Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
28 Eylül 2020 16:31

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Siyasi ve Özel Hayatı

24 Aralık 1961 yılında dünyaya gelen İlham Aliyev Azerbaycan’ın 4. Cumhurbaşkanı'dır. 31 Ekim 2003 yılından beri Azerbaycan Cumhurbaşkanı olarak görevine devam eden İlham Aliyev'in kim olduğunu merak eden okuyucularımız için hayatına dair kısa bilgiyi ilginize sunuyoruz.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Siyasi ve Özel Hayatı
Azerbaycan,İlham Aliyev,İlham Aliyev kimdir?,Dağlık Karabağ,Azerbaycan Cumhurbaşkanı,Ermenistan-Azerbaycan Savaşı,Mihriban Aliyeva

İlham Aliyev'in Eğitim Hayatı 

İlham Aliyev, 1967-1977 yıllarında Azerbaycan'ın başkenti Bakü’de ilk, orta ve lise öğrenimi tamamladı. Yıl 1977'yi gösterdiğinde Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nü kazanarak 1982 yılına kadar Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nü başarıyla bitirerek aynı okulda doktoraya başladı.

İlham Aliyev Kimdir

1985 yılına gelindiğinde doktorasını da başarıyla tamamlayan Aliyev, tarih doktoru unvanını almış oldu. 1985-1990 yılları arasında Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nde beş yıl boyunca öğretim görevlisi olarak aynı üniversitede çalıştı.

İlham Aliyev'in Siyasi Hayatı 

Siyasi hayatına ilk 1994-2003 yılları arasında başlayan Aliyev bu dönemde Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi’nin başkan yardımcılığını getirildi. Babası Haydar Aliyev’in yeni petrol stratejisinin hayata geçirilmesinde kilit rol üstlendi. Azerbaycan Cumhuriyeti'nin petrol politikasının jeopolitik yönleriyle ilgili yapmış olduğu birçok araştırması vardır. Meclise ilk olarak 1995 yılında adım atan Aliyev, 2000 yılında Azerbaycan Millî Meclisi’ne yapılan seçimlerde milletvekili seçilmiştir.

İlham Aliyev Kimdir

4 Ağustos 2003 yılında Azerbaycan meclisi tarafından Başbakanı tayin edilmiştir. 15 Ekim 2003 yılında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı seçilmiştir. Azerbaycan devletinin yayınlamış olduğu resmi sonuçlara göre halkın %76’sının oyunu alarak, 31 Ekim 2003 yılında göreve başlamıştır. 

15 Ekim 2008 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde tekrar aday olmuş ve yine Cumhurbaşkanı seçilmiştir. Resmi açıklamaya göre seçimlere katılan halkın yüzde 85’inden fazlası İlham Aliyev’e oy vermiş, 24 Ekim 2008 yılında ise Azerbaycan Cumhurbaşkanı olarak göreve başlamıştır. 9 Ekim 2013 yılında Azerbaycan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oyların halk %84,54 gibi büyük bir oranla onu tekrar cumhurbaşkanı seçmiştir.

11 Nisan 2018 yılında yapılan Azerbaycan cumhurbaşkanlığı seçimini İlham Aliyev yüzde 86’lık oy oranıyla tekrar kazanmış, Seçime katılma oranının yüzde 74'ün üzerinde olduğu bildirilmiştir.

Azerbaycan - Türkiye İlişkileri

İlham Aliyev’in Cumhurbaşkanlığını yürüttüğü 2010 yılında Türkiye ile Azerbaycan arasında "Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi" (YDSK) mekanizması kurulmuştur. Yıl 13 Kasım 2013 gösterdiiğinde o dönem Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in liderliğinde Türkiye-Azerbaycan Yüksek Stratejik Konseyi 3. Toplantısı’nda;

  • Teknolojik işbirliği protokolü,
  • Bilim, teknoloji, sanayi ve girişimcilik alanında işbirliğini güçlendirmeye yönelik mutabakat zaptı,
  • Uluslararası kombine yük taşımacılığı anlaşması,
  • Güvenlik işbirliği anlaşması,
  • İş gününü karşılıklı istihdamına dair anlaşma

başta olmak üzere yedi alanda anlaşma imzalanmıştır.

İlham Aliyev Kimdir?

Türkiye - Azerbaycan arasında Bakü’de yapılması planlanan "Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin 5. Toplantısı, Ankara’da 17 Şubat 2016’da bombalı araçla meydana gelen terör saldırısına denk gelmiş Erdoğan Azerbaycan ziyaretini erteleme durumunda kalmıştır.

Durum böyle olunca Aliyev’in önerisiyle toplantı Bakü yerine Ankara’da yapılmış Erdoğan Türkiye’yle somut dayanışma sergileme çerçevesinde yapılan bu öneriyi kabul ederek, İlham Aliyev’e teşekkürlerini iletmiştir.

İlham Aliyev'in Özel Hayatı

İlham Aliyev, Mihriban Aliyeva ile evlidir. Leyla, Arzu ve Heydar Aliyev adlı üç çocuk babasıdır.

İlham Aliyev Kimdir?

Beş torun sahibi olan Aliyev, ileri derecede Rusça, İngilizce, Türkçe ve Fransızca bilmektedir. Eşi Mihriban Aliyeva ise Azerbaycan’ın ilk cumhurbaşkanı yardımcısı olmuştur.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...