezi Rehberi,Adanada gezilecek yerler,Adanada tarihi yerler,Adanada nerelere gidilir?,Adana kebap,Adana yemekleri,Adana tatlıları,Adanada deniz var mı?,Adana insanı,Adana da sıradan bir gün

Tarihi, MÖ 6000 yıllarına kadar uzanan Adana, Antik Kilikya Bölgesi'nin en önemli şehirlerin biridir. Hititler'den başlayıp Osmanlı'ya oradan Cumhuriyet’e kadar gelmiş geçmiş birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Adana, adını da Yunan mitolojisinde yer alan Gök tanrısı; “Uranus”un oğlu olan “Adanus”dan aldığı söylense de bu fikre katılmayan muhalif görüşler de bir hayli fazla... Nihayetinde Adana, Türkiye'nin en kalabalık 6. şehri ve 2019 yılı nüfus istatistiklerine göre iki buçuk milyona yakın insanın yaşadığı ticaret ve kültürün başkentidir. 

Şehir hakkında merak edilen birkaç bilgi daha paylaşıp sonra gezilecek görülecek yerleri tek tek keşfetmeye çıkacağız.

Adana İlçeleri

Adana İlçeleri

Adana’ya bağlı olan 15 ilçe bulunmaktadır. Bu ilçelerin çoğunun Akdeniz’e yani denize kıyısı var. Birçok kişinin Adana hakkında Google arama motorunda; “Adana nerede, hangi bölgede, Adana Haritası, Adana'da deniz var mı?” gibi sorular sorduğunu görünce doğrusu şaşırdık. Bu yüzden sorulara cevap olması açısından akıştan ara ara kopup kent hakkında bazı kritik bilgileri sizlerle paylaşacağız.

Evet, Türkiye'nin trafikte ilk (01) plakasına sahip olan Adana’nın ilçelerini de alfabetik sıraya dizip ilginize sunuyoruz:

  1. Aladağ
  2. Ceyhan
  3. Çukurova
  4. Feke
  5. İmamoğlu
  6. Karaisalı
  7. Karataş
  8. Kozan‎
  9. Pozantı‎
  10. Saimbeyli
  11. Sarıçam
  12. Seyhan
  13. Tufanbeyli‎
  14. Yumurtalık‎
  15. Yüreğir

Adana’ya Hangi Mevsimde Gidilir? / Adana’ya Ne Zaman Gidilir?

Akdeniz bölgesinin en sıcak şehri olan Adana, Yaşar Kemal’in dediği gibi gerçekten “sarı sıcak” bir şehirdir...

Adanaya hangi mevsimde gidilir

Yani Temmuz veya Ağustos aylarında Adana’yı yanlışlıkla gezmeye gittiyseniz yanarsınız… Espri yaptığımızı sanmayın yerine göre 60°’yi gören sıcaklıkların yaşanabildiği kentte gündüz sıcaklıklarından dolayı zaten dışarı çıkmak istemezsiniz. Çıksanız da sokaklarda kimseleri göremezsiniz. Demek ki kenti sağlıklı bir şekilde gezebilmek için yaz aylarını plandan hemen çıkartıyoruz… O halde Adana’yı gezmek için geriye iki seçenek kalıyor. Birincisi bahar, ikincisi ise kış ayları... Kış ayı dedik ama kış ayında ise ancak yağmur ve arada bir de dolu yağar Adana’ya.
Biz en ideal ay olarak Nisan'ı öneriyoruz. Nisan olmazsa bile, Mayıs veya Eylül aylarında yanmadan, kavrulmadan rahat rahat gezip dolaşabileceğinizi düşünüyoruz.
Fakat "ben iliklerime kadar ısınmak, yanmak istiyorum" diyorsanız o da sizin takdiriniz…

Adana’ya Nasıl Gidilir?

Adanaya nasıl gidilir?

