Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
13 Eylül 2018 17:33

Ayakaltı Yanması Nedendir? Neden Kaynaklanır? Ayakaltı Yanması Sebepleri

Ayakaltı yanması dönem dönem yaşanabilen ayak sorunlarından biridir. Bazen hafif bazen şiddetli ağrılar şeklinde olan Ayakaltı yanması neden kaynaklanır tedavisi

Ayakaltı Yanması Nedendir? Neden Kaynaklanır? Ayakaltı Yanması Sebepleri
ayakaltı yanması

Ayakaltı yanması dönem dönem yaşanabilen ayak sorunlarından biridir. Bazen hafif seyreden bu ayakaltı yanmaları bazen şiddetli ağrılar şeklinde olabilir. Fazla kilo alımı sebebiyle hamilelikte sıkça ortaya çıkar. Ayakaltı yanması daha çok sinir sistemindeki hasarlar ya da fonksiyon bozuklukları nedeni ile ortaya çıkmaktadır. Ayakaltı yanması her yaştan insanda görülebilir. 

Ayakaltı yanması ayak tabanında hissedilen bir yanma sıcaklık hissi olarak tarif edilebilir. Bu ağrılar bazen sadece ayak tabanı ile sınırlı kalırken bazı durumlarda ayak bilekleri ve hatta baldırlara kadar hissedilebilir. Araştırmalar ayakaltı yanmasının bayanlarda erkeklere oranla daha fazla görüldüğü göstermekte. Başlangıçta ayaklarda sızlama hissi veren bu durum sonrasında ayaklarda kızarıklık ve iyice şiddetlenen yanma hissi olarak devam eder. 

Ayakaltı Yanması Nedenleri

  • Fazla kilo, 
  • Kansızlık, 
  • B vitamini eksikliği, 
  • Uzun zaman ayakta durmak, 
  • Karaciğer problemleri, 
  • Böbrek problemleri, 
  • Sinir sıkışması, 
  • Travmalar, 
  • Sigara ve alkol kullanımı, 
  • Kan dolaşımı sorunları gibi nedenler ayakaltı yanmasına sebep olabilir. 

Ayakaltı Yanması Tedavisi

Yanlış ayakkabı seçimi ayakaltı yanmalarına sebep olur. Bu sebeple ayakkabı seçerken rahat ayakkabılar tercih edilmelidir. Hava alan ayakkabılar da tercih edebilirsiniz. 

Çorap seçimlerinizi de ayağı terletmeyen pamuklu pamuklardan yana kullanmanızda fayda var. 

Bütün bunlara ek olarak ayakaltı yanmasını önlemek için ayakkabılarınızın içerisine tabanlık koymanız ayakaltı yanması durumu karşısında etkili bir yoldur. Bu ayak tabanlıkları ayak yapısına göre herkes için farklılık gösterebilir. Kendi ayak yapınıza uygun rahat ayakkabı tabanları kullanmalısınız. 

Hamilelikte hormonlarda görülen değişiklikler sebebiyle fiziksel değişimler meydana gelir. Kilo alımına bağlı olarak da hamilelikte en çok yaşanan durum ayakaltı yanmasıdır. 

Özellikle D, B12 ve B16 vitaminlerinin alımındaki eksiklik hamilelikte ayakaltı yanmasının nedeni olabilir. Bu durumla karşılaştığınızda hekiminize başvurabilirsiniz. 

Hipotiroid yani tiroidin başka bir çeşidi olan bu hastalıkta tiroid bezlerinin görevini tam yerine getirmemesi sonucu hamilelik döneminde ayakaltı yanmalarına neden olur. Geçici olan bu yanmalar doğumdan bir süre sonra geçmektedir. Ayakaltı yanması günlük hayatı olumsuz etkileyen bir rahatsızlık olduğu için hekiminize başvurmakta fayda var. Gerekli muayene ve tetkikler sonucu tedavisi yapılmalıdır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...