Tgrt Haber
31 Ekim 2019 10:08

Aşure nasıl yapılır, Aşurenin püf noktaları, Aşure tarifi ve Aşure yapımı

Aşure günü bilindiği üzere çok kıymetli bir gündür. Bu günün kıymeti ile ilgili bazı kıymetli bilgiler aşağıdadır. Bunun yanı sıra bu ayda daha çok yapılan aşure tatlısını da sevmeyen oldukça azdır. Biz de sizler için aşurenin en lezzetli ve püf noktalarıyla beraber, en ayrıntılı tarifini hazırladık.

Aşure nasıl yapılır, Aşurenin püf noktaları, Aşure tarifi ve Aşure yapımı
Aşure nasıl yapılır, Aşurenin püf noktaları, Aşure tarifi ve Aşure yapımı,

Aşure günü bilindiği üzere çok kıymetli bir gündür. Bu günün kıymeti ile ilgili bazı kıymetli bilgiler aşağıdadır. Bunun yanı sıra bu ayda daha çok yapılan aşure tatlısını da sevmeyen oldukça azdır. Biz de sizler için aşurenin en lezzetli ve püf noktalarıyla beraber, en ayrıntılı tarifini hazırladık.

Aşure Günü Hakkında Bazı Bilgiler

ûre günü aşûre pişirmeyi ibadet sanmak. (S.Ebediyye)

Peygamber efendimiz, (Aşûre günü, zerre kadar sadaka veren, Uhud Dağı kadar sevaba kavuşur) buyuruyor.
Onun için bu gün çok iyilik yapmalı ve (Aşûre günü, aile efradının nafakasını geniş tutanın, bütün yıl nafakası geniş olur) hadis-i şerifine de uyarak çoluk çocuğunu sevindirmeli!

(Aşure günü, ilim öğrenilen veya Allahü teâlâyı zikredilen bir yerde, biraz oturan, Cennete girer) hadis-i şerifine de uymalı, bu gece ve yarın, Tam İlmihâl’den, İslam Ahlakı kitabından okuyarak ilim öğrenmeye çalışmalı.

Aşûre günü
Sual: Aşûre gününün önemi nedir ve bugünde neler yapılmalıdır?
Cevap:
 Muharrem ayının onuncu gecesi, Aşûre gecesi, onuncu günü de Aşûre günüdür. Muharrem ayı, Kur’ân-ı kerimde kıymet verilen dört aydan biridir. Aşûre, bu ayın en kıymetli gecesi ve günüdür. Allahü teâlâ, birçok duaları Aşûre günü kabul buyurdu. Âdem aleyhisselâmın tevbesinin kabul olması, Nuh aleyhisselamın gemisinin tufandan kurtulması, Yunus aleyhisselamın balığın karnından çıkması, İbrahim aleyhisselamın Nemrud'un ateşinde yanmaması, İdris aleyhisselamın diri olarak göğe çıkarılması, Yakup aleyhisselamın, oğlu Yusuf aleyhisselama kavuşması ve gözlerindeki perdenin kalkması, Yusuf aleyhisselamın kuyudan çıkması, Eyüp aleyhisselamın hastalıktan kurtulması, Musa aleyhisselamın Kızıldeniz’den geçip, Firavunun boğulması ve İsa aleyhisselamın viladeti, doğumu ve Yahudilerin öldürmesinden kurtulup, diri olarak göğe çıkarılması hep Aşûre günü oldu.

Nuh aleyhisselam gemide aşure tatlısı pişirdiği için Müslümanların Muharremin onuncu günü aşure pişirmesi ibadet olmaz. Muhammed aleyhisselam ve Eshâb-ı kiram böyle yapmadı. Muhammed aleyhisselamın yaptığı veya emrettiği şeyleri yapmak ibadet olur. Din kitaplarının yazmadığı, Ehl-i sünnet âlimlerinin bildirmediği şeyleri yapmak, sevap olmaz, günah olur. O gün, herhangi bir tatlı yapmak, tanıdıklara ziyafet, fakirlere sadaka vermek sünnettir, ibadettir.

