Tgrt Haber
23 Aralık 2021 17:49

Balığın faydaları nedir, neden balık tüketilmeli? Balık yemenin göze, cilde, saça ve kalbe yararları...

"Balığın faydaları, balık tüketmenin önemi ve balığın vücuda yararı" birçok kişi tarafından merak ediliyor. Omega-3 yönünden oldukça zengin bir besin olan balık, kalp dostudur. Cilde, göze, saçlara ve kemiklere birçok yararı olan balık, düzenli olarak tüketilmesi gereken bir besindir. Haftada iki kez tüketilmesi önerilen balığın özellikle de kış aylarında sofralarda yer alması önem taşımaktadır. Hamsi, sardalya, levrek, somon ve saymakla bitmeyen çeşitleri ile balığın faydaları...

Balığın faydaları nedir, neden balık tüketilmeli? Balık yemenin göze, cilde, saça ve kalbe yararları...
balık,balığın faydaları,balık tüketimi,kış,omega 3

Kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan balığın faydaları ve tüketilmesinin önemi birçok vatandaş tarafından sorgulanmaya devam ediyor. Balık, içerdiği zengin vitaminler ve güçlü besin değeri bakımından; çocukların ve yetişkinlerin vazgeçilmez besin kaynaklarından biridir. Balığın kalbe, beyine, cilde, göze ve iskelet sistemine birçok faydası vardır. İşte, balığın bilinmeyen faydaları! 

Balığın faydaları nedir, neden balık tüketilmeli? Balık yemenin göze, cilde, saça ve kalbe yararları...

BALIK YEMENİN FAYDALARI NELER?

1- DEPRESYON RİSKİNİ AZALTIR

Günlük stres ve yaşam temposu yerini depresyona bırakabilir. Özellikle somon, uskumru ve ton balığı gibi yüksek oranda Omega3 barındıran balıkların depresyona karşı büyük oranda etki gösterdiği bilinmektedir.

2- DİYABET HASTALARININ TÜKETMESİ ÖNERİLİR

Omega-3 yönünden yüksek olan balık, insülinin işlevini artırıp, tüketenleri tip 2 diyabete karşı korur. Bu sebeple, diyabet hastalarının ve diyabet riski taşıyanların bol miktarda balık tüketmesi önerilir.

3- ALZHEIMER RİSKİNİ DÜŞÜRÜR

Alzheimer’a karşı haftada 2 kez balık tüketmenin büyük bir önemi vardır. Balık yağının ve Omega3 yağ asidinin faydalarından biri de budur. Hafıza kaybını önlemede güçlü bir silah olan balığın, özellikle de buğulama ya da ızgara olarak tüketilmesi önerilir.

4-EKLEM AĞRILARINI AZALTIR

Dokuların hasar görmesine neden olan mekanizmaların geri dönüşümünü sağlayan ve anti-inflamatuar etki gösteren balık, özellikle romatoid artrit hastalarında görülen eklem romatizmasının azaltılması ve vücuttaki ağrıların giderilmesinde  önemli bir rol oynar.

Balığın faydaları nedir, neden balık tüketilmeli? Balık yemenin göze, cilde, saça ve kalbe yararları...

5- ZEKA GELİŞİMİNİ DESTEKLER

Balık, iyot yönü ile zengin bir besin kaynağıdır ve zeka gelişimini etkiler. Özellikle gebeliğin ilk üç ayında düzenli balık tüketen annelerin bebeklerinde öğrenme, algılama ve bebeklik döneminde kavrama, tutma gibi el fonksiyonların daha güçlü olmasını sağlar. 

6-  BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ KORUR 

Kış aylarında tüketilen balık, içerdiği yağ asitleri sayesinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli bir rol oynar. Balığın gribe ve enfeksiyonlara karşı vücudu koruduğu, yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. 

7- OMEGA-3 DEPOSUDUR

Balıkta, doymamış yağ asitleri olarak adlandırılan omega3 yağ asitleri bulunmatadır. Omega3, vücudun üretmediği ve balıkta en fazla bulunan faydalı bir yağdır. Özellikle soğuk su balıkları olan somon, uskumru, sardalye ve ton balığı omega3 bakımından zengindir. Omega-3; kalp ve damar sağlığını koruyucu özelliğinin yanı sıra gözde sarı nokta hastalığı riskini düşürür ve kan şekerini düzenler.

Balığın faydaları nedir, neden balık tüketilmeli? Balık yemenin göze, cilde, saça ve kalbe yararları...

8- KALP DOSTUDUR

Balığın içerisindeki omega3 yağ asitleri kötü kolesterolü (LDL) düşürürken iyi kolesterolü (HDL) artırır ve kandaki trigliseridin; yani serbest yağların düşürülmesini sağlar. Tansiyonu düşürerek kalp yetmezliğinden ve inme riskinden koruyan balık; kanın pıhtılaşmasını önler.

9- İSKELET SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR

Kılçığı ile yenilebilen küçük balıklar kalsiyumdan zengin olduğundan, kemiklerin güçlenmesinde rol oynar. Bu sebeple, kemik erimesi sorunu yaşayanlar, menopoz dönemindeki kadınlar ve yaşlılar bol bol balık tüketmelidir.

10- HÜCRELERİ ONARIR, KANSERİ RİSKİNİ AZALTIR

Balığın da aralarında yer aldığı bazı besinler, kaliteli protein yağlarını oluşturmaktadır. Protein, hücrelerin onarılması ve yeni dokuların yapımı için önemli bir yer tutar. Bu sebeple, protein bakımından zengin olan balık mutlaka düzenli olarak tüketilmelidir. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...