• Piyasalar
  • up
    BIST 100
    122459
  • up
    USD
    5.9164
  • up
    EURO
    6.5565
  • up
    GBP
    7.6925
  • up
    Altın
    296.925
  • TGRT Haber Arama
  • TGRT Haber Facebook
  • TGRT Haber Twitter
  • TGRT Haber Youtube
  • TGRT Haber RSS
REKLAMI KAPAT
Tarih : 03.01.2020 - 10:48 Yorum : 0

Beşamel sos tarifi, Beşamel sos tarifi nasıl yapılır, Beşamel sos yapımı

Beşamel sos, yemeklerimizin üzerine kullandığımız, lezzetini arttıran sütlü bir karışımdır. Genellikle küçük sos tencerelerinde pratik bir şekilde yapılır. Ölçüleri her tarife göre değişse de kendisi ve lezzeti hep aynıdır. Sizler için beşamel sosun tarifini ve onunla yapılan güzel yemekleri araştırdık.

Beşamel sos tarifi, Beşamel sos tarifi nasıl yapılır, Beşamel sos yapımı

Beşamel sos, yemeklerimizin üzerine kullandığımız, lezzetini arttıran sütlü bir karışımdır. Genellikle küçük sos tencerelerinde pratik bir şekilde yapılır. Ölçüleri her tarife göre değişse de kendisi ve lezzeti hep aynıdır. Sizler için beşamel sosun tarifini ve onunla yapılan güzel yemekleri araştırdık.

Beşamel sos nazik yapılması gereken bir sostur. Bu yüzden hep başında durarak ve karıştırarak hazırlanması gereken bir sostur.

Püf noktaları ile beşamel sos tarifi

Malzemeler

  • 60 gram tereyağı (2 yemek kaşığı)
  • 30 gram un (2 yemek kaşığı)
  • 2 gram muskat
  • 500 ml süt
  • Tuz, karabiber

Hazırlanışı

  1. Sütü bir miktar ılıtın. Asla kaynar olmamalıdır.
  2. 60 gram tereyağını bir tencereye alın. Bu 2 yemek kaşığı tereyağına tekabül etmektedir.
  3. Isınan tereyağının üzerine 2 yemek kaşığı unu ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Çırpma işlemini bir çırpma teliyle yapın.
  4. Tencerede baloncukları gördükten sonra, sütü yavaş yavaş ekleyin.
  5. Sütün son kısmını da ekledikten sonra çay kaşığının ucuyla biraz muskat, karabiber ve tuz ekleyin. Karıştırmaya devam edin ve 5 dakika kadar kıvam almasına izin verin.

Beşamel sosun püf noktaları

  1. Beşamel sosu önceden hazırlayıp daha sonra kullanacaksanız, hazırlayarak buzdolabına kaldırabilirsiniz fakat bunu yaparken beşamel sosun, oda sıcaklığına gelmiş olmasına dikkat edin ve buzdolabına kaldırmadan önce ılınan beşamel sosun üzerine sıfır gelecek ve temas edecek şekilde streç film kaplayın. Bu beşamel sosunuzun kabuk bağlamasına engel olacaktır.
  2. Beşamel sos durdukça kıvam alarak koyulaşan bir yapıya sahiptir. Bu bakımdan eğer sosunuzu hemen kullanmayacaksanız o zaman iyice koyulaşmadan tencerenin altını kapatın ve bu şekilde kullanmak üzere dinlenmeye bırakın çünkü zaten beşamel sosunuz durdukça koyu bir kıvam alacaktır.
  3. Mümkünse mutfak tartısı kullanın ki tam gramajlara uygun bir tarif her zaman lezzetin en yüksek halini elde etmenize yardımcı olacaktır.
  4. Beşamel yaparken fazla un eklemeyin ki ortaya badana harcı gibi bir hamurumsu kıvam çıkmasın. Bu beşamelin çok fazla koyu olmasına neden olacaktır.
  5. Bu tarifte, ölçülere tam olarak uyarsanız oldukça güzel bir sonuç elde edebilirsiniz.

Beşamel sos nerelerde kullanılır?

  1. Beşamel sos hayatıma, hünkâr beğendi ile damat paçası ile girmiş gibi görünüyor. O zamandan bu zamana, birçok farklı tariflerde kullanılmaktadır.
  2. Sebzelerin üzerine hazırlanıp dökülerek sebze gratenler hazırlanabilir. Güveçteki etli yemeklerin üzerine hazırlanarak beşamelli güveç yemekleri de hazırlanabilir.
  3. Ünlü şefler beşamel tarifi verirken, ılınmak üzere ocağa bıraktığınız sütün içine bir adet defne yaprağı ve içine bir adet karanfil takılmış yarım temiz ve kabuksuz soğanı da atarak güzel bir aroma elde edebileceğimizi de söylemiş. İsteyenler bu şekilde de yapabilir.
  4. Tereyağınızın buzdolabından çıkmasına dikkat edin. Yakmaktan sakının ve bu konuda çok dikkatli olun.
 
 

YORUM YAPIN

 
 
© 2004 - TGRT Haber