Tgrt Haber
20 Nisan 2020 16:42

Adım Adım Koronavirüs (Covid-19) Testi Nasıl Yapılır?

Koronavirüs tüm dünya olduğu gibi ülkemizde de insanları tedirgin etmeye devam ediyor… Eğer kendi sağlığınızla ilgili şüpheli bir şey seziyorsanız hem yakın çevrenizin sağlığı hem de toplum sağlığı için koronavirüs testi yaptırmanız gerekiyor. Bu makalemizde sizler için Koronvirüs testini adım adım sizlere anlatmaya çalışacağız. Diğer taraftan, koronavirüs şüphesi olanların ne yapması gerektiğini, hangi hastanelere başvurması gerektiği, nerelerde testlerin yapıldığını, test sonucunun ne zaman çıktığını, Bu testin yapılması için hangi belirtilerin olması gerektiği” gibi tüm konuları da ayrıntısı ile ele alacağız… Tüm dünya insanlarına sağlık, virüs ile mücadele eden hastalara da acil şifalar diliyoruz…

Adım Adım Koronavirüs (Covid-19) Testi Nasıl Yapılır?
Adım Adım Koronavirüs (Covid-19) Testi Nasıl Yapılır?,Koronavirüs (Covid-19) Testi Nedir?,Koronavirüs Testi Nerede ve Nasıl Yapılıyor?,Koronavirüs Test Sonucu Ne Zaman Bildiriliyor?,Yapılan Koronavirüs Testi Kesin Tanıyı Koyuyor mu?,Test Yapılan Merk

Koronavirüs (Covid-19) Testi Nedir?

Koronavirüs (COVID-19)’un “RNA” dediğimiz yapısına moleküler yöntemlerle bakılan testler var. Her ne kadar ülkemizin birçok merkezinde, başka hastalıkların tanısı için gerçek zamanlı polimerize zincir reaksiyon yöntemi kullanıyor.

Adım Adım Koronavirüs (Covid-19) Testi Nasıl Yapılır?

Koronavirüs Testi Nerede ve Nasıl Yapılıyor?

Koronavirüs testi, Halk Sağlığı Genel Müdürlüklerine bağlı Ulusal Viroloji Referans Laboratuvarında, Halk Sağlığı Laboratuvarlarında ve özel hastanelerde ücretsiz bir şekilde yapılabilmektedir.

Koronavirüs testi nasıl yapılıyor? Öncelikle testi yapan yetkililer, özel kişisel koruyucu ekipman giyerek, sıkı önlemler altında test yapabiliyorlar. Test için hastanın burnundan veya genzinden ucu pamuklu çubuklarla örnekler alınarak dikkatli bir şekilde laboratuvarda test için götürülüyor. Bu işlemler yapılırken ileri düzeyde güvenlik önlemleri alınıyor.

Adım Adım Koronavirüs (Covid-19) Testi Nasıl Yapılır?

Koronavirüs Test Sonucu Ne Zaman Bildiriliyor?

Şüpheli hastadan alınan örnekler hekimlerimizin verdiği kararla referans merkezlerine gönderiliyor. Sonuçlar ise en geç 36 saat içinde nihayete eriyor. Eğer sonuç pozitifse hastanın temasta olduğu kişilerle izolasyonu gerçekleştiriliyor. Temasta olduğu kişilerin hepsi karantina altına alınarak ayrı ayrı koronavirüs testi uygulanıyor.

Yapılan Koronavirüs Testi Kesin Tanıyı Koyuyor mu?

Öncelikle özellikle ülkemizde bu iş gerçekten çok ciddi bir şekilde yapıldığını bilmenizi istiyoruz. Zaten gelen kişilerden örnek alınması ve bunu yaparken doğru yöntemle ve doğru taşınma şartları testin sonucunu kesinlikle doğru verir. Çünkü ülkemizdeki hastaneler ve laboratuvarlar özellikle Covid-19 tanısında uluslararası standartların üzerinde bir kalite kontrol ve validasyon çalışmaları yapılarak gerçekleştirilmektedir. Dolasıyla yapılan testlerin tanısı kesin ve doğrudur.

Adım Adım Koronavirüs (Covid-19) Testi Nasıl Yapılır?

Test Yapılan Merkezlerin Çalışma Saatleri

Koronavirüs (Covid-19) Polikliniği, hafta içi 08.00’den 16.00 saatleri arasında hizmet alınabiliyor. Şayet bu saatlerin dışında test yaptırmak istiyorsanız hastanelerin acil servilerine başvuruda bulunuyorsunuz.

