Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
01 Nisan 2019 16:34

Bel Düzleşmesi Boyun Düzleşmesi, Boyun Düzleşmesi Belirtileri ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

İnsan omurgası üst üste yığılan farklı kemiklerden oluşmuştur. Vücudumuzun ana iskelet sistemi olan omurilik sütun, vücudun dik durmasını, eğilip bükülmesini sağlar. Sağlıklı bir omurganın kemikleri ve kasları güçlüdür. Esnek tendonlar, ligamentler ve sinirler sağlamdır. Yine de, bu omurilik sisteme yaptırılan herhangi bir ters hareket gerilmeye, yaralanmaya veya yaşanan başka bir hastalık nedeniyle etkilenme yaşarsa ağrı ve sızıya neden olur. Sizler için bu makalemizde bel düzleşmesi nedir, boyun düzleşmesi nedir sorularına cevap arayacağız.

Bel Düzleşmesi Boyun Düzleşmesi, Boyun Düzleşmesi Belirtileri ve Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bel Düzleşmesi,Boyun Düzleşmesi,Boyun Belirtileri ve Tedavisi Nasıl Yapılır

Bel Düzleşmesi Nedir? Bel Düzleşmesini Önlemek İçin Ne Yapılır?

Bel bölgesi insanın en hassas noktalarından biridir. Özellikle oturma, kalkma, yürüme, eğilme, bükülme gibi hemen hemen her hareketimizi belimizden kuvvet alarak yaparız. Belde oluşan hasarlar veya belin korunmaması durumunda medikal tedavi ya da fizik tedavi yöntemiyle düzeltilmesi gerekir.

Bildiğiniz gibi her insanın omurga yapısı hafif eğiktir. Yapılan birçok hatalı egzersizler, ters ve ani hareketler, ağır yük kaldırma, kontrolsüz spor bel bölgesinde bulunan doğal eğriliği hasara uğratarak düzleşmesine yol açar.
Belde bulunan lomber kavisinin düzleşmesi omurgayı iş yapamaz hale getirir. Bu durumdaki hastaların kafası öne doğru çıkmaya başlar ve hasta dik durmaya çalışırken sorunlar yaşar. Yaşanan bu dengesizlik ciddi kas yorgunluğuna ve kronik ağrılara sebep olur. Bel düzleşmesi hastalığı dejeneratif disk hastalığı, lomber post laminektomi sendromu, sıkışma kırıkları, ankilozan spondilit gibi nedenlerle meydana gelebilir.
Bel düzleşmesi yaşayan birçok hasta ameliyat edilmeden de tedavi edilebilir. Tedavide ilk olarak aerobik, ağırlık kaldırma egzersizi ve çekirdek kasları güçlendirme hedeflenir. Fizik tedavi yöntemi hastanın durumuna bağlı olarak kullanılır. Kullanılan medikal ilaçlar bel düzleşmesinden doğan ağrıları azaltmak içindir. Bölgede sıkışmış sinir için omurilik enjeksiyonlarının birçok hastada fayda sağladığı görülmüştür.
Yapısal problemleri olan veya ciddi eğriliği olan bazı hastalarda nihai olarak cerrahi rekonstrüksiyona ihtiyaç duyulabilir. Bu ameliyatının amacı, hastanın ağrısını ve spinal hizalamasını iyileştirmektir.

Bel Düzleşmesi Boyun Düzleşmesi, Boyun Düzleşmesi Belirtileri ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bel Düzleşmesi Fizik Tedavisi Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Yapılan fizik tedavi sonrası hastalığın tekrar nüks etmemesi için doğru ve düzenli egzersiz şarttır.
Özellikle bel, boyun ve sırtla ilgili oluşan rahatsızlıkların birinci nedeni aşırı kilodur. Bu hastaların kilo almamaya özen göstermesi gerekmektedir.
Hareket etmek kadar dinlenmenin de önemli olduğu bel düzleşmesi ve boyun düzleşmesinde dinlenirken doğru yatağın ve yastığın seçilmesi çok önemlidir.
Oturuş pozisyonunda belin mutlaka bir yastıkla desteklenmesi gerekir. Ofis ortamında çalışanların koltuğun boşta kalan bel kısmını desteklemesi belin hasar görme riskini azaltır.
Yine koltukta otururken doğru oturuş pozisyonunda olunmalıdır. Ayakta dururken, eğilip kalkarken, yerden bir şey kaldırırken, bele zarar verecek hareketlerden uzak durulmalıdır.

Bel Düzleşmesi Boyun Düzleşmesi, Boyun Düzleşmesi Belirtileri ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bel Düzleşmesi Boyun Düzleşmesi Belirtileri Nelerdir?

