Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
22 Mart 2019 17:31

Badem Yağının sağlığa faydaları ve Badem yağının yararları

Günümüzde “alternatif tıp” yöntemi denilen eski zamanlarda hayatın bir gerçeği olan bu yöntem ile insanlık aslında bin yıldır tanışıyor… Son günlerde yine bu yöntemi kullanarak cilt için doğal nemlendirici arayışı içinde olan kadınlar özellikle hem nemlendirici hem cilt besleyici olarak badem yağını tercih etmeye başladılar. Bu makalemizde tatlı badem, acı badem yağının faydalarını ve kullanımı hakkında faydalı bilgiler vermeye çalışacağız.

Badem Yağının sağlığa faydaları ve Badem yağının yararları
badem yağının sağlık açısından yeri,,badem yağı zararlı mı,,badem yağı sağlığa yararlı mı,,badem yağı neye iyi gelir,,badem yağı nedir,

Badem Yağı Nedir?

Latince adına “Prunus dulcis” denilen kazık köklü bir tür olan ve ortalama 50 yıl yaşayan badem ağaçlarının tohumlarını sadece yağı için değil, günümüzde kuruyemiş olarak da tüketiyoruz. Çok eski zamanlarda badem ağacının tohumlarını ezerek badem sütü, öğüterek un ve yine presleyerek insanlar yağ elde etmişlerdir.

Tatlı Badem Yağı ile Acı Badem Yağı Arasındaki Fark

Badem ağaçları genel olarak tatlı badem üretirler. Fakat bazı türlerinden “acı badem” elde ediliyor… Günümüzde hem acı bademden, hem de tatlı bademden yağ elde edilerek satılıyor. Temel olarak her iki yağ arasında benzerlik olsa da tatlı badem yağının “Sabit Yağ” sınıfına girdiğini bilmekte fayda var. Tatlı badem yağlarının yapısında faydalı “yağ asitleri” bulunmaktadır. Acı badem yağlarının yapısında yağ asitleri bulunmamaktadır. Acı badem yağları bu sebeple “esansiyel” sınıfında değerlendirilerek genellikle badem kokusu ve tadı için kullanılır. Cilt bakımı ve mutfak kullanımı için tatlı badem yağı kullanılır.

Badem Yağının sağlığa faydaları ve Badem yağının yararları

Badem Yağının Bileşeninde Ne Var?

15 gram (ortalama 1 çorba kaşığı) badem yağında;
119 kalori,
13,5 gram toplam (doymuş ve doymamış) yağ,
% 26 E vitamini,
35,9 mg Fitosteroller bulunur

Diğer taraftan yağ asitlerinin oranına bakacak olursak:

% 70 oranında tekli doymuş yağ,
% 20 oranında doymamış yağ
% 10 oranında doymuş yağ bulunur.

Tatlı Badem Yağının Cilde Ne Gibi Faydaları Var?

Tatlı badem yağının cilde birçok faydası var.

Deriyi Besler
A, B ve E vitaminleri bakımından oldukça zengin olan badem yağının cilde faydaları saymakla bitmez. Çünkü cilt bakımı ürünlerinde bolca bulunan vitaminlerin çoğunu badem yağı doğal yapısı ile karşılar.
Deri tarafından kolayca emilen badem yağı deri gözeneklerini kapatmadığı için etkisini kısa bir sürede gösterir.
Sürüldüğünde cildin nemini ve parlaklığını korumasını sağlar.
Tahriş olmuş cildi besler derideki inflamasyonu durdurur.
Vücudun kaşınmasını önler.

Badem Yağının sağlığa faydaları ve Badem yağının yararları

Göz Altlarındaki Halkaları ve Kırışıklığı Azaltır

Genelde gözaltlarında oluşan siyah halkalanmaları ve kırışıklığı çabucak giderir. Tek yapmanız gereken uyumadan önce gözaltına badem yağından pamuk yardımıyla hafifçe sürmektir. Birkaç hafta boyunca bu uygulamayı devam ettirebilirseniz, çok iyi bir sonuç alabilirsiniz. Siz uyurken badem yağının problemlerinizi çözmesine izin vermeniz faydalı olacaktır.

