Tgrt Haber
08 Şubat 2021 10:28

Ayvanın Ne Faydaları Var? Ayvanın Ne Gibi Zararları Var?

Türkülerimizde, şarkılarımızda aşıkların dertlerinden rengini en güzel yansıtan üç beş meyveden biridir ayva... Böyle olmasına rağmen ayva kış aylarının en faydalı meyvesidir. Sadece meyve olarak da değil, yaprakları ve kabuğu bile başlı başına bir şifa kaynağıdır. Ayva, hem lezzeti hem de içindeki mineral ve vitaminlerle kilo verdiriyor, glisemik indeksi düşük meyvelerden olduğu için kan şekerinin çok hızlı yükselmesini önlüyor hatta diyabete de iyi geliyor. Bu haberimizde: "Ayvanın ne faydaları var, Ayvanın ne gibi zararları var, Ayva nasıl tüketilmeli" gibi sorularınıza cevaplar vereceğiz. İşte tüm yönleriyle ayvanın fayda ve zararları...

Ayvanın Ne Faydaları Var? Ayvanın Ne Gibi Zararları Var?
Ayvanın Ne Faydaları Var?,,Ayvanın Ne Gibi Zararları Var?,,Ayva Nasıl Tüketilmeli?,,Ayvanın Zararları Nelerdir?,,Ayva bağırsaklara iyi gelir mi?,

Kış aylarının olmazsa olmazı ayvanın bir çok yararı bulunuyor. Ayva ve yaprakları hatta kabuğu bile şifa kaynağı. Kış sofralarının vazgeçilmezleri arasında olan ayva hem lezzeti hemde içindeki vitaminler ile şifa deposudur.

Ayvanın Ne Faydaları Var? Ayvanın Ne Gibi Zararları Var?,

İşte tüm yönleriyle ayvanın yararları;

Kilo verdiriyor; Glisemik indeksi düşük meyvelerden olan ayva kan şekerinin çok hızlı yükselmesini önlüyor. Diyabet gibi sorunu olanlar için ayva rahatlıkla yenebilir. Lifli yapısı ile de tokluk seviyesini uzatıyor. Diyetlerde önerilen ayva, tatlı olarak tüketilebilir.

Bağışıklık sistemini güçlendiriyor; Ayvada ki C vitamini ve fitokimyasallar bağışıklık sisteminin güçlenmesinde katkı sağlıyor ve ayrıca ayva günlük C vitaminin 4’te 1’ini karşılıyor. Yine ayva virüs ve bakterilere karşıda vücudu koruyor. Günlük tüketeceğiniz 2 tane ayva bağışıklık sisteminizin güçlenmesinde büyük katkı sağlayacaktır.

Saçlara iyi geliyor; Demir, bakır ve çinko gibi mineraller bakımından zengin olan ayva, kan dolaşımını düzenlediği için saçlara da faydalı geliyor. Saç diplerine taşınan oksijen miktarını yükseltiyor bu sayede saçlar güçlenerek daha hızlı uzuyor.

Ayvanın Ne Faydaları Var? Ayvanın Ne Gibi Zararları Var?

Cildi genç tutuyor; Kırmızı kan hücrelerinin çoğalması için gerekli olan bakır, çinko ve demir gibi mineraller ayvada fazlasıyla bulunuyor. Bu sayede kırmızı kan hücreleri çoğalıyor ve sağlıklı olarak oksijen miktarını yükseltiyor. Dokulara oksijenin daha sağlıklı gitmesi de cildi genç tutuyor.

Kanser riskini azaltıyor; Barındırdığı yüksek antioksidan özelliği ile polifenoller sayesinde vücudu serbest radikallere karşı koruyarak kansere yakalanma riskinizi azaltıyor.

Kalp damar sağlığı için önemli ; Yüksek potasyum sayesinde kan basıncını dengeler. Ayrıca lif özleri ile de kolesterol seviyesini düşürüyor. Demir, çinko ve bakır gibi mineraller ile kan hücrelerinin korunmasını sağlayarak kalp ve damar sağlığını maksimum düzeye çıkarıyor.

Ayvanın Ne Faydaları Var? Ayvanın Ne Gibi Zararları Var?

Sindirime yardımcı; Gaz gibi sorunlara karşı ayva iyi gelen besinlerden birisidir. Ayrıca sindirim sistemini düzenlendiği için kabız veya ishal gibi şikayetleri de azaltıyor. Lif özleri ile dışkının normal hacminin oluşmasına destek veriyor.

Bağırsaklara iyi geliyor; Ayva lif özleri ile bağırsak hastalıklarına yakalanma şansınızı en aza indirir. İnflamatuar özelliği sayesinde bağırsak kanseri, bağırsak polipleri veya bağırsak içindeki bir takım kurtçuk, solucan gibi parazitlerin oluşumunu önleyebilir.

Ayvanın Ne Gibi Zararları Var? 

Ayvanın neye faydası var, Ayvanın neye zararı var?

Herşeyde olduğu gibi ayvayı da aşırı tüketirseniz "Ayvayı yemiş olursunuz". Çünkü aşırı ayva tüketmek sağlık sorunlarına neden olabilir. Özellikle tokluk hissi verdiği için kilo almak isteyip de alamayan kişiler ayva yerine başka meyveleri tercih etmelidir. Aşırı ayva tüketimi ishale sebep olmaktadır.

Ayva Nasıl Tüketilmeli?

Uzmanlara göre, ayvayı çiğ yemek yerine reçelini yapmak çok daha sağlıklı bir seçenek.

Diğer seçenekler arasında ayvayı fırında kurutmak ve ayva kompostosu yapmak var.

Sağlıklı günler diliyoruz... 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...