Adım Adım Koronavirüs (Covid-19) Testi Nasıl Yapılır?

Koronavirüs Testi Yaptırmak İçin Ne Gibi Belirtiler Olması Gerekir?

Evet, hastaneye ya da tanı merkezlerine gidip “Koronavirüs testi yaptırmak istiyorum” diyerek test yaptırmanız mümkün değil! Çünkü görevliler size neden test yaptırmak istediğinizi mutlaka soracak, ateşinizi ölçecektir. Herhangi bir belirti göremezse sizi tekrar eve yollayacaktır. Ancak Koronavirüs belirtilerini taşıdığınızı gördüyse veya yakınlarınızdan biri koronavirüs şüphesi ile karantina altında ise bu test yaptırmanız için yeterli bir sebeptir.

Adım Adım Koronavirüs (Covid-19) Testi Nasıl Yapılır?

Koronavirus’ten Şüpheleniyorum Ne Yapmalıyım?

Test yaptırmaya gitmeden önce veya yetkilileri çağırmadan önce özellikle 14 gün evde kalma kuralına uymanız gerektiğini unutmayın!

Öksüren veya ateşi olan birisiyle temasınız olduysa veya sizde ateş, öksürük, kırgınlık, nefes almada sıkıntı oluyorsa ya sağlık kuruluşuna gitmeli, ya da tanı konulabilmesi için yetkililerden yardım istenmelidir.

Önce Kayıt Sonra Barkod Almanız Gerekiyor

14 gün kuralına uydunuz ve kuru öksürük, ateş gibi belirtiler varsa Sağlık kurumuna gittiğiniz anda ilk yapmanız gereken şey T.C. kimlik numaranızla sisteme giriş yaptırıp barkod alıp sıranın size gelmesini beklemeniz gerekmektedir.

Adım Adım Koronavirüs (Covid-19) Testi Nasıl Yapılır?

Ateş Ölçümü Yapan Yetkilinin Sorularına Cevaplar Veriyorsunuz

Sizin gibi şikayeti olan diğer hastalarla aranızda 1.5 metre mesafe bırakarak belirlenen kırmızı çizgilerin üzerinde beklerken ateşinizi ölçen yetkili size birtakım sorular soracaktır. Sorulan sorulara ve yaşadıklarınızı tek tek anlatmanız gerekiyor.

Size Verilen Formu Eksiksiz Doldurmanız İsteniyor

Hastanelerde burun veya genzinizden örnek alınırken size aynı zamanda bir form veriyorlar.

Bu formu eksiksiz bir şekilde doldurmanız gerektiğini sakın unutmayın… İletişim bilgilerinizi eksiksiz doldurmaya dikkat etmelisiniz.

Diğer taraftan formda yakın zamanda yurt dışına çıkıp, çıkmadığınız, çıktıysanız hangi ülkeye ne zaman gittiğiniz, ailenizden birinin koronavirüs olup olmadığı sorulara cevaplar vermeniz isteniyor.

Ateşiniz, kırgınlığınız, kuru öksürüğünüz, nefes almada güçlüğünüz, ishal olup olmadığınız gibi bilgileri de verilen formda tek tek işaretlemeniz isteniyor.

Formda sigara kullanıp, kullanmadığınız, başka rahatsızlıklarınız olup olmadığı bilgilerinizi de cevapladıktan sonra verilen forma ayrı bir barkot yapıştırıp yetkiliye teslim ediyorsunuz…

Adım Adım Koronavirüs (Covid-19) Testi Nasıl Yapılır?

Sonuçlar E-Nabız’dan Çıkar Çıkmaz Yayınlanıyor

Sonuçlarınızı E-nabızdan takip edeceğiniz söyleniyor.

Sonucunuz "pozitif" çıkarsa aile hekimine gitmeniz öneriliyor.

Adım Adım Koronavirüs (Covid-19) Testi Nasıl Yapılır?

Koronavirüs Testi Yaptırmak Tamamen Ücretsiz

Yaptırdığınız testten hiçbir şekilde para alınmıyor. Şayet özel hastanelerde böyle bir durum yaşanıyorsa sağlık bakanlığının şikayet hattına gittiğiniz hastaneyi şikayet edebiliyorsunuz.

 

 

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...