Badem Yağı İle Yaşlanmayı Kafanıza Takmayın

Badem yağının gözenekleri kapatmadan direk etkisini gösterdiğini söylemiştik. Bu olağanüstü yağın deri hücrelerini yenilediğini ve cildi canlandırarak genç, taze ve daha fazla parlayan bir cilde sahip olduğunuz gibi yaşlanma etkilerini çok azalttığını da söyleyebiliriz.

Cildin Yenilenmesine Yardımcı Olur

Cildimizde her gün ve her an ölen hücreler olduğu gibi, bir taraftan da yenilenen hücrelerin olduğunu biliyorsunuz. Bir de bunun üzerine kirlilik, toz, terleme gibi hadiseler nedeniyle cilt solgun ve cansız durur. İşte bunu önlemek için 5 – 6 tane taze bademi ezip bir çay kaşığı keçi sütü, az limon suyu ve fasulye unu ile karıştırarak bir kür elde edebilirsiniz. Bu kürü yüzünüze 20 dakika boyunca uygulayıp daha sonra bol su ile yüzünüzü yıkayın.

Egzama ve Sedef Hastalığına Doğal Krem

Badem yağının derideki yanmayı, kaşıntıyı ve kızarıklığı azaltır.

Deri Yanığını Azaltır

Yazın güneş ışıklarına maruz kalındığında tek yapmanız gereken badem yağını bal, limon suyu ve süt tozuyla karıştırıp kür haline getirmek olacaktır. Elde ettiğiniz bu yeni kür yani macunu deri üzerindeki yanık yerlere uyguladığınızda hem ölmüş derilerin hızlı bir şekilde kalkmasına, hem de güneş ışığından dolayı kaybettiği nemi tekrar geri kazanmasını sağlarsınız.

Badem Yağı ile Doğum Çatlaklarına Paydos

Hamilelik sonrası karın bölgesinde oluşan yırtık ve çatlakların tedavisinde badem yağını kullanabilirsiniz. Yırtık ve çatlakların yoğun olduğu bölgeye badem yağını uyguladığınızda zamanla cildin hem yumuşadığını, hem canlı bir görünüm kazanarak yırtıkların ve çatlakların azaldığını göreceksiniz.

Badem Yağını El - Ayak Kremi Gibi Kullanabilir miyim?

Badem yağının el ayak cilt bakım ürünlerinden daha hafif ve daha az yağlı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu hafifliği sayesinde cilt tarafından kolayca emilen badem yağı sürüldükten sonra el veya ayaklarınızda hem hoş bir koku bırakır hem de çinko açısından zengin içeriği nedeni ile deriyi iyileştirerek el ve ayaktaki kurumuş, çatlamış deriden kurtulmanızı sağlar.

Makyaj Temizlemek İçin Birebir

Badem yağı hafif yapısı yağ oranının azlığı nedeniyle gözeneklere hemen nüfus eder. Böylece hem uygun bir şekilde makyajın temizlenmesine, akne, sivilce oluşumunu da azaltır. Hemen hemen tüm vücut tiplerine uygundur.

Badem Yağını Ne Zaman ve Nasıl Kullanılırım?

Öncelikle kuru cilde sahip herkesin gönül rahatlığıyla kullanabilir. Özellikle kolay tahriş olan deriler için çok idealdir. Badem yağını genelde duş sonrasında, yatmadan önce uygulayabilirsiniz.

Badem Yağı Kirpik ve Kaşları Uzatır Mı? Badem Yağının Kaşa ve Kirpiğe Faydası Nasıl Uygulanır?