Aşûre günü, Berat ve Regaib geceleri, camilerde toplanarak cemaat ile namaz kılanlar, bu toplantılarla sevap kazandıklarını sanıyorlar ise de, bunlar fıkıh âlimlerinin sözbirliği ile mekruh dedikleri işi işlemektedirler. Mekruhu iyi bilmek ise, büyük cinayetlerdendir.

Mübarek gecelerde ibadet etmek çok sevaptır. Rıyâd-un-nâsıhîn kitâbında buyuruluyor ki:
“İmâm-ı Nevevî hazretleri, Ezkâr kitabında ‘gecenin oniki kısmından bir kısmını yani bir saat kadar ihya etmek, yani okumak, kılmak, dua etmek, bütün geceyi ihya etmek olur. Yaz ve kış geceleri için hep böyledir’ buyuruyor.” İbni Abidînde de böyle olduğu bildirilmektedir. Hadîs-i şerifte buyuruldu ki:
(Aşûre gününün orucu, bir senelik geçmiş günahlara keffarettir.)

Aşûre günü oruç tutmak isteyenler, Muharremin 9., 10. veya 10., 11. yahut 9., 10.,11. günleri tutmalıdır.

Aşure nasıl yapılır, Aşurenin püf noktaları, Aşure tarifi ve Aşure yapımı

Malzemeler

  • 500 gram buğday (yarım kilo)
  • 2 su bardağı kuru üzüm (200 gram)
  • 2,5 su bardağı kuru incir (250 gram)
  • 2,5 su bardağı kuru kayısı (250 gram)
  • 3 su bardağı nohut (300 gram)
  • 2,5 su bardağı kuru fasulye (250 gram)
  • 4 adet portakal suyu ve kabuğu
  • 2 adet elma (kabukları soyulmuş)
  • 1 avuç karanfil
  • Gül suyu
  • 1,5-2 su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı fındık
  • 5 su bardağı sıcak su
  • 1 su bardağı süt

Üzeri için malzemeler;

  • Nar
  • Ceviz içi
  • Tarçın
  • Çam fıstığı tozu
  • Gül goncası
  • Fındık

Hazırlanışı

  1. Buğdayları akşamdan beyaz su akıncaya kadar yıkayıp üzerini iki parmak geçecek kadar su koyup 10-15 dakika kadar kaynatın. Çıkan sarı suyu dökün ve tekrar üzerine sıcak su döküp 5 dakika daha kaynatın ve kapağını kapatıp bir gece bekletin.
  2. Kuru inciri, kuru kayısıyı ve kuru üzümü küçük küçük doğrayın ve bir su yıkadıktan sonra buğdaylar gibi bir gece önceden suda bekletin.
  3. Nohut ve kuru fasulyeyi de bir gece önceden ıslatın.
  4. Buğdaylara sıcak suyu ilave edin ve yumuşayana kadar orta ateşte kaynatın.
  5. Nohutları, kuru fasulyeyi, fındığı, portakal ve limon kabuklarını, kuru kayısıları, elmayı, tuzu, sütü, suyu ve vanilyayı ilave edin ve yavaş karıştırarak hepsi pişene kadar karıştırmaya ara ara karıştırarak pişirin.
  6. Ayrı bir kapta; kuru üzümleri, kuş üzümünü, kuru incirleri haşlayın ve haşlandıktan sonra karanfilleri de ekleyin ve altını kapatıp, aşureye ilave edin. İyice karıştırın ve birkaç dakika da bu şekilde kaynatıp, aşure tenceresinin altını kapatarak kaselere paylaştırın.
  7. Ilındıktan sonra üzerini; tarçın, fındık, ceviz, çam fıstığı tozu, kurutulmuş gül goncası ve nar ile süsleyebilirsiniz.

Aşurenin püf noktaları

  1. Sularını mümkünse içme suyundan koyup öyle ıslatın.
  2. Malzemelerin miktarlarını siz damak tadınıza veya isteğinize göre ayarlayabilir, bazılarını azaltabilir veya çoğaltabilirsiniz.
  3. İncir, karanfil ve kuş üzümleri aşurenizi karartacağından, bunları ayrı bir minik tencerede kaynatarak en son aşureye dahil edin. Ayrıca limon da aşurenizin beyazlamasına yardımcı olacaktır.
  4. Mümkünse büyük bir tencere kullanın.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...