Tgrt Haber
20 Ocak 2022 15:55

Kar zinciri nasıl takılır? Kar zinciri hangi tekerleğe takılır, ne zaman takılmalı?

Kar zinciri ülke genelinde yaşanan yoğun kar yağışı nedeniyle gündeme geldi. Araç sahipleri ''Kar zinciri nasıl takılır, hangi lastiğe takılır? Kar zinciri takmamanın cezası nedir?'' sorularının cevabını araştırmaya başladı. Kar yoğunluğu nedeniyle ulaşımda aksaklıklar yaşanırken uzmanlar kar zinciri takmanın faydaları konusunda sürücüleri uyardı.

Kar zinciri nasıl takılır? Kar zinciri hangi tekerleğe takılır, ne zaman takılmalı?
kış lastiği,kar zinciri,kar,araba

Kış aylarında araç sahipleri direksiyon hakimiyeti sağlamakta zorlanırken özellikle yoğun kar yağışının olduğu dönemlerde kar zinciri takıyor. Uzun yola çıkacak ya da şehir içinde kar yoğunluğu nedeniyle trafik kazalarının önüne geçmek için arabaya kar zinciri takmak isteyenler ''Kar zinciri nasıl takılır?'' sorusuna odaklandı. Türkiye’de devam eden kar yağışı yoğunluğunu artırırken AFAD, AKOM ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü arka arkaya uyarılarda bulundu. Arabada gerekli ekipmanları (zincir ve çekme halatı vb.) bulundurmanın önemine değidi. İşte kar zinciri hakkında bilmeniz gerekenler. 

KAR ZİNCİRİ NASIL TAKILIR? 

Türkiye’de hafta içinde başlayan kar yağışı etkisi göstermeye devam ediyor. Ülkenin güneyinde ulaşım sorunları yaşanırken vatandaşlar kar zinciri hakkında araştırmalarına devam ediyor. Peki kar zinciri nasıl takılır? Kar zinciri için illa araba servisi gerekmez. Kar ziniri aracın modeline, çekiş gücüne ve teker açıklığına göre değişiklik gösterir. İşte kar adım adım kar zinciri nasıl takılır? 

  • Aracınızın lastiklerinin çapına uygun zincir seçin.
  • Araç zincirinin montaj aşamasına başlamadan önce zincir bağlantı noktalarının keskin kısımlarının tekerleğe temas etmediğinden emin olun.
  • Aksi halde bu durum lastiğe zarar verir. 
  • Zinciri takarken dolaşmamaya veya dolaşmamasına dikkat ederek zinciri lastiğe takın.
  • Bu ayarlamadan sonra zincirin ana baklasını tekerleğin etrafına sarın.
  • Artık giyilebilir zincirinizi ayarlayabilirsiniz. Zincirin geri kalanını tekerleğin önüne doğru çekin.
  • Ardından, açıkta kalan zincir kelepçelerini zincire en uygun şekilde yerleştirin.
  • Kilitlerken, zincirin sağlam olduğundan ve tam oturduğundan emin olun.

ARACIN HANGİ LASTİKLERİNE ZİNCİR TAKILIR? 

Kar yağışı ile araç sahipleri kış lastiği yanında güvenliği daha da artırmak için hangi lastiklere zincir takılması gerektiğini araştırıyor. 

Araçta sadece iki tane zincir bulunuyorsa çekişi olan lastiklere zincir takılması gerekir. Aracınız önden çekişli ise ön lastiklere zincir takmanız gerekir. Eğer dört çeker bir aracınız varsa da önlerin kavrama yeteneğini kaybetmemesi için de doğru olan dört tekerleğe de zincir takılması daha iyi olur. 

Kar zinciri nasıl takılır? Kar zinciri hangi tekerleğe takılır, ne zaman takılmalı?

KAR ZİNCİRİ TAKMAMANIN CEZASI VAR MI? 

Kar zincirleri, tekerleğin boşta dönmesine ve istemsiz kaymalara karşı en iyi korumadır. Kış aylarında araç sahipleri ''Kar zinciri takmak zorunlu mu? Cezası ne kadar?'' sorularına odaklandı. Kar zinciri takmama cezası 88 TL’dir. Kamyon tipi araçlar, çekici tipli araçlar, lastik tekerlekli olan traktör tipi araçlar, minibüsler ve otobüsler kar zinciri takmalıdır. Karayolu Trafik kanuna göre bir araçta Kriko, bijon anahtarı, dış ışık donanımı için birer adet yedek ampul, pense, tornavida, seyyar lamba veya el feneri, karlı ve buzlu günler için bir çift patinaj zinciri, çekme halatı bulundurulması zorunludur. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...