Tgrt Haber
31 Temmuz 2019 16:26

Bebeklerde bronşit nedenleri, Bebeklerde bronşit belirtileri

Bronşit, ön boruyu akciğerlere bağlayan büyük hava yolu geçitlerinin iltihabıdır. Çocuğunuzun bronşiti varsa, normalden daha sert nefes alabilir ve daha fazla mukus üretebilir ancak genellikle endişelenecek bir şey yoktur. Bronşit tedavisi enfeksiyonun nedenine bağlıdır.

Bebeklerde bronşit nedenleri, Bebeklerde bronşit belirtileri
BEBEKLERDE BRONŞİT,,Bebeklerde bronşit belirtileri,

Bronşit, ön boruyu akciğerlere bağlayan büyük hava yolu geçitlerinin iltihabıdır. Çocuğunuzun bronşiti varsa, normalden daha sert nefes alabilir ve daha fazla mukus üretebilir ancak genellikle endişelenecek bir şey yoktur. Bronşit tedavisi enfeksiyonun nedenine bağlıdır.

Bebeklerde bronşit nedenleri

Bronşit, genellikle viral bir enfeksiyon veya daha nadir olarak görülen bir bakteriyel enfeksiyon nedeniyle akciğerlere giden büyük hava yolu geçitlerinin iltihaplandığı bir durumdur.

Bebeklerde bronşit belirtileri

  • Öksürük, bronşitin ana belirtisidir. Çocuğunuzun öksürüğü kuru veya ıslak olabilir.
  • Çocuğunuzun bronşiti varsa ve üst solunum yolları da etkilenirse, burun akıntısı, boğaz ağrısı ve öksürüğü olabilir. Onun da hafif ateşi olabilir. Biraz nefesi kesilmiş şekilde ve biraz hırıltılı da olabilir.
  • Çocuğunuz çok hırıltılı bir göğse sahipse ve nefes darlığı çekiyorsa, astım veya bronşiyolit de olabilir.
  • Çocuklarda şiddetli öksürme ve hırıltıya, astım nedeni olan bronşit hastalığın da neden olabilir. Çocuğunuzun ateşi yüksekse ve nefes almakta zorlanıyorsa, zatürree olabilir.

Doktorunuz çocuğunuzun semptomlarına neyin sebep olduğunu çözecektir. Bronşit erişkinlerde daha sık görülür ancak çocuklarda da ortaya çıkabilir.

Bebeklerde bronşit nedenleri, Bebeklerde bronşit belirtileri

Bebeklerde bronşit nasıl geçer

Bronşit genellikle 1-2 hafta içinde geçer ve genellikle herhangi bir komplikasyona neden olmaz.

Çocuğunuzun öksürüğü ve hırıltısı geçmezse, doktorunuz kısa süreli bir anti-astım ilacı kullanımı önerebilir.

Doktorunuz bakteriyel bir enfeksiyonun bronşite neden olduğunu düşünüyorsa veya öksürük geçmiyorsa, antibiyotik verebilir. Bununla birlikte, antibiyotikler sıklıkla reçete edilmez çünkü bronşit genellikle bir virüs tarafından oluşur ve antibiyotikler virüsler için çalışmaz.

Öksürük ilaçları genellikle bronşit öksürüğüne yardımcı olmaz. Bal, bronşit öksürüğünün şiddetini ve süresini azaltabilir ancak nadir ama ciddi bir gıda zehirlenmesi türü olan bebek botulizmi riski nedeniyle 12 ayın altındaki çocuklara bal vermemelisiniz.

Bebeğinize bol bol sıvı takviyesi yapabilirsiniz.

İç mekan havası, özellikle kış aylarında, havayollarını kurutabilir ve mukusun yapışmasını sağlayabilir. Hava yolundaki sümükleri yumuşatmak, öksürük ve tıkanıklığı gidermek için çocuğunuzun odasında serin buharlaştırıcı veya nemlendirici kullanabilirsiniz.

Burun tıkanıklığını azaltmak için, burun spreyi doktorunuzun önerdiği ölçüde, kullanabilirsiniz.

Burun tıkanıklığını azaltmak ve nefes almasına yardımcı olmak için bebeğinizi dik tutunuz, fazla yatırmayınız.

Bebeklerde bronşitte ne zaman doktora götürülmeli?

  • Geçmişte astım atakları olduysa
  • Ateşi yüksek ise
  • 7 ila 10 gün sonra yerleşmiş bir öksürüğü varsa
  • Bir hırıltı veya nefes darlığı yaşıyorsa
  • Mukusunda kan varsa
  • Nefes almakta zorlanıyor veya çok fazla nefes alıyorsa doktora götürmeniz gerekmektedir.

Bronşit önlenebilir mi?

  • Bronşiyolit ve diğer enfeksiyonlara neden olabilecek virüslerin yayılmasını önlemenin en iyi yolları;
  • Elleri sık sık yıkamak
  • Bebeği soğuk algınlığı veya öksürüğü olan herkesten uzak tutmak
  • Bebekleri özellikle sigara dumanında ve buna maruz kalmış insanlardan uzak tutmak gerekmektedir.

Henüz bronşiolit aşısı yok, ancak doktorlar hastalığın şiddetini hafifletmek için palivizumab adında bir ilaç verebilirler. Çok erken doğanlar veya kronik akciğer hastalığı veya kalp hastalığı olanlar gibi ciddi belirtiler açısından yüksek risk altındaki bebekler için önerilir. İlaç, solunum sinsityal virüsüne karşı antikor içerir. Yoğun RSV sezonunda aylık olarak enjeksiyon olarak verilir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...