Tgrt Haber
07 Temmuz 2022 12:27 - Güncelleme : 08 Temmuz 2022 09:59

Arefe günü YAPILACAK ibadetler, dualar ve zikirler nelerdir? Arefe günü 1000 ihlas okumanın fazileti nedir? İşte ihlas suresinin okunuşu, anlamı ve önemi

Kurban Bayramı arefe günü yarın idrak edilecek. Müslümanlar için oldukça önemli olan Kurban Bayramı ve arefesinde yapılacak ibadetler ve okunacak dualar şimdiden araştırılmaya başlandı. Dini günlerde yapılacak ibadetlerin neler olduğu merak edilirken "Arefe günü yapılacak ibadetler, dualar ve zikirler nelerdir? Arefe günü 1000 ihlas okumanın fazileti nedir? Arefe günü 1000 ihlas ne zaman, saat kaça kadar ve nasıl okunmalı?" soruların araştırmaları hız kazandı. İşte Kurban Bayramı arefesinde yapılması gerekenler…

Editör: Hacer Tonay / Kaynak: TGRT Haber
Arefe günü YAPILACAK ibadetler, dualar ve zikirler nelerdir? Arefe günü 1000 ihlas okumanın fazileti nedir? İşte ihlas suresinin okunuşu, anlamı ve önemi
Kurban Bayramı,arefe günü,dua,ibadet,ihlas suresi

2022 Kurban Bayramı bu yıl 9 Temmuz Cumartesi günü başlayacakken arefe günü 8 Temmuz Cuma gününe denk geliyor. İslam aleminde oldukça önemli günlerin başında gelen Kurban Bayramında yapılacak ibadetlerin faziletleri çok ehemmiyetlidir. Arefe gününden itibaren başlanacak ibadet ve dualar için "Arefe günü yapılacak ibadetler, dualar ve zikirler nelerdir? Arefe günü 1000 ihlas okumanın fazileti nedir? Arefe günü 1000 ihlas ne zaman, saat kaça kadar ve nasıl okunmalı?" soruları şimdiden araştırılmaya başlandı. İşte Kurban Bayramı arefe gününde yapılması gerken ibadet ve dualar

AREFE GÜNÜ YAPILACAK İBADETLER NELERDİR?

  • Arefe gününe hürmet edilmeli, günaha girmemeye dikkat edilmelidir.
  • Arefe günü çokça dua ve istiğfar edilmelidir.
  • Arefe günü çokça ihlas suresi okunmalıdır.
  • Bu önemli gün içerisinde bolca Kuran’ı Kerim okunmalıdır.
  • Kabir ziyaretleri yaparak, ölülerin ruhları için dua ve sureler okunmalıdır.

 

AREFE GÜNÜ HANGİ DUALAR EDİLİR?

Bu yıl 8 Temmuz gününe denk gelen Kurban Bayramı arefesinde 1000 ihlas okumanın fazileti bazı sahih kaynaklarda tavsiye ediliyor. Dini kaynaklara göre Peygamberimiz, "En hayırlı, kabulü şayan olan dua, Arefe günü yapılan duadır." (Tirmizî, Dua, 8; Malik, Dua, 500) buyurmuşlardır.

Bazı kaynaklarda, Peygamber Efendimiz'in "Arefe günü besmele ile bin İhlas okuyanın günahları affedilir ve duası kabul olur" şeklinde buyurduğu da yazılır.

Arefe günü YAPILACAK ibadetler, dualar ve zikirler nelerdir? Arefe günü 1000 ihlas okumanın fazileti nedir? İşte ihlas suresinin okunuşu, anlamı ve önemi

Yine bazı kaynaklarda Peygamberimiz'in arefe günüyle ilgili "Kim İhlâs suresini Arefe gününde öğle ile akşam arasında bin defa okursa Allah (cc), ona ne isterse verir." buyurduğu da rivayet edilir.

Bu hadislerden hareketle, bu mübarek günde İhlas Suresi'ni bin defa okumak yapılacak en faydalı işlerden biridir.

Tövbe istiğfar, salavat ve kelime-i tevhid okumak tavsiye edilen ibadetlerdendir.

AREFE GÜNÜNDE PEYGAMBER EFENDİMİZİN OKUDUĞU DUA

Peygamber Efendimiz Arefe gününde bu duayı okurdu:

Allâhümmec'al fî kalbî nûran ve fî basarî nûran ve fî sem'î nûran ve 'an yemînî nûran ve 'an yesârî nûran ve fevkî nûran ve tahtî nûran ve emâmî nûran ve halfî nûran vec'al lî nûran.Ve fî rivâyetin: 'Asabî ve lahmî ve demî ve şa'rî ve beşerî kâne yekûlü fî du'âihî

Anlamı: Yâ Rabb! Kalbimi nurlandır, gözümü nurlandır, kulağımı nurlandır, sağımı nurlandır, solumu nurlandır, üstümü nurlandır, altımı nurlandır, önümü nurlandır, arkamı nurlandır ve beni nûr eyle. (bir başka rivayette) benim damarlarımı nurlandır, etimi nurlandır, kanımı nurlandır, saçımı nurlandır, yüzümü nurlandır.