Stres ve vitamin eksikliğinden ya da kemoterapi tedavisi gibi nedenlerden kaş ve kirpiklerde dökülmeler ve cansızlaşmalar olabilir. Bu durumdan rahatsızlık duyuyorsanız kaş ve kirpiklerinize badem yağını rahatlıkla uygulayabilirsiniz.
Güçlü ve canlı kirpikler için, pamuklu çubuğun ucuna hafifçe badem yağından damlatıp gözünüze kaçırmadan uygulayın.

Badem Yağını Başka Ne Amaçla Kullanabilirim?

Tatlı badem yağı geleneksel tıbbın bin yıldır ayrılmaz bir parçası. Su sebeple sağlık açısından önemli olan yağlar birçok kültür tarafından kullanılmıştır. Her ne kadar klinik çalışmaları olmamış olsa da badem yağının, kaygı problemlerinde, ağrı kesici, müshil olarak da kullanıldığını biliyoruz.

Badem Yağından Ne Tür Kür ve Macunlar Elde Ederim?

Tatlı badem yağından birçok kür elde edebilirsiniz.

Şeker Yüz Peelingi

Tatlı badem yağına şeker ilavesi yapıldığı zaman ölmüş deri tabakasını soymak hem basit hem kolaydır. 1 çorba kaşığı badem yağının içine, iki çay kaşığı toz şeker ilave edip iyice karıştırın. Yapmış olduğunuz karışımdan parmak uçlarınız yardımıyla yüzünüze yaklaşık 2 dakika boyunca sürtün. Yüzünüzü bol su ile yıkayın ve temiz bir havlu ile kurutun.

Bal - Yoğurt Karışımından Yüz Maskesi

Balın içeriğindeki antioksidanlar cildinizin iyileşmesini ve parlamasını sağlar. Yoğurt probiyotik bakteriler içerdiği için öncelikle cildi korur ve sivilce yapan bakterileri yok eder.
Bir kaba bir badem yağından bir çorba kaşığı ilave edin. Kâseye 1 çorba kaşığı bal ve 1 çorba kaşığı da yoğurt ilave edin. Çatal veya kaşık ile iyice karıştırın. Karışımı yüzünüze parmak uçlarınızla iyice yayın. 20 dakika bekledikten sonra cilt maskenizi bol su ile yıkayın.

Badem Yağının Yan Etkileri Var Mı?

Doğal olması münasebetiyle badem yağının kullanılması güvenlidir. Fakat fındık alerjisi olan kişilerin kullanmaması önerilir. Her zaman önlem olarak vücudunuza, yüzünüze, elinize, ayaklarınıza uygulamadan önce badem yağından az bir miktar bileğinizin arkasına uygulayıp tepkiyi görebilirsiniz.

Tatlı Badem Yağı Bebek Cildi İçin İyi Mi?

Bebek cildi üzerinde de yararlı özelliklere sahiptir. Dermatologlar tarafından da bu amaç için öneriliyor. Tabii ki önce aile hekiminize danışıp ondan sonra kullanmanızda fayda var.

Acı Badem Yağının Saça Faydası Var Mı?

Acı ve Tatlı badem yağını birbirinden ayıran madde siyanhidrik asit maddesidir. Bu madde zehirli bir maddedir ve kullanılmasına bu yüzden çok dikkat edilmelidir.

Acı Badem Yağının Saça Faydaları Nelerdir?

Acı badem yağı çok az kullanmak şartıyla saç derisinde oluşan egzama ve enfeksiyonu kısa bir diliminde iyileştirir. Farklı farklı kullanılan şampuanlardan dolayı oluşan kepeklerin yok olmasına yardımcı olur. Ölü derinin soyulmasında etkilidir. Saç tellerini, saç diplerini besler. Yıpranmış, kırılmış saç uçlarını yumuşatır onarır ve daha sağlık uzamasını sağlar. Saç derisinde oluşan kaşıntı, lekelenme gibi rahatsızlıkları acı badem yağı kullanımı sonrası saç derisi rahatsızlığı son bulacaktır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...