Adana’ya Türkiye’nin her ilinden rahatlıkla ulaşabilirsiniz. İster karayolu, ister demiryolu, isterseniz hava yoluyla hızlı ve kolay bir şekilde ulaşmanız mümkün. Tabii ki seyahat için en hızlı, en ekonomik yolun havayolu olduğunu söyleyebiliriz. Adana Şakirpaşa Havalimanı’na örneğin İstanbul’dan 1 saat gibi kısa bir süre içinde ulaşmanız mümkün… Adana Havalimanı ile şehir merkezi arasında Belediye’nin, dolmuşların ayrıca HAVAŞ’a ait servis araçlarını ve taksileri kullanabilirsiniz. Adana Otobüs Terminali de tren istasyonu da şehir merkezine çok yakın.

Adana Gezisinde Çantada Ne Olmalı? 

Adana Gezisinde Çantada Bulunması Gerekenler

Adanalıların atkısı, beresi, eldiveni, çok sıcak tutan kürklü montları filan yoktur çünkü buna ihtiyaç duymazlar.. Eğer soğuk bir şehirden Adana’ya gezmeye gidiyorsanız yanınıza ne olur ne olmaz diye basit bir yağmurluk, belki bir şemsiye, yazlık tişörtler ve fazladan iç çamaşırları alabilirsiniz. Bu arada unutmadan eğer kendi aracınızla veya motosikletinizle doğada kamp yapmayı düşünüyorsanız valinizde mutlaka sivrisinek ve böcekleri sizden uzak tutacak sprey, krem tarzı şeyler bulundurmanızı öneriyoruz.

Adana Kültürü Nasıldır? Adanalılar Kavgacı mıdır?

Adana Kültürü Nasıldır?

Her ne kadar Gaziantepli bir gezgin olsam da Adana’da büyüdüğümü TGRT HABER ile tanıştıktan sonra İstanbul’a yerleştiğimi söylemeliyim. Adana, birçok milletten insanların bir arada; sevgi, saygı içerisinde yüzyıllardır dostça, kardeşçe yaşadıklarına bizzat şahit oldum. Sizler de şehrin bir kültür şehri olduğunu gezmeye ve insanlarıyla konuşmaya, kaynaşmaya başlayınca hemen anlayacaksınız. 

Peki bu başlığı neden attık? Bu başlığı atma nedenimiz özellikle YouTube gibi dünyaca ünlü sosyal medya platformlarında ne idüğü belirsiz tiplerin kent hakkındaki asılsız iddialarını, yalanlarını dinleyip hemen Google arama motoruna: “Adana kavgaları, Adana adliyeleri, Adana insanı kavgacı mı” gibi sorular sorulduğu için attık. “Adana’da sıradan bir gün…” deyip sosyal medyada paylaşılan kurgusal bazı görüntüleri ve kötü niyetli insanların saçma sapan konuşmaları kentin kültürüne, çeşitliliğine en önemlisi de halkına zarar verdiğini düşünüyoruz. Zira, Adanalılar vallahi billahi dost canlısı, arkadaş canlısı insanlardır. Düşünün ki Osmanlı’dan bu yana birçok farklı kültürün bir arada yaşadığı bu toprakların en uç kısmı olan Toroslardan şehre inip yerleşen Yörükleri, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinden tarım işçiliği için gelip sonra buraya yerleşen Kürt, Zaza aileleri, Suriye’den Çukurova’ya yerleşen Arap ve Ermeni vatandaşlarımız yüzyıllardır bu kentte dünyada bir başka örneği olmayan arkadaşlık, dostluk, kardeşlik kelimelerinin ruhunu tam anlamıyla doldurarak yaşıyorlar… Hatta Adana’da ABD’nin İncirlik askeri üssü açıldıktan sonra buraya yerleşen Amerikalı kadın erkek askerler de zamanla bu çeşitliliğin içine dahil oldular. Adana'da Amerikalı gelin de müslüman olmuş damat da var diyebiliriz.

Her yönüyle gelişmiş bir kent olan Adana’nın bağrından yetişmiş çok sayıda iş adamları, iş kadınları, yazarları ve örnek sanatçıları var.
Adanalı o ünlü isimlerden bazılarını ilginize sunuyoruz. 

