Tgrt Haber
30 Kasım 2018 09:01

Bağırsakları ne çalıştırır? Ne düzenler?

Yeterli miktarda su içmemek, yeteri kadar lif tüketmemek sonucu bağırsakların yavaş çalışmasına neden olan durumlarda bağırsakları ne çalıştırır ne düzenler

Bağırsakları ne çalıştırır? Ne düzenler?
kolon,bağırsakl,lif,magnezyum

Bağırsakların yavaş çalışmasına neden olan bazı durumlar vardır. Bunlar yeterli miktarda su içmemek, yeteri kadar lif tüketmemek, magnezyum seviyesinin düşük olması, stres, endişe, bazı reçeteli ilaçlar gibi. Peki bu gibi durumlarda bağırsakları ne çalıştırır ne düzenler merak ediyorsanız okumaya devam edin. Sağlıklı çalışan sindirim sistemi için su olmazsa olmazlar arasındadır. Çay, kahve, kola tarzı içecekler maalesef suyun yerini tutmuyor. Bu yüzden su içmelidir. Suyun içerisine salatalık, nane, limon ve çilek dilimleri ilave ederek seveceğiniz bir tat elde edebilirsiniz.

Bağırsakları ne çalıştırır ne düzenler

Lif açısından zengin mercimek, nohut, fasulye, kuru baklagiller de sağlıklı çalışan sindirim sistemi için önemli besinlerdir. Lif toksinlerin atılmasını sağlar ve artan dışkı hacmiyle sindirim sisteminde ilerlemesini kolaylaştırır. 

Unutmayın uzmanlar günde 20 gr-30 gr lif tüketmeyi tavsiye eder. 

  • 1 bardak mercimekte 16 gr.
  • 1 bardak siyah fasulyede 15gr.
  • Tam bir lif deposu olan frambuazın 1 bardağında 8 gr lif bulunur. 
  • Kabızlığa iyi gelen kuru erik lif açısından zengindir ve yarım bardakta 6 gr lif bulunur.

İyi bir magnezyum kaynağı olan badem aynı zamanda kalbe dost yağ ve protein kaynağıdır. Mide asidini nötralize eden magnezyum dışkının bağırsaklarda kolay hareket etmesini sağlar. Bir avuç badem ihtiyaç olan magnezyumun %25’ini karşılar.

Ispanak, pazı, karalahana lif içerikli besinler arasında yerini alır. Bağırsak hareketlendirici magnezyum ve potasyum gibi besinler içerir. Yoğurttan 10 kat fazla probiyotik içeren kefir bağışıklık sistemi ve vücut sağlığı için çok önemli rolü vardır. İçinde bulunan iyi bakteriler dışkıyı yumuşatır ve kabızlığa iyi gelir. Kefirin tadını sevmeyenler alternatif olarak yoğurt yada çok tuzlu olmayan turşu gibi fermente sebzeler tüketmeyi tercih edebilirsiniz.

Bağırsakları ne temizler? 

Bağırsakları temizleyen doğal besinler arasında pancar bağırsakları temizler ve kabızlığı önler. Lahana antioksidan özelliği sayesinde sindirim sistemini temizler, kereviz vücuttan zararlı maddeleri uzaklaştırır, keten tohumu ve keten tohumu yağı, sarımsak kanser hücrelerini etkisiz hale getirir ve bağırsaktaki zararlı bakterileri temizler, elma, limon tam bir C vitamini kaynağıdır ve tam bir bağırsak temizleyicidir. Bağırsak temizliği için bol bol su tüketilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...