Tgrt Haber
05 Şubat 2021 14:13

Ağız kanseri nedir? Ağız kanseri olduğumu nasıl anlarım?

Ağız kanseri sıklıkla dil, ağız tabanı, dil köküne yakın yerlerde, dudaklar, diş etlerinde görülebilen oldukça sinsi bir hastalık çeşidi olmakla birlikte erken teşhis ve tedavi edilmediği takdirde hayati tehlikelere yol açabilmektedir. Bu haberimizde: "Ağız kanseri nedir?, Ağız kanserinin nedenleri, Ağız kanseri olduğumu nasıl anlarım, Ağız kanserinin belirtileri ve tedavisi nasıl yapılır?, Ağız kanseri tedavi edilmezse ne olur?, Ağız yaraları kanser belirtisi midir?, Ağız kanseri kimlerde görülür?" gibi merak ettiğiniz konuları aydınlatmaya çalışacağız...

Ağız kanseri nedir? Ağız kanseri olduğumu nasıl anlarım?
Ağız kanseri,,ağız kanseri nedir,,ağız kanseri olduğumu nasıl anlarım,,ağız kanseri belirtileri,,ağız kanseri tedavisi nasıl yapılır,,ağız kanseri kaç yıl yaşar,,Ağız kanserinin belirtileri ve tedavisi nasıl yapılır,,Ağız kanseri kimlerde görülür,,Ağız ya

Ağız kanseri daha çok; dil, ağız tabanı, dil köküne (gırtlak ve boğaz) yakın yerlerde, dudaklar, diş etlerinde görülmektedir. Yanakları ve boğazı da etkiler. Ağız kanseri yüzünden bugün bir çok kişi tedavi görmektedir. İstatistiklere göre dünyada her beş kişiden biri ağız kanserinden hayatını kaybetmektedir.

Ağız kanseri; kırmızı ya da beyaz lekelerle çoğunlukla ağrı yapmamasına karşın iyileşmeyen yaralarla baş gösterir.

Ağız kanseri nedir? Ağız kanseri olduğumu nasıl anlarım?

Erken teşhis için ağzınızı sık sık muayene ettirmeniz gerekir. Eğer ağrısı olmayan ve 3 hafta içinde geçmeyen ağız yaralarınız varsa acilen bir diş hekimine başvurmanız yararınıza olur. Bu durumun ağız kanseri belirtileri olup olmadığını anlamak için diş hekiminiz, dilinizi, diş etlerini ve dudaklarınızı içeren ayrıntılı bir muayene yapacaktır. Özellikle sigara ve alkol kullanan ve kırk yaşını aşmış kişiler için bu önemlidir. Çünkü ağız kanserlerinin çoğunluğu 45 yaşın üzerinde ortaya çıkar ve erkeklerde oluşma olasılığı kadınlara oranla 2 kat fazladır.

Ağız kanseri nedir? Ağız kanseri olduğumu nasıl anlarım?

Bütün bunlardan sonra diş hekiminiz bir şeylerden şüphe ederse daha detaylı bir muayene için sizi hastaneye yönlendirir. Teşhisin tam olarak yapılabilmesi için yara olan alandan bir parça alınır. Ağız kanseri teşhisi konulan hastaya kan testi gibi farklı testlerde yapılır. Tüm bunlardan sonra hastanın durumuna göre bir tedavi planı çıkartılır.

Ağız kanserinde en çok risk taşıyan gruplar;

Ağız kanseri nedir? Ağız kanseri olduğumu nasıl anlarım?

  • Sigara ve alkol kullanımı riski attırır. Bu kişilerde ağız kanseri görülme riski normal bireylere göre %30 daha fazladır.
  • Fazla güneşe maruz kalma ve genetik yatkınlık.
  • Bu kanser türünden özellikle 40 yaşını aşmış kişiler daha fazla etkilenir. Buna rağmen genç yaşta bu hastalığa yakalananların oranı günden güne artmaktdır.
  • Geçmişte bu hastalığa daha fazla erkeklerde rastlanmasına rağmen günümüzde kadınlardada sık sık görülmektedir.

Ağız kanserlerinin muhtemel belirtileri

Ağız kanseri nedir? Ağız kanseri olduğumu nasıl anlarım?

Ağzın içinde veya etrafında beyaz, kırmızı, kabarık ve geçmeyen lekeli alanlar. Ağız veya boğazda tekrarlayan kanamalar. Seste boğukluk, çiğneme ve yutmada zorluk, dil ve ağızda his kayıpları, uyuşukluk, alt ve üst çenede şişlikler belirtileri arasındadır. Hastalık başlangıçta ağrısızdır. Hastalık ilerledikçe ağrılar başlar.

Ağız kanserinde erken teşhis ve tedavi diğer kanser türlerinde olduğu gibi hayatta kalma şansını yükseltmektedir. Ağız kanserini önlemek için herşeyden önce sağlıklı bir hayatı benimsemek bu kansere yakalanma riskini azaltacaktır. Zararlı alışkanlardan kurtulmak, ağız temizliğine özen göstermek ve belirli aralıklarla diş hekimine gitmek ağız kanserine olan direnci arttırır.

Ağız kanserinde tedavi seçenekleri;

Ağız kanseri nedir? Ağız kanseri olduğumu nasıl anlarım?

Ağız kanseri tedavi şekilleri hastalığın derecesine, seyrine, konuşma, çiğneme ve yutma fonksiyonlarının etkilerine göre değişiklik gösterir. Her tedavinin yan etkileri vardır. Bu yüzden tedavinin ilk zamanları yaşamınız biraz etkilenebilir.

3 tane tedavi seçeneği vardır bu rahatsızlığın. Ameliyat, radyoterapi ve kemoterapi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...