Adanalı Ünlüler

Adanalı Ünlüler

  • Yaşar Kemal
  • Orhan Kemal
  • Muzaffer İzgü
  • Haluk Levent,
  • Feridun Düzağaç,
  • Murat Kekilli
  • Yaşar
  • Şener Şen
  • Ali Şen
  • Nebil Özgentürk
  • Fatih Terim

daha sayalım mı bilmiyoruz ama Adana hakkında kötü düşüncelere sahip ve eline mikrofon geçince sırf laf olsun diye konuşan ömür zengini insanlara karşı bu isimlerin şimdilik yeterli olacağını düşünüyoruz…

Adana’da Nerede Kalınır? Adana’da Konaklama

Adana'da Nerede Kalınır?

Adana halkının misafirperver olduğunu artık biliyorsunuz. Şayet burada yaşayan bir arkadaşınızı görmeye geldiyseniz zaten o sizi mutlaka misafir edip bırakmak istemeyecektir. Hem Adana’yı en güzel gezdirecek rehberler yine Adanalılardır diye düşünüyoruz. Bununla birlikte şehrin merkezinde kalabileceğiniz dünyaca ünlü otellerden, butik otellere kadar birçok konaklama seçeneğiniz de var.
Evet, kent hakkında buraya kadar sizlerle bilmeniz gerekenleri paylaştık. 
Artık şehri gezmeye başlayalım mı ne dersiniz? 

Adana’da Gezilecek Görülecek Yerler

Adana Merkez Park

Adana Gezi Rehberi’ne kebapçılardan başlasak iyi olurdu elbette ancak inanır mısınız benim patronum tam bir iş kolik ve bu gezi yazılarında akışa ilk kebap ve yemek girerse sanki gönül koyar diye endişe duyuyorum. Bu yüzden mutfak ve kebap işini en sona alacağım.
Bu yüzden biz hemen rotamızı Adana’nın kalbinde yer alan ve Türkiye’nin en büyük parkı olan “Merkez Park Adana”ya çeviriyoruz. Burada yemyeşil ağaçların altında su sesi eşliğinde dinlenip soluklansak iyi bir başlangıç yapmış oluruz.
Evet bu park Türkiye’nin en büyük parkı. Seyhan nehri üzerine 2004 yılında kurulan devasa park, 330.000 metrekare bir araziye sahip. Park içinde 50 çeşit farklı türlerden oluşan ağaçlar ve 450.000 çeşit farklı bitki türünün bulunduğunu da gururla söylemeliyiz. Diğer taraftan parkta; dinlenme terasları, bisiklet yolları, koşu yolları, amfi tiyatro, paten pisti ve çocuk oyun alanları da bulunuyor. Ne derseniz buradan hatıra fotoğrafı çekmeden gitmek sanki gezinin ruhuna aykırı olur değil mi? 

Adana Taşköprü (Seyhan Köprüsü)

Adana Taş Köprü Seyhan köprüsü

Hani meşhur bir türkümüzün ilk dörtlüğünde;

“Adana köprübaşı,

Otur saraya karşı,

Gel beraber kaçalım,

Dosta düşmana karşı”

diye bir türküye girilir ya işte o söz ettikleri köprü bu köprü!

Evet, Adana Taşköprü diğer adıyla Seyhan Köprüsü kentin en bilinen ve en çok ziyaret çeken noktalarından biri . Köprünün bu kadar bilinir oluşunun sebebi ise günümüzde hâlâ kullanılan dünyanın en eski köprüsü olmasından dolayıdır. Seyhan nehri üzerinde tarihi köprü, Seyhan ve Yüreğir ilçelerini birbirine bağlıyor. Mimar Auxentius tarafından Roma döneminde yapıldığı bilinen köprü ile ilgili bazı tarihçilere göre yapımı Roma döneminden daha da eski. Köprünün üzerinde Büyük Saati, Sabancı camiini ve Seyhan nehrinin nazlı nazlı akışını seyredebilir burada da sevdiklerinizle bol bol hatıra fotoğrafı çektirebilir sosyal medya hesaplarınızdan paylaşım yapabilirsiniz..