AREFE GÜNÜ 1000 İHLAS OKUMANIN FAZİLETİ NEDİR?

Arefe gününde İhlâs Sûresini farklı sayılarda okumanın fâziletlerine dair hadisler olduğu gibi, 1000 defa okumanın faziletiyle ilgili rivayetler de vardır; "Arefe günü Besmele ile bin İhlâs okuyanın günahları affedilir ve duası kabul olur." (Ebu-ş şeyh)

Yine bir hadis-i şerifte: "Kim ihlâs suresini Arefe gününde öğle ile akşam arasında bin defa okursa Allah (cc), ona ne isterse verir." buyrulmaktadır. Bununla ilgili olarak başka bir Hadis-i şerife göre; "İhlâs suresini okumak kul hakkı hariç diğer bütün günahların affına vesiledir." (Ebu-ş şeyh)

Arefe günü YAPILACAK ibadetler, dualar ve zikirler nelerdir? Arefe günü 1000 ihlas okumanın fazileti nedir? İşte ihlas suresinin okunuşu, anlamı ve önemi

Hadîs-i şerîflerde buyuruldu ki:

"Arefe Günü'ne hürmet ediniz! Çünkü Arefe, Allahü teâlânın kıymet verdiği gündür."

"Arefe Günü oruç tutanların, iki senelik günahları af olur. Biri geçmiş senenin, diğeri gelecek senenin günahıdır."

"Arefe Günü 1000 İhlâs okuyanın bütün günahları af olur ve duâsı kabul olur." (Hepsini Besmele ile okumalıdır.)

"Arefe gecesi ibâdet edenler, Cehennemden azat olur."

İHLAS SURESİ TÜRKÇE OKUNUŞU

Bismillahirrahmanirrahim

  • Kul hüvallâhü ehad.
  • Allâhüssamed.
  • Lem yelid ve lem yûled.
  • Ve lem yekün lehû küfüven ehad.

 

İHLAS SURESİNİN ANLAMI VE MEALİ

Rahmân ve Rahîm olan Allah´ın adıyla.

  • De ki: "O, Allah'tır, bir tektir."
  • "Allah Samed'dir. (Her şey O'na muhtaçtır, o, hiçbir şeye muhtaç değildir.)"
  • Ondan çocuk olmamıştır (Kimsenin babası değildir).
  • Kendisi de doğmamıştır (kimsenin çocuğu değildir).

 

AREFE GÜNÜ 1000 İHLAS HANGİ VAKİTTE, NE ZAMAN VE NASIL OKUNUR?

Yine başka bir hadis-i şerifte, arefe günü İhlas Suresi okunmasıyla ilgili "Kim ihlâs suresini Arefe gününde öğle ile akşam arasında bin defa okursa Allah (cc), ona ne isterse verir." deniyor.

Arefe günü 1000 İhlâs okurken, ihtiyaç hâlinde, arada konuştuktan veya başka bir iş yaptıktan sonra devam etmenin bir mahzuru olmaz. Peş peşe okumak şart değildir. Mesela, bir kısmı sabahtan, bir kısmı öğleden veya ikindiden sonra okunabilir.

Arefe günü bin İhlâs'ı yetiştiremeyen, akşamdan sonra da devam edebilir, okuyabilir.

Peygamberimiz (S.A.S) buyurdu ki: Arefe gününe hürmet ediniz! Çünkü Allahu Teâlâ’nın kıymet verdiği bir gündür. Arefe gecesi ibadet edenler Cehennem'den azad olur. Arefe günü ibadet ve dua edenlerin iki senelik günahları affolur. Biri geçmiş senenin, diğeri gelecek senenin günahıdır. Arefe günü bin ihlas okuyanın bütün günahları affolur ve her duası kabul olur. Hepsini besmele ile okumalıdır.

Peygamber Efendimiz bugün için "En hayırlı, kabulü şayan olan yakarış, Arefe Günü meydana getirilen duadır" şeklinde bir Hadis söylemiştir. Müslümanlar bugünü oruç, namaz ve dua eşliğinde geçirmelidir.

AREFE GÜNÜ NEDİR?

Asıl olarak; Kurban Bayramından bir gün öncesine mahsus olan Arefe tabiri, Türkçe’de Ramazan Bayramı’ndan bir gün öncesi için de kullanılmaktadır. Arefe, Bayramın müjdecisidir. Peygamberimiz, "En hayırlı, kabulü şayan olan dua, Arefe günü yapılan duadır." (Tirmizî, Dua, 8; Malik, Dua, 500) buyurmuşlardır.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...