Tgrt Haber
25 Ocak 2022 10:58

Avar kar fırtınası ne demek? Avar kar fırtınası kaç gün sürecek? DEK nedir?

Türkiye’de devam eden kar yağışı ile vatandaşlar ''Avar kar fırtınası ne, kaç gün sürecek? İstanbul’da avar kar fırtınası mı yaşanıyor? DEK ne anlama geliyor?'' soruları gündeme geldi. Vortex destekli Avar kar fırtınası kütlesi İstanbul'da etkisini vatandaşlar zor anlar yaşamaya devam ediyor. İşte istanbul kar yağışı ve tüm detaylar…

Avar kar fırtınası ne demek? Avar kar fırtınası kaç gün sürecek? DEK nedir?
DEK,,avar kar fırtınası,,kar yağışı,,hava durumu,,istanbul,

Vortex destekli Avar kar fırtınası kütlesi İstanbul’da zor anlara neden oldu. Bir.ok bölgede vatandaşlar yolda kalırken mahsur kalan 3180 kişi misafirhaneye yerleştirildi. İstanbul Valiliği kamu kurum ve kuruluşlarının tatil olduğunu duyururken saat 13.00’e kadar özel araçların trafiğe çıkması yasaklandı. İstanbullular yoğun kar yağışı kaç gün sürecek sorusunun cevabını merak ederken uzmanlar avar kar fırtınası hakkında açıklama yaptı. 

AVAR KAR FIRTINASI NEDİR? 

Türkiye'de geçtiğimiz hafta başından bu yana etkini sürdüren kar yağışı son olarak İstanbul’da hayatı felç etti. Birçok yol ulaşıma kapanırken vatandaşlar evlerine ulaşmakta zor anlar yaşadı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü İstanbul kar yağışı hakkında uyarıda bulundu ve yağışların 3 gün devam edeceğini ifade etti. Uzmanlar vortex destekli Avar kar fırtınası kütlesinin İstanbul'un Avrupa yakasında etkili olduğunu duyurdu. Peki avar kar fırtınası nedir? 

Kar yağışı ve fırtınanın aynı anda olduğu soğuk hava dalgasına ''Avar kar fırtınası'' denir. 

AVAR KAR FIRTINASI KAÇ GÜN SÜRECEK? 

Türkiye’de yoğun kar yağışı nedeniyle vatandaşlar araştırmalarına devam ediyor. Vortex etkili avar kar fırtınası İstanbul başta olmak üzere tüm ülkede etkisini sürdürüyor. Peki Avar kar fırtınası kaç gün sürecek? 

Avar kar fırtınası ne demek? Avar kar fırtınası kaç gün sürecek? DEK nedir?

Uzmanlar fırtınanın 21-28 Ocak tarihlerinde etkili olacağını duyurdu. Türkiye'de, 21 - 28 Ocak 2022 tarihlerinde etkili olacağı düşünülüyor. Avar kar fırtınası; Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin tamamında etkili olacak. 

VORTEX NEDİR? 

İstanbul'da yaşanan şideetli kar yağışı ''Vortex nedir?'' sorularına neden oldu. Vortex (Vorteks), bulunduğumuz coğrafyada (Kuzey Yarı Küre), saat yönünün tersine dairesel hareketle kendi ekseni etrafında dönen hava akımıdır. Bu hava akımı deniz üzerinden hareket ederek bol miktarda yağış toplar ve uğrayacağı yere bol miktarda yağış bırakır. Vortex, etkili olduğu lokasyonda kısa sürede bol yağış bırakır, ani fırtınaya neden olur. 

DEK NE ANLAMA GELİYOR? 
 

Türkiye'de etkisini sürdüren kuvvetli kar yağışı hava terimleri ile ilgili terimleri gündeme getirdi. DEK, deniz etkisi kar demektir. Türkçede deniz etkisi kar veya deniz efekti kar olarak karşılık bulan Sea Effect Snow isimli doğa olayını ifade etmektedir. Yerel ve lokal olarak meydana gelen bu yağış türü İstanbul gibi coğrafyalarda ciddi kar yağışına neden olabiliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...