Sabancı Camii

Sabancı Camii Adana

Yapım aşamasındayken yarısını halkın yarısını Sabancı ailesinin karşıladığı Sabancı Camii Balkanların ve Ortadoğu’nun en büyük camisi olarak biliniyor. Seyhan Irmağı’nın kenarında ihtişamlı görüntüsü ile adeta Adana’nın sembolü olan camii, 28 bin kişi kapasiteye sahip devasa bir yapı. Yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerden olan Sabancı Camii 6 minaresi, 4 yarım kubbesi 4 halifeye ve 4 mezhebe, 5 kubbesi İslam’ın 5 şartına, 6 minaresi ise imanın 6 şartına atıfta bulunarak yapıldı. 32 metre çaplı ana kubbesi 32 farza, avlusunda yer alan 28 kubbe kuranda adı geçen 28 peygambere ve yine ana kubbede bulunan 40 pencere ise Hz. Muhammed’in (s.a.s.) peygamber olduğu yaşa ve 40 rekât namaza atıf yapılmıştır. Son olarak 99 metrelik minarelerin de Allah’ın 99 ismine karşılık geldiği söylenmektedir.

Bahçesinde portakal, limon, turunç, mandalina ağaçlarının olduğu ve nehrin serin sularının sesi eşliğinde burada da ibadet edebilir gitmeden hatıra fotoğrafları çektirebilirsiniz.

Büyük Saat

Büyük Saat

Taşköprü’ye yakın olan Büyük Saat’te Seyhan ilçesinin Ali Münif Yeğenağa Caddesi’nde bulunuyor. Büyük Saat de Türkiye’nin en büyük saat kulesi olma özelliğini taşıyor ve 1881 yılında dönenin valisi Ziya Paşa tarafından yapımına başlanmış 1882 yılında ise Vali Abidin paşa tarafından tamamlanarak hizmete açılmıştır. 

Adana Ulu Camii ve Külliyesi

Adana Ulu Camii ve Külliyesi

Adana’da manevi huzurun diğer adresi de hiç kuşkusuz Adana Ulu Camii’dir. Yapı Selçuklu, Memluk ve Osmanlı izlerini taşıyor ve Büyük Saat’e oldukça yakın. 16 yy’da yapılan Ulu Camii ve Külliyesi, tarih kokan yapısıyla zamanda yolculuk yapabilir, dilerseniz abdest alıp içeride huzur ve sükûnu iliklerinize kadar hissetmek için namaz kılabilirsiniz. 

Atatürk Evi

Atatürk Evi

Geleneksel Adana evlerinin bir örneği olan Atatürk evi “Korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı” olarak bilinir. 15 Mart 1923 yılında Atatürk ve eşi Latife hanımın Adana ya geldiğinde bu konakta konaklamışlardır. Evin içerisinde ise; Çalışma odası, Kütüphane, Hatay odası, Silah odası, Mutfak, Sofa ve Basın odası yer almaktadır.

Bebekli Kilise (Aziz Pavlus Kilisesi)

Bebekli Kilise

Adana’nın Tepebağ semtinde bulunan Bebekli Kilise’si ST. Paul tarafından yaptırılmış. Bir İtalyan Katolik kilisesi olan Bebekli Kilise’nin asıl adı Meryem Ana Kilisesi’dir. Mimari yapısında bulunan 2.5 metre boyundaki heykelin uzaktan bakılınca bebeğe benzemesinden dolayı halk tarafından Bebekli Kilise olarak bilinir. Başka bir adıyla Aziz Pavlus Kilisesi olarak da bilinen Bebekli Kiliseyi Adana’da yaşayan Katolik ve Protestan cemaati ortak olarak ibadet yeri olarak kullanmaktadır.

Adana Çukurova Üniversitesi Kampüsü

Adana Çukurova Üniversitesi Kampüsü

Adana’nın en huzur verici ve en güzel manzarasına sahip olan kampüste sakinliğin ve huzurun hissiyatınıza nasıl etki ettiğini göreceksiniz… Bu arada üniversitenin güvenliği kampüse girmenizde sorun çıkartabilir. Bu sorunu nasıl aşmanız gerektiğini hayal gücünüze bırakıyoruz. 

Yeni Adana Müzesi

Yeni Adana Müzesi

Eski Şehir meydanından Yeni Adana Müzesi'ne geçebilirsiniz. Müze de muhteşem ışıklandırma ile Roma, Bizans dönemlerine ait eserleri görebilirsiniz.

