Tgrt Haber
07 Ağustos 2019 18:08

Anne Sütü Sarılığı Nedir? / Anne Sütü Sarılığı Tehlikeli Mi / Ne Kadar Sürer, Nasıl Geçer?

Yenidoğan bebeklerde iki tür sarılık belirtileri oluşabilir. Yenidoğan bebek sarılığı ile aynı belirtileri gösteren anne sütü sarılığı birbirinden farklı durumlardır. Bu makalemizde sizler için “Sarılık nedir?, Anne sütü sarılığı nedir?, Anne sütü sarılığı ne kadar sürer?, Anne sütü sarılığı tehlikeli mi?, Anne sütü sarılığı zararlı mı?, Anne sütüne bağlı sarılık nasıl oluşur?, Anne sütüne bağlı sarılık ne zaman geçer, Anne sütüne bağlı sarılık tedavisi nasıldır?, Anne sütüne bağlı sarılık tehlikeli mi, Erken anne sütü sarılığı, Geç anne sütü sarılığı, Yeni doğan bebeklerde sarılık” hakkında bilinmesi gereken tüm bilgileri derledik topladık... Keyifli okumalar.

Anne Sütü Sarılığı Nedir? / Anne Sütü Sarılığı Tehlikeli Mi / Ne Kadar Sürer, Nasıl Geçer?
Anne Sütü Sarılığı,,Anne Sütü Sarılığı Ne Kadar Sürer,,Anne Sütü Sarılığı Tehlikeli Mi,,Anne Sütü Sarılığı Zararlı Mı,,Anne Sütüne Bağlı Sarılık,,Anne Sütüne Bağlı Sarılık Ne Zaman Geçer,,Anne Sütüne Bağlı Sarılık Tedavisi,,Anne Sütüne Bağlı Sarılık Tehli

Yeni doğum yapmış annelerin bebeğin sütü emmesi ile sütündeki bazı maddelerin fazlalığı veya eksikliğinden kaynaklanan 2 tür sarılık çeşidi vardır. Genelde anne sütü vermeden önce de doktorlar bebeğin sarılık olduğunu anne sütü içince düzeleceğini söylüyor olsa bile yine de ihmal edilecek bir konu olmadığının altını kalın kalın çizmek isteriz.

Anne Sütü Sarılığı Nedir? / Anne Sütü Sarılığı Tehlikeli Mi? / Ne Kadar Sürer, Nasıl Geçer?

Anne Sütü Sarılığı Nedir?

Geç ve erken olmak üzere iki farklı çeşidi olan sarılığın anne sütünün içindeki bazı maddelerin fazlalığından veya eksikliğinden ortaya çıkana: “anne sütü sarılığı” diyoruz. Süt sarılığı da denen bu soruna yenidoğan bebeklerde görülür.

Erken Anne Sütü Sarılığı Nedir?

Erken anne sütü sarılığı anne sütünün yetersiz kaldığını gösterir. Yani anne sütünden yeterince mineral, vitamin ve kalori alamayan yenidoğan bebeklerde en çok görülen sarılıkların başında yer almaktadır.

Peki buna ne sebep oluyor? Yenidoğan bebek vitamin, mineral ve kalori bakamından anneden yeterince süt ememeyince bebeğin barsak hareketleri yavaşlar bu durumda kandaki alyuvarlar yıkıma uğrar ve bunun sonucu ortaya çıkan doğal artıklar kandan vücuttan temizlenemez ve kana karışır. Bu sebeple bebek “erken anne sütü sarılığı” hastalığına yakalanmış olur.

Erken anne sütü sarılığı doğumdan sonra ilk 2. ve 3. günleri arasında meydana gelebiliyor. Bu durumda annenin sütünü kontrol etmesi şayet ilk çocuk ise gerekiyorsa pompa ile sütünü sağıp bebeğe biberonla içirmesi gerekir.  

Anne Sütü Sarılığı Nedir? / Anne Sütü Sarılığı Tehlikeli Mi? / Ne Kadar Sürer, Nasıl Geçer?

Geç Anne Sütü Sarılığı Nedir?

Diğer tabiriyle “uzamış sarılık” olarak bildiğimiz bu türün nedeni ise tam olarak anne sütünün bizzat kendisidir. β-glukunoridaz isimli enzimler ve bazı maddeler, bağırsaklarda bulunan Bilirubin’in geri emilimine neden olduğu için enzim hareketini artırır. Bu hareket esnasında dışarı atılamayan “Bilirubin” bir süre sonra kana karışarak bebeğin sarılık olmasına neden olur.

