Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
20 May 2014 13:26 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:19

Akaryakıtta o uygulama sona eriyor

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun akaryakıtta tavan fiyat uygulaması kararında iki aylık süre 21 Mayıs 2014'te doluyor. ...

Akaryakıtta o uygulama sona eriyor
akaryakıt, tavan fiyat, akaryakıtta davan fiyat, tavan fiyat uygulaması

Dağıtıcı ve bayi paylarının toplamını benzin ve motorinde litrede 37 kuruşa indirerek sınırlandıran Kurul kararı sayesinde, yaklaşık 2 aydır benzin türlerinin litresi ortalama 13 kuruş, motorin türlerinin litresi ortalama 30 kuruş indirimli satışa sunuluyor. EPDK'dan alınan bilgiye göre, dağıtıcı ve bayi paylarının toplamını benzin ve motorinde 37 kuruşa indirerek sınırlandıran Kurul kararı, 21 Mayıs 2014 Salı günü son kez uygulanacak ve sona erecek. İlk olarak 22 Mart gecesi uygulanan Kurul kararı ile vergiler dahil ilgili gün geçerli olacak lira/litre cinsinden akaryakıt rafineri çıkış fiyatının, akaryakıt dağıtım tavan fiyatı ve akaryakıt bayi tavan fiyatının nasıl hesaplanacağı belirlendi ve EPDK tarafından akaryakıt satış fiyatları her salı ve cuma günleri EPDK internet sitesinde ilan edilerek kamuoyuyla paylaşıldı.
Son olarak 17-20 Mayıs tarihleri için tavan fiyatı uygulamasını devreye alan Kurul, bu uygulamayı 21 Mayıs 2014 Salı günü son kez yürürlüğe sokacak. Söz konusu tarih itibarıyla tavan fiyatı uygulaması için öngörülen 2 aylık süre dolmuş olacak. 22 Mayıs 2014 Çarşamba itibarıyla akaryakıttaki tavan fiyat uygulaması kaldırılmış olacak.
"Tüketici hakları için uygulama devam etmeli"
Enerji Uzmanı Cemil Ertem, konuya ilişkin değerlendirmesinde, uygulamanın yürürlükten kalkmasını doğru bulmadığını söyledi. Tavan fiyatı uygulamasının tüketici haklarının korunması için devam ettirilmesi gerektiğini vurgulayan Ertem, "Öncelikle önümüzdeki aylarda petrol fiyatlarında Rusya krizine bağlı oynaklıklar görülecek. Ayrıca cumhurbaşkanlığı seçimine bağlı olarak döviz kurlarında stabil ortam oluşamayacak. Bu durum doğrudan akaryakıt fiyatlarını etkiler. EPDK, tavan fiyatı uygulamasını kesinlikle devam ettirmeli. Türkiye'nin enerji piyasaları, kurlarda oynaklık olmasa bile düzenlenmeli, çünkü tekel olan alanlar var. Tekel olan piyasalarda devletin çok ciddi düzenleme yapması gerekiyor. Bu da ancak EPDK'nın tavan fiyatı uygulamasıyla mümkün olabilir" görüşlerini savundu.
22 Mayıs itibarıyla dağıtıcı paylarının eski fiyatına dönebileceğini belirten Ertem, "EPDK tavan fiyat uygulamasını sonlandırırsa vatandaş 22 Mayıs 2014'te dağıtıcı paylarının eskisi gibi yüksek tutulduğu fiyatlarla karşılaşacak" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...