Dilberler Sekisi

Dilberler Sekisi

Adana manzarasını keyifle oturup seyre dalacağınızDilberler Sekisi, ışığın suyla dansını izleyebileceğiniz muhteşem bir yerdir. Burada gezip dolaşmak veya yürüyüş yapmak sizi mutlu edecektir diye düşünüyoruz.

Adana Sinema Müzesi

Adana Sinema Müzesi

Adana’da gezilecek yerler listemize, Türkiye’nin ilk ve tek sinema müzesi olan Adana sinema müzesi ile devam edelim. 2011 yılında hizmete açılan müzenin bünyesinde Yeşilçam oyuncularına ait heykeller ve eşyalar bulunuyor. Eski filmlerin afişleri ve kitaplarının yer aldığı müzede bir de Sinema Kütüphanesi bulunuyor. Ünlü sanatçılardan Yılmaz güney, Orhan kemal, Adile Naşit ve Kemal Sunal gibi isimlerin heykelleri bulunuyor.

Dinozor Parkı

Dinozor Parkı

54 adet dinozor maketlerinin içeresinde bulunduğu dinozor parkı Adana’ya çocuklarınızla birlikte gezmeye geldiyseniz tam onlara göre bir yer. Parkın içinde 65 metre büyüklüğünde iki büyük dinozor bulunuyor. Yaklaşık dörtbin metrekarelik alana kurulu dinozor parkta görüntü ve sese duyarlı maketlerde var. Bazıları ise çocukların binebileceği şekilde ayarlanmış. Dinozorların dışında iki adette masal ağacı bulunuyor.

Misis (Lokman Hekim) Köprüsü

Misis Lokman Hekim Köprüsü

Ceyhan köprüsü üzerinde yer alan Misis Köprüsü (Lokman Hekim Köprüsü) Adana merkeze 30 km uzaklıkta Eski ve Yeni Misis ile Geçitli (Havraniye) kasabalarını birbirine bağlayan önemli bir köprüdür. Ölümsüzlük ilacını Lokman Hekim’in bu köprü üzerinde Ceyhan nehrine düşürdüğü söylenen efsaneler arasındadır. Misis Köprüsü, Kızıldere, Yumurtalık, Belören, Vayvaylı, Nacarlı, Avluk, Zeytinbeli gibi diğer köy ve Akdeniz kıyılarına gidişi kolaylaştırması ile de bilinir. Köprüyü Truva kahramanlarından Mopsus’ un yaptırdığı söylenmektedir. Anadolu'nun ilk Roma köprüsü olarak bilinen tarihi köprü, Haçlılar, Bizanslılar ve Selçuklular arasındaki savaşlara tanık olmuştur. 1997 yılında yaşanan Adana depreminde köprü hasar görmüş 1998 yılında aslına uygun bir şekilde restore edilmiştir. Köprünün Geçitli kısmında bulunan tarihi IV. Murat Camii yaşanan depremde komple yıkılmıştır. Misis Köprüsü Adana halkına hizmet vermeye günümüzde de devam etmektedir.

Misis Mozaik Müzesi

Misis Mozaik Müzesi

Adana'nın Yüreğir ilçesi Geçitli beldesinde bulunan mozaik müzesi 1959 yılında, Misis Antik Kenti'nde yapılan kazılarda gün yüzüne çıkartılmıştır. Adana Arkeoloji Müzesi'ne bağlandıktan sonra müze bünyesinde bulunan tüm eserler buraya taşınmış ve müze ziyarete kapatılmıştır. Fakat müzenin tabanında hala zemin mozaikleri durmaktadır. Bizans dönemine ait olan mozaikler Nuh'un tufan esnasında gemisine aldığı hayvanlar betimlenmiştir.

