Tgrt Haber
20 Ocak 2021 12:52

Aile Sorunları Bağımlı Yapıyor / Madde Bağımlılığı Ailelere Öneriler

Aile sorunları, gençlerin madde bağımlısı olmasına neden oluyor. Madde Bağımlıları Tedavi Merkezi(AMETEM)'nin yayınladığı raporda ortaya çıkan ayrıntı aile içindeki sorunların çocukların madde bağımlısı olmasına sebep oluyor. Geçen yıl TBMM'nin de gündemine gelen konu ile ilgili Meclis araştırma komisyonun yayınladığı raporda gençlerin madde bağımlısı olmasının ana nedeni olarak "sevgisizlik" gösterilmişti. İşte detaylar...

Aile Sorunları Bağımlı Yapıyor / Madde Bağımlılığı Ailelere Öneriler
Madde Bağımlılığı,Madde bağımlılığı ve aile Makale,Madde kullanımında ailenin önemini ve yeri,Aile Sorunları Bağımlı Yapıyor,Madde Bağımlılığı Ailelere Öneriler,Çocuğu uyuşturucu kullanan aile ne yapmalı,Çocuğum madde bağımlısı ne yapmalı,Madde bağ

Türkiye’de alkol ve madde bağımlılığının her geçen gün artış gösterdiği günümüzde, sorunların çözümü için eğitimin en öncelikli konular arasında yer alması gerektiği bildirildi. Aile Araştırma Kurumu’nun, Alkol ve Madde Bağımlıları Tedavi Merkezi’ne (AMATEM) başvuran bağımlılarla yaptığı araştırmaya göre, bağımlıların yüzde 52’sini evliler oluşturuyor. Bağımlılıkta en önemli etkenlerin başında yüzde 68’lik oranla ailevi sorunlar geliyor. Bağımlıların yüzde 74.2’si arkadaşının etkisiyle madde kullanımına başladığını söylüyor.

Aile Sorunları Bağımlı Yapıyor / Madde Bağımlılığı Ailelere Öneriler

Araştırmada, bağımlılıkla eğitim arasında da yakın ilişki tespit edildi. Bağımlıların yüzde yüzde 71’ini ilköğretim okulu, yüzde 21.7’sini lise, yüzde 7.2’sini ise üniversite mezunları oluşturuyor.

Aile Sorunları Bağımlı Yapıyor / Madde Bağımlılığı Ailelere Öneriler

Araştırmaya göre, bağımlıların yüzde 82’si isteseler de madde kullanımını bırakmayacaklarını düşünüyorlar. Bağımlı ailelerinin yüzde 80.6’sı da aynı görüşü benimsiyor. Bağımlıların ancak yüzde 17’si ile ailelerinin yüzde 19.4’ü bağımlılıktan vazgeçilebileceğini düşünüyor.

Araştırmada, madde kullanmaya başlama yaşının 17-19 arasında olduğu, ailelerinin bu durumu farketmelerinin ise 2-3 yıl arasında değiştiği tespit edildi.

Aile Sorunları Bağımlı Yapıyor / Madde Bağımlılığı Ailelere Öneriler

Uyuşturucu bağımlılığı bölgeler arasında da farklık gösteriyor. Güney, Güneydoğu ve Marmara bölgelerinde uyuşturucu kullanımı diğer bölgelere oranla daha yaygın. Özellikle sosyo-ekonomik düzeyi yüksek kadınlar arasında alkol ve kokain kullanımının giderek yaygınlaştığı gözleniyor.

Kullanılan maddeler arasında ilk sırayı da yüzde 73 ile eroin alıyor. Bunu yüzde 16 ile uçucular, yüzde 7 ile esrar izliyor. Yüzde 4’ünü ise alkol gibi bağımlılık yapan diğer maddeler oluşturuyor.

Bağımlılık Nedir?

“Bağımlılık nedir? Nasıl bir hastalıktır? Bağımlılıkta iyileşme nasıl olur?” gibi konularım konuşulduğu bir oturumdur.

Aile Sorunları Bağımlı Yapıyor / Madde Bağımlılığı Ailelere Öneriler

Maddeler ve Etkileri 

Bağımlılık yapıcı maddeler ve etkileri hakkında bilgilendirme içeren bir oturumdur.

Aileye Etkisi 

“Aileler bu hastalığı nasıl yaşamaktadır. Aileleri nasıl etkilemektedir? Neler yapılabilir?” gibi konularım konuşulduğu bir oturumdur.

Değişim Adımları 

“Bağımlılık tedavisinde aileler nasıl davranmalı? Uygun yöntemler nelerdir?” gibi konularım konuşulduğu bir oturumdur.

Aile Sorunları Bağımlı Yapıyor / Madde Bağımlılığı Ailelere Öneriler

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nın, uyuşturucu madde bağımlılığı ile ilgili kapsamlı raporunda ailelerin dikkat etmesi gereken noktaları şöyle sıraladı:

  • Reçeteler,
  • İçeriği bilinmeyen haplar,
  • Birden ortaya çıkan paralar,
  • Birden ortaya çıkan radyo veya fotoğraf makineleri gibi cihazlar (Bu cihazlar uyuşturuculara para sağlamak için çalınıp satılıyor),
  • Para darlığı ve birden ortaya çıkan borçlar,
  • Evin içerisinde kaybolan eşyalar (Bu eşyaların satışından para elde edilecektir),
  • Uyuşturucu bağımlısı bu tür eşyaları genelde kendi ulaşabileceği yerlerde saklar

denildi. 

Aile Sorunları Bağımlı Yapıyor / Madde Bağımlılığı Ailelere Öneriler

Diğer taraftan, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün raporunda anne ve babaların çocuklarıyla olan ilişkileriyle ilgili önerilerde:

  • İlgi ve yeteneklerinin farkına varmasına yardım edin.
  • Arkadaşlarını tanıyın.
  • Çocuklarınızla arkadaş olun.
  • Boş zamanlarını nasıl, nerede ve kimlerle geçirdiği konusunda bilgi sahibi olun.
  • Aile içindeki sorunlarınızın çözümünde demokratik bir tutum izlemeye özen gösterin.
  • Onu asla başkalarıyla kıyaslamayın.
  • Başardığı işler ve gösterdiği ilerlemeyi, onun kapasitesine göre değerlendirin ve değer verdiğinizi gösterin.

şeklinde sıralandı. 

 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...