Tgrt Haber
28 Haziran 2021 15:00

Adli tatil günleri, 2021 Adli tatil ne zaman başlıyor?

Adliye çalışanlarının yıllık izne ayrıldığı adli tatil günleri merak ediliyor. Hâkim, savcı ve adliye çalışanları izinli oldukları dönem için “2021 Adli tatil günleri ne zaman, Adli tatil 2021 ayı ne zaman?” gibi soruların cevabını arıyor.

Adli tatil günleri, 2021 Adli tatil ne zaman başlıyor?
adli tatil,,Adalet Bakanlığı,

Adli tatil sürecinde yargı çalışanları toplu izne ayrılır. Söz konusu tatil süreci, yargıdaki işlemlerin duraksaması anlamına geliyor. Bu dönem davalar görülmezken acil niteliği taşıyan davalar nöbetçi mahkemelerce görülür.

Adli tatil, yargıda “toplu izin kullanımı” anlamına gelir. Adalet Bakanlığı’nın belirlediği söz konusu tatil günleri, her yıl aynı tarihler arasında yapılır.

ADLİ TATİL 2021 NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda "Adli tatil süresi" başlıklı 102. Maddesinde, Adli tatilin, her yıl 20 Temmuz'da başladığı ve 31 Ağustos'ta sona erdiği belirtildi. Yeni adli yılın ise 1 Eylül’de başladığı ifade edildi.

Adli tatil günleri, 2021 Adli tatil ne zaman başlıyor?

Adli tatil boyunca adliyelerde görev yapacak nöbetçi mahkemeler, tutuklusu olan ve acil nitelik taşıyan davalar görülmeye devam eder. Yüksek yargı organları Danıştay ile Yargıtay'da nöbetçi heyetler görevlerine devam eder. Anayasa Mahkemesi adli tatil kapsamına girmez.

ADLİ TATİLDE GÖRÜLEN DAVALAR

Adli tatilde, görülen dava ve işler şu şekilde;

a) İhtiyati tedbir, ihtiyati haciz ve delillerin tespiti gibi geçici hukuki koruma, deniz raporlarının alınması ve dispeçci atanması talepleri ile bunlara karşı yapılacak itirazlar ve diğer başvurular hakkında karar verilmesi gereken davalar ve işler görülür.

b) Her çeşit nafaka davaları ile soybağı, Velayet ve vesayete ilişkin dava ya da işler adli tatil günlerde devam eder.

c) Nüfus kayıtlarının düzeltilmesi işleri ve davaları tatil günleri sürecine dahildir.

ç) Hizmet akdi veya iş sözleşmesi nedeniyle işçilerin açtıkları davalar görülür.

d) Ticari defterlerin kaybından dolayı kayıp belgesi verilmesi talepleri ile kıymetli evrakın kaybından doğan iptal işleri görülür.

e) İflas ve konkordato ile sermaye şirketleri ve kooperatiflerin uzlaşma suretiyle yeniden yapılandırılmasına ilişkin işler ve davalar görülür.

f) Adli tatilde yapılmasına karar verilen keşifler yapılır.

g) Tahkim hükümlerine göre, mahkemenin görev alanına giren dava ve işler görülür.

ğ) Çekişmesiz yargı işleri görülür.

h) Kanunlarda ivedi olduğu belirtilen veya taraflardan birinin talebi üzerine, mahkemece ivedi görülmesine karar verilen dava ve işler görülür.

(2) Tarafların anlaşması hâlinde veya dava bir tarafın yokluğunda görülmekte ise hazır olan tarafın talebi üzerine, yukarıdaki iş ve davalara bakılması, adli tatilden sonraya bırakılabilir.

(3) Adli tatilde, yukarıdaki fıkralarda gösterilenler dışında kalan dava ve işlerle ilgili olarak verilen dava, karşı dava, istinaf ve temyiz dilekçeleri ile bunlara karşı verilen cevap dilekçelerinin ve dosyası işlemden kaldırılan davaları yenileme dilekçelerinin alınması, ilam verilmesi, her türlü tebligat, dosyanın başka bir mahkemeye, bölge adliye mahkemesine veya Yargıtay’a gönderilmesi işlemleri de halledilir.

(4) Bu madde hükümleri, bölge adliye mahkemeleri ile Yargıtay incelemelerinde de uygulanmaktadır.

MADDE 104- (1) Adli tatile tabi olan dava ve işlerde, bu Kanunun tayin ettiği sürelerin bitmesi tatil zamanına rastlarsa, bu süreler ayrıca bir karara gerek olmaksızın adli tatilin bittiği günden itibaren bir hafta uzatılmış sayılır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...