Varda Köprüsü (Alman Köprüsü veya Koca Köprü)

Varda Köprüsü

Varda Köprüsü’nün diğer adları da Koca Köprü veya Alman Köprüsü olarak da bilinir. 1907 yılında yapımına başlanan köprü Hicaz demiryolu için yaptırılmış 1912 yılında ise hizmete girmiştir. Almanlar tarafından inşa edilen köprü Adana’nın Karaisalı ilçesindedir ve 99 metre yüksekliğinde, 172 metre uzunluğundadır. Köprünün en önemli özelliği düz değil kavisli bir şekilde yapılmış olmasıdır. Adana’ya 65 kilometre uzaklıkta olan köprü, taş yapı gibi görünse de aslında çelikten yapılmış daha sonra da taş kaplama yapılarak estetik bir görünüme kavuşmuştur.

Kapıkaya Kanyonu

Kapıkaya Kanyonu

Manzarası ile yeşilin her tonunu görebileceğiniz Varda Köprüsü’ne uzun bir yürüyüşle ulaşabilirsiniz. Adana’da doğa gezilerine çıkmak isteyenlerin tercih ettiği bir yer olan kanyonun doğal manzarasında bol oksijenini ciğerlerinize çekip yine bu muhteşem tablonun çekim kuvvetine kendinizi kaptırabilirsiniz…  

Küp Şelalesi

Küp Şelalesi

Adana'nın Aladağ ilçesinde bulunan Küp Şelalesi Adana’da görülmesi gereken en güzel yerlerden bir diğeridir. Doğal görüntüsü, cıvıl cıvıl kuş sesleriyle kendinizi yapay bir cennetin içine düşmüş gibi hissedeceksiniz. Özellikle yaz aylarında halkın serinlemek için şelalenin oluşturduğu göletlerde yüzmeye geldiğini söylemiş olalım. Eğer buraya yazın gelecekseniz çantanıza yüzmek için fazladan kıyafet alabilirsiniz.  

Anavarza Ören Yeri

Anavarza Ören Yeri

Çukurova’da yer alan Anavarza Ören Yeri’nin tarihi Roma Dönemi’ne kadar dayanıyor. Burada çorak arazi ve kaya manzaralarını görebilir yakın çevredeki kaleye çıkıp manzaranın tadını çıkartabilirsiniz…

Yılankale (Şahmeran Kalesi)

Yılan Kale

Adana - Ceyhan yolu üzerinde dev kayalıklara inşa edilmiş Yılankale’nin diğer adı da Şahmeran Kalesi’dir. Kaleye çıkmak oldukça tehlikeli olsa da ciğerlerinize güveniyorsanız çıkıp görmelisiniz diye düşünüyoruz. Yapının 11. yy’de inşa edildiği biliniyor. Hatta Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde yer bulmuş.

Sirkeli Höyük

Sirkeli Höyük

Geçmişi Bakır Çağı’na kadar dayanan Sirkeli Höyük Torosların bir parçası olan Nur Dağı civarında buluyor. Höyük’te, Firavun Ramses ile Kadeş Antlaşması’nı önemli Hitit Kralı Muvattali’ye ait bir kabartma yer alıyor. Kabartma, Kadeş Savaşı’ndan dönerken buraya uğrayan kralın onuruna yapılmış. Tarihe meraklıysanız mutlaka görmelisiniz.  

Ceyhan

Ceyhan

Adını, Ceyhan nehrinden alan Ceyhan ilçesine özel veya otobüslerle çok rahat bir şekilde ulaşabilirsiniz… Nehrin de etkisiyle tarih boyunca önemli bir tarım ve ticaret merkezi olan kentte Osmanlı eserlerinden biri olan ve 1659 yılında yapılan Kurtkulağı Kervansarayı’nı gezip görebilirsiniz. Buradan yine Ceyhan Nehri kıyısında yer alan Karatepe - Aslantaş Milli Parkı’nı da görebilir, Hititler döneminden kalma kalenin kalıntılarında tarihi yolculuğa çıkabilirsiniz.

Kozan

Kozan

Bir diğer büyük ilçe olan Kozan ise eskiden Sis Krallığı’nın başkentliğini dahi yapmış büyük bir yerleşim. İsmi eski Türkçede Yaban Tavşanı anlamına geliyor ve Hun boylarından birinin de ismi. Buraya göçüp yerleşen Yörüklerden dolayı bu isim verilmiş. Vaktiniz olursa Kozan ilçesine de mutlaka uğramanızı tavsiye ediyoruz.