Geç anne sütü sarılığı yenidoğan bebeklerde doğumdan sonraki ilk hafta başlayabilir ve ikinci haftada en yüksek seviyelere ulaşabilir.

Anne Sütü Sarılığı Nedir? / Anne Sütü Sarılığı Tehlikeli Mi? / Ne Kadar Sürer, Nasıl Geçer?

Anne Sütü Sarılığı Ne Kadar Sürer? / Sarılık Olan Bebeklere Süt Verilmeli Mi?

Bu, hastalığın şiddetine ve bebeğin bünyesine göre değişim gösterebilir. Normal ve hafif şiddetteki sarılıklar genelde 2 ila 3 hafta içinde kaybolur. İleri derece sarılık vakalarında müdahale yapılmamışsa 12 hafta sürebilir.

Diğer taraftan, sarılık olan bebeğe anne sütü verilmelidir. Bebek sarılık olsa bile emzirmeyi kesmemelisiniz. Mümkünse bebeğinizi daha sık aralıklarla emzirmeye devam etmelisiniz.

Anne Sütü Sarılığının Belirtileri Nelerdir?

Anne sütü sarılığının belirtileri yenidoğan sarılığı ile hemen hemen aynıdır.

  • İlk yüzde daha sonra tüm vücutta sararma görülür,
  • Bebeğin göz beyazı sararır,
  • Bebekte sürekli uyku, halsizlik, gözlerini açamama,

gibi durumlar anne sütü sarılığının belirtileri arasında gösterilebilir.

Bununla birlikte bunların hepsi gözle sizin bebeğinizde gördüğünüz durumlar olsa da bu tarz bir vakada çocuk doktoruna bebeğin gösterilmesi bir takım testlerin yapılması gerekir. Ortaya çıkacak sonuca göre yine doktorunuz sarılığın evresine göre tedavi yöntemi belirleyecektir.

Anne Sütü Sarılığı Nedir? / Anne Sütü Sarılığı Tehlikeli Mi? / Ne Kadar Sürer, Nasıl Geçer?

Anne Sütü Sarılığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kolay ve basit bir hastalık türü olan sarılıkta hiç doktor müdahalesine gerek kalmadan kendi kendine yok olabilir. Fakat geçmemesi durumunda beyin, karaciğer hasarlarına neden olabilir. Bu yüzden sarılık durumlarında mutlaka doktorunuzla görüşmeli ve süreci doktorunuzla birlikte takip etmelisiniz.

Erken Anne Sütü Sarılığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

İşin sırrı bebeğin sık sık emzirilmesindedir. Doğumdan hemen sonra günde en az 10-12 kez annesini emen bebek sarılığını annesinden aldığı mineral, vitamin ve kalori alarak kendi kendini tedavi ediyordur.

Geç Anne Sütü Sarılığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Erken anne sütü sarılığından farklı ve zor bir süreçtir. Bu sarılık tipinde 1-2 mg/dl civarında olması gereken “bilirubin” miktarı, 20 mg/dl’ye kadar çıktığı için yapılan testlerde bebeğinin oranları yüksekse fototerapi tedavisi uygulanabilir.

Her ne tür sarılık çeşidi olursa olsun hiçbir doktor anne sütünün kesilmesini istemez. Buna rağmen annenin sütünden kaynaklı sarılık oluşmuşsa fototerapi sonucunda bebeğin anne sütü değerleri düşmüyorsa 24 ila 72 saat boyunca emzirmeye ara vermenizi isteyebilirler. Süt emzirilmediğinde ve fototerapi sonrası bebekteki değerler hızla düşecektir. Tekrar emmeye başlayan bebekteki bilirubin seviyesi yükselse de yüksek seviyelerde olmayacaktır.

Anne Sütü Sarılığı Nedir? / Anne Sütü Sarılığı Tehlikeli Mi? / Ne Kadar Sürer, Nasıl Geçer?

Anne Sütü Sarılığı Ne Kadar Sürer ve Nasıl Geçer?

Erken anne sütü sarılığı 2. ila 3. haftada,

Geç anne sütü sarılığı ise 4. ila 5. haftada

ortadan kalkabilir.

Bu süreç bebeğin bünyesi, sarılığın seviyesine ve tedavi koşullarına göre değişebilir.

Şu durumu görmezden gelmemek lazım. Yenidoğan bebeklerde sarılık şayet 14 gün içinde geçmiyorsa başka sorunlara davetiye çıkartmaması için mutlaka uzman bir doktor tarafından tedavi edilmesi gerekiyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...