Tgrt Haber
10 Ocak 2022 17:36

Babalık izni kaç gün? 2022 memur ve 4A, 4B, 4C SGK çalışan özel sektör için babalık izni ne kadar sürer?

Babalık izni nedir? Babalık izni kaç gün? Özel sektör ve memurlar için 2022’de babalık izni ne kadar? Yeni baba olan kişiler için önem teşkil eden bir konu olan babalık izninin kaç gün olduğu merak ediliyor. Sigortalı bir işte çalışan bir kadın doğum yaptığı zaman izin alma hakkı bulunur. Aynı şekilde erkeğin de babalık izni alma hakkı bulunmaktadır. Doğum izni erkeklerde memurlar için 4A'ya da 4C çalışanlar konusunda değişkenlik göstermektedir. Aynı zamanda bu süre hem memurlar hem de özel sektör çalışanları için de farklılık yaratmaktadır. Buradaki temel amaç doğum yaptıktan sonra erkeklerin eşinin yanında olması ve onlara bu dönem içerisinde yardım etmesidir. Peki, babalık izni kaç gün? 2022 memur ve özel sektör için babalık izni kaç gün sürer? İşte babalık izni ile ilgili merak edilen tüm detaylar…

Babalık izni kaç gün? 2022 memur ve 4A, 4B, 4C SGK çalışan özel sektör için babalık izni ne kadar sürer?
babalık izni

Yeni doğan bir çocuğu olan bir babanın izin hakkı bulunuyor. Eşi doğum yapan erkeğin hem devlette hem de özel sektörde babalık izni yapmasına hakkı vardır. Bu hak, devlette çalışanlar için 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında, Özel sektör çalışanları için de 4857 sayılı İş Kanunu kapsamındadır. Peki, Babalık izni kaç gün? Babalık doğum izni ne zaman başlar, ne kadar sürer? İşte babalık izni ile ilgili merak edilenler…

BABALIK İZNİ KAÇ GÜN?

Devlet nezdinde sözleşmeli personel olarak çalışan kişiler için ise erkekler adına babalık izni 2 gün süre olarak verilmektedir. Bu durum 4/B’li çalışan personel için geçerlidir. Diğer devlet memurları ise 10 günlük bir süre alma hakkına sahiptir. Özel sektör çalışanları ise çalıştığı sektöre bağlı olmadan 5 günlük izin hakkını kullanabilmektedir.

Babalık izni kaç gün? 2022 memur ve 4A, 4B, 4C SGK çalışan özel sektör için babalık izni ne kadar sürer?

Bu durumda memurlar için verilen babalık izni 10 günlük bir süreyi kapsamaktadır. Bu durum 657 sayılı kanuna bağlı olarak 104. maddesinde yer alır. Özel sektör çalışanları için ise 4857 sayılı kanuna bağlı olarak, 5 günlük bir süre ile erkekler babalık izni alma hakkına sahip olur. Hem memurlar için hem de özel sektör çalışanları adına bu izinler yıllık izin içerisinde yer almaz. Mazeret izni içinde yer alır ve yasal çerçevede kullanım hakkı bulunmaktadır.

BABALIK DOĞUM İZNİ NE KADAR SÜRER?

Kamu ve özel sektör çalışanlarının ikisi için de eşinin doğum yapması ile birlikte izne ayrılma hakkı bulunmaktadır. Çalıştıkları kurumun babalık izni süresine göre izin kullanma hakları bulunur.

Eşlerinin dini bayram, resmi tatil günü ya da özel tatil günlerinde doğum yapması durumunda 4857 sayılı iş kanunu çerçevesinde babalık izninde iş günü ibaresi yer almaz. Doğum tatil gününe denk gelse dahi aynı şekilde izin günü olarak sayılmaktadır.

Babalık izni almak isteyen kişilerin bu izni kullanmak adına çalıştığı kurumlara dilekçe yazması gerekmektedir. Bu dilekçe içerisinde annenin doğum yapacağı tarih, izni talep eden kişinin ismi ve soy ismi bunun yanında imzasının bulunması gerekmektedir.

Babalık izni kaç gün? 2022 memur ve 4A, 4B, 4C SGK çalışan özel sektör için babalık izni ne kadar sürer?

Türkiye'de annelere doğum izni verildiği gibi doğum sonrasında babalara da babalık izni verilmektedir. 4857 sayılı kanun çerçevesinde çalışan erkeklerin eşlerinin doğum yapması halinde izin alma hakkı bulunmaktadır. Buna babalık izni ismi verilmektedir. Babalık izni süresi kişinin çalıştığı yere göre farklılık göstermektedir.

Yasal olarak kişilere verilen babalık izni 5 gündür. Bu 5 günlük izin çalışan kişilerin maaşlarına yansıtılmamaktadır. Yani babalık izni, ücretli izin statüsüne girmektedir. Eğer bir kimse evlat edinirse o zaman babalık izni 3 gün olarak belirlenmiştir.

Emekli sandığına bağlı olan memurlar ile özel sektörde çalışan SGK'lı kişilere verilen babalık izinleri farklılık göstermektedir. Memurlar için babalık izni 10 gün iken özel sektörde çalışanlar için 5 gündür.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...