Karataş

Karataş

Adana’nın şehir merkezi ile Akdeniz arasında nereden baksanız 1 saat süren bir mesafe var.

Adana ilçelerinde deniz kenarında bulunanlar ise sırasıyla eski adıyla bilinen Ayas yeni adıyla Yumurtalık ve Karataş’tır.

Genelde yazlık sitelerin bulunduğu Karataş ve Yumurtalık’ta pansiyonlar ve birkaç tane otelde bulunuyor. Diğer taraftan bu iki sahil ilçesinde kamp yapma imkânınız mevcut.

Adana’da Ne Yenir? Adana’nın Meşhur Yemekleri

Adana'da Ne Yenir?

Adana gezi rehberimizin içinde keyifle yazdığım en güzel yer burası diyebilirim. Çünkü Adana yemekleri ki özellikle kebapları gerçekten muhteşem güzel. Adana kebapçılarının çoğu maharetli ustalardan oluşuyor. Peki Adana’da ne yemeli?

Öncelikle size şehrin en meşhur yemeklerinin isimlerini söyleyelim.

  • Adana kebap
  • Adana lahmacun
  • Analı kızlı
  • Mumbar
  • Kırkkat
  • İçli köfte
  • Tike kebabı
  • Şırdan
  • Karakuş
  • Fellah köftesi
  • Ciğer kebabı
  • Humus
  • Kaburga

Aslında bu liste uzar gider fakat şimdilik bunla idare edelim.

Kebapların yanında Adana şalgamı, içli köfte, humus, muzlu süt, bici bici gibi tatlı çeşitlerini de denemenizi tavsiye ediyoruz.

Adana’daki Festivaller

Adana Festivaller

Seyahatinizi daha renkli hale getirmek isterseniz, Adana’nın meşhur festivallerine de göz atabilirsiniz.

  • Portakal Çiçeği Karnavalı (Nisan)
  • Çukurova Rock Festivali (Nisan)
  • Uluslararası Adana Film Festivali (Eylül)
  • Adana Lezzet Festivali (Ekim)

Adana'dan Hediyelik Ne Alınır?

Adanadan Hediyelik Ne Alınır?

Adana’da alışveriş denildiğinde; akla ilk olarak Tarihi Kazancılar Çarşısı geliyor. Ünlü Saat Kulesi’nin bulunduğu yer olan çarşı, Adana’nın en ünlü çarşısı kabul ediliyor. Bakır ve kazan imalatı yapan tüccarların bulunduğu çarşı, ayrıca ülkemizdeki en eski çarşılar arasındadır. Günlük ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz dükkân ve mağazaları da bulabileceğiniz Tarihi Kazancılar Çarşısı, hediyelik eşya arayanlar için de en ideal yerdir diye düşünüyoruz.

Yine Turgut Özal Bulvarı’nda yer alan Amerikan Pazarı’ndan da hediyelik eşyalar satın alabileceğiniz mekânlar bulunuyor.

 

Önemli Telefonları

Şehir Kodu: 322

Adana Havalimanı: 0322 435 03 80

Adana Havalimanı Otobüs İşletmesi/ Çağrı Merkezi: 0850 222 04 87

Gaziantep’in Yöresel Yemek ve Tatlıları / Gaziantep'te Ne Yenir?

Gaziantep Yöresel Tatlı Çeşit ve Tarifleri 

Gaziantep Yöresi Nefis Pide ve Börek Tarifleri 

Karadeniz Yemek ve Tatlıları / Rize'nin Yöresel Lezzetleri

Denizli Yöresel Yemek ve Tatlıları

Diyarbakır Gezi Rehberi 

İstanbul Gezi Rehberi

Gaziantep’te Gezilecek Yerler? / Gaziantep’te Ne Yenir?

Dadaş Diyarı Erzurum Gezi Rehberi / Erzurum’da Gezilecek Yer ve Mekânlar

Doğu Karadeniz'in Parlayan Yıldızı: Rize’de Gezilecek Yerler

Antik Kentlerin Merkezi Denizli’de Gezilecek Yer ve Mekanlar

İzmir Gezi Rehberi

Bilecik Gezi Rehberi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...