Dik pozisyon almada zorlanma
Öne doğru eğik yürüyüş şekli
Bacağa vuran ağrılar
Kaslarda ağrı
Bel kısmında kronik ağrıların meydana gelmesi.
Sırt ağrısı
Kürek kemiklerinin olduğu bölgede ağrı
Ellerde uyuşma, güç kaybı, tutma becerisinde azalma
Kollarda halsizlik
Baş dönmesi
Baş bölgesinde, ense kökünden alın bölgesine kadar olan kısmı kapsayan ağrı
Baş çevresinde sıcaklık hissi
Kulaklarda uğultu
Mide bulantısı
Denge kaybı
Gözde uçuşan noktalar
Boyunda sinir sıkışmasına bağlı olarak bayılma hissi hatta bayılma
Uyku bozuklukları

Bel Düzleşmesi Boyun Düzleşmesi, Boyun Düzleşmesi Belirtileri ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bel Düzleşmesi Boyun Düzleşmesi Geçer Mi?

Bel düzleşmesi, rahatsızlığına sebep olan nedenler bulunarak tedavi edilebilir. Tabii ki her insanın yapısına uygun tıbbı ve fiziksel tedavi yöntemi vardır.
Fizik tedavi yöntemiyle iyileşebilen hastalar olduğu gibi, bazen ameliyat ile de çözümler bulunmaya çalışılabilir.
Boyun düzleşmesinin tedavisinde hastaların bir fizik tedavi uzmanı eşliğinde uygulanan egzersizler, hastaların kendi kendilerine de uygulayabilecekleri şekilde öğretilmeli, egzersiz yapma alışkanlığının yerleşmesi sağlanmalıdır. Yüzeysel ya da derin sıcak uygulamaları, gevşeme hareketleri, elektroterapi, birtakım ilaçlarla masaj, akupunktur, elektromanyetik tedavi gibi tedavi yöntemleri de boyun düzleşmesi vakalarında uygulanan yöntemlerdir.

Bel Düzleşmesi Boyun Düzleşmesi, Boyun Düzleşmesi Belirtileri ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bel Düzleşmesi Boyun Düzleşmesi Neden Olur?

Egzersiz yapmamak
Hareketsiz yaşamak
Masa başı bir işte çalışıyor olmak
Uzun süre sandalyede aynı ve yanlış pozisyonda oturmak
Aşırı kilo
Uzun boylu insanlarda fazla zayıf olmak, belin boyu taşıyamaması
Bele darbe almak ya da beli incitmek
İskelet sisteminin güçsüz olması
Uzun süre boynu öne doğru eğerek durmak,
Islak saçla rüzgâra maruz kalmak,
Ani boyun hareketleri,
Travma şeklinde sıralayabiliriz.

Bel Düzleşmesi Boyun Düzleşmesi İçin Önerilen Fizik Tedavi Hareketleri Nelerdir?

Başınızı ve boynunuzu diz kapaklarınıza bakacak şekilde eğin ve ellerinizle ayak parmaklarınıza dokunun. 30 saniye kadar bu pozisyonda durun.
Bacaklarımızın arkasında kalan kaslara Harmstring kasları denir. Yani “diz kapağı ve kalçalar” arasında kalan bu kasları güçlendirmek bel düzleşmesine çok iyi gelmektedir.

Sırtüstü Hamstring Stretch İle Fizik Tedavi

Hamstringlerinizi uzatmak için sırt üstü yatarak bir ayağınızı yukarı kaldırmanız yeterlidir. Sırasıyla sağ ve sol bacağınızı 40 saniye boyunca yukarıda tutun.

Ayakta Hamstring Streç İle Fizik Tedavi

Göğsünüzü uyluğa doğru yakınlaştırın ve sadece bir bacağınızı uzatın. Sırtınızı dik tutun ve kalça eklemlerinden bükün. Gergin olmayan bacağınızı da dizden bükün. Acı, zorlanma veya titreme olmadan mümkün olduğunca bacağınızı gerin.

Sporcular için Kolay Hamstring Streç İle Fizik Tedavi

Sürekli spor yapan biriyseniz bir bacağınızı dik tutarak, diğer bacağınızı kalça hizasında bir yere dayayarak, ayak parmağınızı kendinize doğru ellerinizle çekmektir. Bu hareket yapılırken sırtın düz olması çok önemlidir.
Evin ya da mekânın bir köşesinden ellerinizi duvara dayayarak ve düz bir vücut ile kendinizi öne doğru itin ve böyle yaklaşık 40 saniye kadar bekleyin.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...