Tgrt Haber
24 Aralık 2018 09:55

Bebekler ne zaman görmeye başlar ve Bebeklerin Ay Ay Görme Mesafeleri Gelişimi

Bebeklerde ilk ışık algılama anne karnında başlar. Bebekler ne zaman görmeye başlar ve bebeklerin ay ay görme mesafeleri gelişimi nasıldır 2-3 aylık bebek görmesi

Bebekler ne zaman görmeye başlar ve Bebeklerin Ay Ay Görme Mesafeleri Gelişimi
bebek

Bebeklerde ilk ışık algılama anne karnında başlar. Bunun düzenli olmadığı yönünde araştırmalar vardır. Doğumdan sonra gerçek anlamda ışığı ayırt edecek şekilde görme başlar. Doğduktan sonraki bu görmeleri tam anlamıyla düzene 1 ay gibi bir zamanda oturur. Bu zaman diliminde çocukların beyni ile gözleri arasındaki iletişim düzenlenmeye başlar ve tamamlanır. 

Bebekler ilk doğduklarında 50 cm ile 100 cm arasındaki mesafeyi görmeye başlarlar. Daha uzaktakileri veya daha yanda kalan şeyleri göremezler. Bu beyin ve göz iletişimi güçlendikçe artar. Mesafe arttıkça daha uzağı da görmeye başlarlar. Bu ilk doğduğu zamanlarda merkezi görerek odaklanmasındansa etrafı daha rahat görürler. Yani yakınında bulunan annesini veya biberonunu görebilir.

Bebeklerde sinirler tam olarak gelişmediğinden yetişkinler gibi birçok şeyi yapamazlar. Bu sinirlerin gelişmesi 7-9 yaşına kadar sürer. Bu yaşlarda ancak bir yetişkin gibi görmeye ve rahatlıkla hareket etmeye başlarlar. Bundan önce 6 aya kadar birçok dönemden geçerek hızla görme yetileri artar. Bununla birlikte 6 aya kadar olan dönemde bebekler ilk zamanlarda sadece karşılarındaki ve yakınında bulunanları görebilirken, ilerleyen aylarda daha yan tarafta kalan şeyleri de artık sadece başlarını oynatarak izlerler. Bu dönemde yürüyen birini izlemeye başlarlar. Gözleriyle bunu takip ederler. 

Görme duyusu diğer duyulardan daha farklıdır. Kendiliğinden gelişmez. Diğer duyularda kendiğinden gelişir. Görme, çevresindeki uyaranlarla birlikte beyindeki görme merkezi hücrelerinin uyarılması ve gelişmesiyle gelişir.

Bebeklerin Ay Ay Görme Mesafeleri

  • 0-2 ay 25 cm – 50 cm
  • 2-3 ay bebeğinize yakın birinin gözlerine odaklanabilir. Yatay konumdaki dikkat çekici renkler veya şekilleri ayırt edebilir ve takip edebilir.
  • 3-6 ay dikkat çekici renkteki parlak veya büyük eşyaları algılayabilir.
  • 6-10 ay daha uzaktan ama daha küçük cisimleri görmeye ve ayırt etmeye başlar.  
  • 10-18 ay 3metre – 6 metre arasındaki uzaklıkta bulunan cisimleri veya insanları görebilir. Daha uzaktaki nesneleri algılar. 3-6 metre arasında yürüyen birini görse gözleriyle takip edebilir.
  • 18 ay daha ayrıntılı nesnelerin, girinti çıkıntılarını veya albümdeki resimleri algılayabilir.
  • 24 ay nesneler arasındaki daha küçük ayrıntıları bile artık görebilir. Bunlar arasındaki farklılıkları ayırt etmeye başlar.
  • 3 yaşında artık erişkin gibi görmeye başlar. Hemen hemen yüzde 80 görmesi tamamlanmıştır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...