2022-08-04 16:50:00 | Son Güncelleme : 2022-08-04 16:56:40

AŞURE NASIL YAPILIR? Ustasından tam ölçülü, pratik, en güzel aşure tarifi ve malzemeleri

Aşure gününe sayılı günler kala, Müslüman alemi için önem arz eden ve komşuluk ilişkilerini güçlendiren, bolluk ve bereketin temsili aşure tarifi, Muharrem ayının da başlamasıyla birlikte en çok araştırılan yemek tarifleri arasında yerini aldı. Muharrem ayının 10. Günü olarak kabul edilen Aşure Günü’nde insanları birbirine yakınlaştıran ve paylaşımı temsil eden aşure için en doğru tarife ulaşmak istiyorsanız, haberimizi okuyabilirsiniz. Peki aşure nasıl yapılır? Tam kıvamında aşure tarifi nasıldır? İşte tüm püf noktalarıyla en güzel aşure tarifi ve malzemeleri…

AŞURE NASIL YAPILIR? Ustasından tam ölçülü, pratik, en güzel aşure tarifi ve malzemeleri
fotoğrafı büyüt
Fotoğrafı Paylaş

Muharrem ayının 10. günü olarak kabul edilen Aşure Günü’nde bolluk ve bereketin temsili olan aşure yapılır ve komşulara dağıtılarak hem birlikteliğin hem de paylaşımın önemi bir kez daha idrak edilir. Bu kutsal günde en nefis aşure tarifini yapmak isteyen hanımlar, aşure tarifi ve püf noktaları üzerine yoğun bir araştırma yapıyor. İşte enfes lezzetiyle, ustasından tam ölçülü, kıvamlı, en güzel aşure tarifi, malzemeleri ve püf noktaları…

AŞURE TARİFİ MALZEMELERİ

15 kaselik aşure tarifi için gerekli olan malzemeler aşağıdaki gibidir:

  • 2 su bardağı haşlanmış nohut
  • 2 su bardağı aşurelik buğday
  • 2 litre su (buğdayların pişmesi için)
  • 1,5 su bardağı sıcak süt
  • 4 litre sıcak su (su azaldıkça eklemek için)
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı haşlanmış fasulye
  • 2 yemek kaşığı pirinç
  • Yarım su bardağı fındık
  • 150 gram kuru üzüm
  • 150 gram kuru incir
  • 150 gram kuru kayısı
  • 1 çay bardağı su (karanfili kaynatmak için)
  • 1 tatlı kaşığı karanfil
  • 1 tutam karabiber
  • 1 tutam tuz

 

 

AŞURE NASIL YAPILIR?

  • Öncelikle nohut ve fasulye ayrı ayrı haşlanır.
  • Buğday güzelce yıkanarak tencereye alınır ve üzerine kaynar su eklenerek 10 dakika kaynatılır.
  • Kaynama sırasında ortaya çıkan sarı su süzülür.
  • Aynı işlemi bir kez daha yapılır ve su tamamen süzülür.
  • Ardından üzerine 2 litre kadar su eklenerek, 50 dk kadar daha buğday kaynatılur. (Akşamdan iki kez kaynatılarak ve suyu süzülerek daha sonra sıcak suda sabaha kadar bekletilebilir. Akşamdan ıslatılırsa, 15 dk kaynatmak yeterli olacaktır.)
  • Diğer tarafta kuru kayısı ve kuru incir küçük küçük doğranır.
  • Doğradığınız bu meyveler ve kuru üzüm geniş bir kaseye alınarak üzerine sıcak su eklenir ve bekletilir.
  • Gerektiği zaman sıcak su eklenir. Suyu azalan buğdaya biraz daha sıcak su eklenir.

 

 

  • Yaklaşık 50 dakika kadar kaynatılan ve yumuşayan buğdaya yıkanmış pirinç, haşlanmış fasulye, pişmiş nohut, küçük halde doğranmış kayısı, incir ve kuru üzümün de suyu süzülerek eklenir ve 15 dakika kaynatılır.
  • Diğer tarafta küçük bir cezve içerisinde karanfil ve suyu 10 dakika kadar kaynamaya bırakılır
  • Bu arada suyu azalan buğdayların üzerine tekrar sıcak su ilave edilir.
  • Son olarak süzgeçten geçirilen karanfil suyu, sıcak süt, fındık, şeker, karabiberi isteğe bağlı tuz eklenir ve 15-20 dakika daha kaynatılır.
  • Hazırlanan aşure cam kaselere bölüştürülür.
  • Aşure kaselerde soğumaya yüz tutunca üzerine fındık, ceviz, fıstık, kuru üzüm, kuş üzümü ve nar taneleri ilave edilerek süslenir.
  • Aşurenin püf noktası ise kısık ateşte ağır ağır pişmesidir.
  • Afiyet Olsun.